Iosif – între caracter şi competenţă

  „Cărarea celor neprihăniți este ca lumina strălucitoare, a cărei strălucire merge mereu crescând.” (Proverbele 4:18)

  Ascultă ediția audio aici.

  Care din cele două primează într-o viață de succes: caracterul sau competența? Este adevărat că, atunci când vorbești de realizările unui om și tragi o linie la sfârșitul vieții lui, vezi clar mâna Providenței – acel plan al lui Dumnezeu realizat prin circumstanțe, ajutor, uși închise și uși deschise, intervenția unor persoane… Dar acestea nu sunt totul. De fapt, toate acestea sunt partea Lui. Partea omului care este?

  Încă din primele ore de școală mi s-a transmis ideea că, pentru a realiza ceva în viață, trebuie să înveți, să dezvolți darurile care sunt în tine, să muncești. Prin competență ți se pune pâinea în mână și devii om, cu o meserie, un loc de muncă, un rost în viață.

  Iosif a fost unul dintre cei mai de succes oameni din istoria biblică. Era competent. Pe ce punea mâna realiza. Potențialul lui era enorm: din ultimul sclav a ajuns repede mai-mare peste casa lui Potifar, din ultimul întemnițat a ajuns supraveghetor peste închisoare. Proaspăt eliberat din temniță, a știut să gestioneze cu succes economia unui imperiu timp de șapte ani și apoi criza care a urmat, tot șapte ani. Câți nu și-ar fi dat demisia? Dar el a scos-o la capăt cu brio. Importanța competenței este evidentă. Însă toate acestea stăteau în picioare sau cădeau în funcție de un singur lucru. Este un element care protejează competența, performanța, succesul, care le garantează, le păzește. Acel lucru este caracterul. Dacă Iosif, în plin succes în casa lui Potifar, ar fi păcătuit cu soția acestuia, se compromitea totul, poate ireversibil.

  Așa este și astăzi: atâția oameni de succes, cu performanțe, se compromit, fie că este vorba de un adulter, un divorț, un dosar penal, un caracter fără cuvânt etc. Da, competența este foarte importantă, dar caracterul primează până la final.

  Roagă-te ca Domnul să le ofere tinerilor care îți sunt aproape caracter din caracterul Său!

  Provocare:

  Ia astăzi două decizii care în timp îți vor consolida caracterul!

  Bogdan Cristian Vlad
  Conferința Transilvania de Sud

  Iosif – între caracter şi competenţă - Devoțional zilnic. Roagă-te ca Domnul să le ofere tinerilor care îți sunt aproape caracter din caracterul Său! PROVOCARE: Ia astăzi două decizii care în timp îți vor consolida caracterul!
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Minciuna are multe seminţe

  Să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu ca cei mici să învețe de la noi ce înseamnă să spună adevărul, indiferent de consecințe! Dumnezeul adevărului să ne ajute! PROVOCARE: Să fim cât mai atenți la ce pot „fura” urmașii de la noi!

  Publicate astăzi

  4K

  Înțeleptul ține pasul cu evoluția lucrurilor, dar evită să facă din aroganță și spoială filozofia lui de viață. Nu trebuie să umbli ponosit pentru a trăi onest, dar în mod sigur nu avem niciun avantaj dacă purtăm mască. Orice mască aduce cu sine sentimente de teamă și vinovăție.

  Dumnezeu încă răspunde rugăciunilor unei mame

  Dumnezeu este mereu la cârmă. El ne răspunde la rugăciuni, urmărindu-i cu privirea pe copiii Lui, binecuvântând chiar și o mamă singură căreia i-a fost încredințată o mare răspundere, care poate fi împlinită doar cu Domnul alături.

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Isten reformra szólít fel

  „És ez Őelőtte fog járni az Illés lelkével és erejével, hogy az atyák szívét a...