Articolul precedent„Íme az Isten Báránya”
  Articolul următorUmili ca Hristos

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  „«Veniți mai bine să-l vindem ismaeliților și să nu punem mâna pe el, căci este fratele nostru, carne din carnea noastră.» Și frații lui l-au ascultat.” (Geneza 37:27)

  Ascultă ediția audio aici.

  Sigur ai citit sau ai auzit despre comerțul cu oameni, cu sclavi! Din vechime și până în modernism, deprinderea aceasta a adus multe nenorociri pe fața Pământului. Mântuitorul Însuși a fost „marfă” de vânzare pentru Iuda.

  În Geneza 30:14-17, în cadrul familiei ciudate întemeiate de Iacov, se făcea troc între neveste. Una dintre tranzacții a avut la mijloc niște mandragore.

  „În Mesopotamia Superioară, secerișul grâului are loc prin lunile mai și iunie. Mandragora este o plantă ierboasă din familia beladona, cu flori albe și roșiatice. Parfumatul ei fruct gălbui este aproximativ de forma și mărimea unui măr mic. Astăzi, ca și în vremurile străvechi, fructul este considerat de locuitorii Orientului Apropiat ca promovând fertilitatea. Femeile din Orient încă mai fac un elixir de dragoste din mandragore, despre care se credea că stimulează dorința senzuală și ajută la concepție. […] Rahela a dorit mandragorele ca mijloc de îndepărtare a sterilității ei” (Comentariul biblic AZȘ la Geneza 30:14 și Geneza 30:15).

  După câțiva ani, frații lui Iosif au demonstrat că au învățat lecția de la mamele lor (Ruben fusese martor la trocul dintre Rahela și Lea). Astfel, ei au dorit să facă afaceri cu ismaeliții vânzându-l pe fratele lor ca pe o marfă. În ochii lor, nu era nimic grav. Așa se comportaseră și părinții lor!

  A încetat vânzarea în zilele noastre? Trecând peste zonele unde încă mai există sclavagism (modern), câți părinți nu-și vând copiii? Câți copii nu-și vând părinții? Câți frați nu se vând între ei? Pe ce? Pe mai nimic: pe o mâncare, un obiect, o funcție, un avantaj, o imagine bună etc.

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul!

  Provocare:

  Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Viorel Dascălu
  Conferința Moldova

   

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu! - Devoțional zilnic. Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Publicate astăzi

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Energie pierdută

  La ce folosește o aparență măreață care, în final, este respinsă de Dumnezeu? Deci, în timp ce vă îmbrăcați în vederea obținerii succesului, amintiți-vă că persoana cea mai impresionantă este cea care asortează frumusețea exterioară cu cea interioară.

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Spiritizmus és forradalom

  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és teljes elmédből;...