„Apoi Dumnezeu a zis: «Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peștii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul și peste toate târâtoarele care se mișcă pe pământ.»” (Geneza 1:26)
Ascultă ediția audio aici.
În urmă cu aproape opt ani, așteptam cu nerăbdare nașterea primului nostru copil, Ianis. Eram curios dacă o să semene cu mine sau cu soția mea, Simina. În timp ce mă frământa oarecum problema aceasta, mi-a venit în minte textul din Geneza 1:26, care vorbește despre situația în care eram și eu. Oare cât de mult era interesat Dumnezeu de felul în care urma să arate omul, coroana creației Sale? Avea oare vreo importanță modul în care urma să fie omul? Care era motivul pentru care Dumnezeu alegea să-l creeze pe om diferit față de ceea ce crease până în momentul acela?
Spre deosebire de celelalte momente ale creației, în crearea omului Dumnezeu urmează un model diferit. De data aceasta, Dumnezeu face un apel personal, „să facem”, diferit de poruncile anterioare. Alegerea lui Dumnezeu este o imagine a pluralității, un concept care pune la baza ființei noastre Dumnezeirea, în forma ei unită în cele trei Persoane.
În ce ne privește pe mine și pe soția mea, chiar dacă am început să „împărțim” între noi asemănările și deosebirile exterioare ale copilului, a început să ne frământe apoi și un alt gând, și anume cu cine va semăna din punctul de vedere al temperamentului, al calităților, dar și al defectelor?
Iată un citat deosebit cu privire la subiectul acesta: „Tații și mamele își pot studia propriul caracter în copiii lor. Uneori pot citi lecții umilitoare, văzând propriile nedesăvârșiri reproduse în fiii și fiicele lor. În timp ce caută să reprime și să corecteze în copiii lor tendințele moștenite spre rău, părinții trebuie să dea dovadă de o măsură dublă de răbdare, consecvență și iubire” (CA, p. 145).
Astăzi, când pleci genunchiul în rugăciune, roagă-L pe Domnul vieții tale să te ajute să poți influența cel puțin un tânăr din casa, familia sau biserica ta, pe măsura asemănării tale cu Hristos în viața ta!
Provocare:
Gândește-te la un defect pe care îl ai și pe care nu ai vrea să îl vezi în copiii tăi sau în tinerii din biserica ta! Roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să îl biruiești!
Daniel Daniluc
Conferința Moldova