„Să nu vă numiți dascăli; căci Unul singur este Dascălul vostru: Hristosul.” (Matei 23:10)
Ascultă ediția audio aici.
A început prima oră de literatură din liceu. Profesoara a intrat cu fața radiind și a început să recite poezia „Pe lângă plopii fără soț”, de Mihai Eminescu. Forfota din clasă s-a oprit în câteva secunde. Nimeni nu simțea cum curge timpul, deoarece cu toții sorbeam vers după vers din poeziile marelui poet. Nu voi uita mirajul lecțiilor de literatură ale doamnei Maria F., când intram într-o atmosferă de basm. La una din ore, o colegă a întrebat-o ce îi place să citească și cum a ales să predea româna. Ea a răspuns:
— Îmi place să citesc din aproape toate domeniile, dar în mod deosebit îmi plac filozofia, istoria și literatura. Sunt însă fascinată de poezie, mai ales de poezia lui Eminescu. Am ales să predau româna pe malul lacului Bâlea. Acolo m-am îndrăgostit de poezia lui. Era o noapte de început de august și, împreună cu un grup de prieteni, întinși în jurul tăciunilor, savuram deliciul cerului senin, vrăjiți de versurile recitate de un străin care ni se alăturase de trei zile. Era profesor de filozofie a artei. În suspansul dintre poezii, sufletul meu era tot mai încătușat de o idee pe care el ne-a spus-o la prânz: „Poți preda cu adevărat doar ceea ce a devenit parte din tine!” Atunci am știut ce voi preda.
Porunca de a face ucenici ai lui Hristos poate fi îndeplinită doar atunci când El, Hristos, face parte din noi. „Descoperirea lui Hristos în propriul tău caracter va avea o putere transformatoare asupra tuturor acelora cu care vii în contact. Fie ca Hristos să Se manifeste zilnic în tine și El va descoperi prin tine energia creatoare a Cuvântului Său – o influență blândă, convingătoare și totodată puternică, pentru a crea din nou alte suflete după frumusețea Domnului Dumnezeului nostru” (CMF, pp. 104–105).
Doamne, fii tu Dascăl în mine!
Provocare:
Identifică o trăsătură din caracterul Domnului Hristos care a devenit parte a caracterului tău și pe care le-o poți transmite celor ce devin astăzi ucenici!
Carol Băndean Potocian
Conferința Transilvania de Nord