Articolul precedentElmélkedés és cselekvés
  Articolul următorIntegritatea

  Liant între generaţii

  „Când i-a văzut, a alergat înaintea lor, de la ușa cortului, și s-a plecat până la pământ.” (Geneza 18:2)

  Ascultă ediția audio aici.

  În societatea orientală, gestul de a te pleca până la pământ în fața cuiva exprima respectul. Când Avraam a alergat și s-a plecat în fața musafirilor săi, a căror identitate nu o cunoștea, vârsta și poziția socială sau materială nu l-au împiedicat să-i trateze cu maximă considerație.

  Societatea contemporană se confruntă cu problema respectului. Vedem cum unele persoane impun respect printr-o atitudine trufașă, iar generațiile mai tinere sunt învinuite de lipsa acestuia. Ni s-a spus adesea că respectul se câștigă, dar suntem din ce în ce mai puțin învățați că respectul se atribuie.

  Respectul nu este doar o formă exterioară de manifestare, o atitudine care se dobândește prin exercițiu, ci este intrinsec, o stare care derivă dintr-o fire schimbată, ce apare odată cu omul transformat de Duhul lui Dumnezeu.

  Mi-am continuat ora sub privirile tăioase ale unei eleve nemulțumite. Cu părul ciufulit într-o frizură avangardistă și afișând un zâmbet sfidător, tânăra euforică mă întrerupsese de câteva ori în timp ce povestea ceva cu voce intenționat ridicată. Am întrerupt categoric această manifestare nepotrivită care risca să degenereze. La finalul orei, mi-am luat timp să discut cu ea, am tratat-o cu respect și i-am transmis apreciere. Spre surprinderea mea, atitudinea ei s-a schimbat brusc, iar în locul indolenței a apărut o privire tristă și vinovată. Problemele din familie generaseră un tumult de sentimente greu de administrat de un suflet de adolescentă. Am înțeles atunci cât de mult greșim când încercăm să le oferim lecții de bună-cuviință prietenilor noștri mai tineri. Ei au nevoie să fie respectați, să fie valorizați și apreciați nu neapărat pentru ce sunt, ci pentru ce pot deveni.

  Respectul pe care îl acorzi astăzi persoanelor mai tinere poate fi liantul între generații, poate fi mijlocul ales de Dumnezeu pentru a ne aduce în jurul aceleiași cauze.

  Doamne, dă-mi puterea să-i respect pe oamenii din apropierea mea și inspiră-mă să îi apreciez într-un mod potrivit cu nevoile lor!

  Provocare:

  Alege astăzi să te comporți cu cei din jurul tău așa cum te-ai comporta cu Isus!

  Claudia Botezat
  Conferința Oltenia

  Liant între generaţii - Devoțional zilnic. Doamne, dă-mi puterea să-i respect pe oamenii din apropierea mea și inspiră-mă să îi apreciez într-un mod potrivit cu nevoile lor! PROVOCARE: Alege astăzi să te comporți cu cei din jurul tău așa cum te-ai comporta cu Isus!
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Publicate astăzi

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Energie pierdută

  La ce folosește o aparență măreață care, în final, este respinsă de Dumnezeu? Deci, în timp ce vă îmbrăcați în vederea obținerii succesului, amintiți-vă că persoana cea mai impresionantă este cea care asortează frumusețea exterioară cu cea interioară.

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Spiritizmus és forradalom

  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és teljes elmédből;...