Două vieți și o istorie

  „Iată istoria lui Iacov: Iosif, la vârsta de șaptesprezece ani, păștea oile cu frații lui.” (Geneza 37:2)

  Ascultă ediția audio aici.

  Deși istoria lui Iacov era scrisă deja de o sută opt ani, se pare că această descriere are de a face cu o nouă perspectivă. O perspectivă pe care cu toții ne-o dorim uneori.

  După plecarea de acasă, viața lui Iacov a fost plină de provocări, de probleme, de greutăți și de dificultăți. De ce toate acestea pentru un om care a primit din partea lui Dumnezeu o binecuvântare specială?

  În timp ce privea la fiul său Iosif, Iacov se regăsea pe sine într-o istorie ce ar fi dorit să se fi scris altfel în dreptul său. Dar poate nu era prea târziu. Exista acum șansa ca tot ceea ce nu reușise să fie el să se împlinească în fiul său Iosif. Despre Iosif, cuvântul inspirat subliniază formarea lui:

  „Curat, activ și plin de bucurie, tânărul dădea, de asemenea, dovadă de tărie morală și seriozitate. El asculta de sfaturile tatălui său și îi plăcea să asculte de Dumnezeu. Calitățile care l-au făcut mai târziu cunoscut în Egipt – bunătatea, credincioșia și faptul că era vrednic de încredere – se manifestau deja în viața sa zilnică” (PP, p. 204).

  Ce minunată este descrierea lui Iosif! Totuși, aceasta era istoria lui Iacov, conform textului introductiv. De puține ori găsim istoria scrisă în ordinea aceasta. Parcă ar fi fost mai potrivit ca istoria să se scrie de la tată la fiu, și nu de la fiu la tată. Două vieți, dar o singură istorie trebuie scrisă și în dreptul tău; conform apostolului Pavel (Galateni 4:19), istoria Domnului Hristos trebuie să devină istoria noastră. Oricât ne-am strădui să avem o viață de succes, vom eșua, la fel ca Iacov. Dar dacă viața noastră va deveni asemenea lui Hristos, atunci îl vom putea înțelege pe cel de lângă noi indiferent de situație, de vârstă și de cultură. Așa a procedat Iacov, așa a procedat Isus și tot așa mă rog să procedezi și tu. Lasă ca istoria vieții tale să fie scrisă de Hristos!

  Provocare:

  Fă un plan ca luna aceasta să ai o zi specială de post și rugăciune pentru a te apropia mai mult de Dumnezeu și pentru a mijloci pentru cei din familia ta!

  Daniel Daniluc
  Conferința Moldova

   

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (I)

  Roagă-te lui Dumnezeu să ridice tineri din biserica ta care să predice cu putere despre Împărăția cerurilor! PROVOCARE: Gândește-te la un tânăr din biserica ta care crezi că ar putea deveni un pastor bun și încurajează-l în această direcție!

  Adevăratul motiv al mustrării

  Doamne, ajută-mă să nu mă mai simt așa de repede lezat de cuvintele sau faptele altora! Dă-mi dragostea de a vorbi cu ei și înțelepciunea de a găsi calea spre împăcare! PROVOCARE: Este cineva care consideri că ți-a greșit? Ai curaj și mergi astăzi să vorbești cu el!

  Disciplinează prin vulnerabilitate!

  Tată, dă-mi tăria de caracter să fiu vulnerabil disciplinându-mi copilul spre slava Ta! PROVOCARE: Alege astăzi să îți controlezi mânia și, atunci când este nevoie de disciplină, gândește-te și la propriile tale greșeli!

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...