Două vieți și o istorie

  „Iată istoria lui Iacov: Iosif, la vârsta de șaptesprezece ani, păștea oile cu frații lui.” (Geneza 37:2)

  Ascultă ediția audio aici.

  Deși istoria lui Iacov era scrisă deja de o sută opt ani, se pare că această descriere are de a face cu o nouă perspectivă. O perspectivă pe care cu toții ne-o dorim uneori.

  După plecarea de acasă, viața lui Iacov a fost plină de provocări, de probleme, de greutăți și de dificultăți. De ce toate acestea pentru un om care a primit din partea lui Dumnezeu o binecuvântare specială?

  În timp ce privea la fiul său Iosif, Iacov se regăsea pe sine într-o istorie ce ar fi dorit să se fi scris altfel în dreptul său. Dar poate nu era prea târziu. Exista acum șansa ca tot ceea ce nu reușise să fie el să se împlinească în fiul său Iosif. Despre Iosif, cuvântul inspirat subliniază formarea lui:

  „Curat, activ și plin de bucurie, tânărul dădea, de asemenea, dovadă de tărie morală și seriozitate. El asculta de sfaturile tatălui său și îi plăcea să asculte de Dumnezeu. Calitățile care l-au făcut mai târziu cunoscut în Egipt – bunătatea, credincioșia și faptul că era vrednic de încredere – se manifestau deja în viața sa zilnică” (PP, p. 204).

  Ce minunată este descrierea lui Iosif! Totuși, aceasta era istoria lui Iacov, conform textului introductiv. De puține ori găsim istoria scrisă în ordinea aceasta. Parcă ar fi fost mai potrivit ca istoria să se scrie de la tată la fiu, și nu de la fiu la tată. Două vieți, dar o singură istorie trebuie scrisă și în dreptul tău; conform apostolului Pavel (Galateni 4:19), istoria Domnului Hristos trebuie să devină istoria noastră. Oricât ne-am strădui să avem o viață de succes, vom eșua, la fel ca Iacov. Dar dacă viața noastră va deveni asemenea lui Hristos, atunci îl vom putea înțelege pe cel de lângă noi indiferent de situație, de vârstă și de cultură. Așa a procedat Iacov, așa a procedat Isus și tot așa mă rog să procedezi și tu. Lasă ca istoria vieții tale să fie scrisă de Hristos!

  Provocare:

  Fă un plan ca luna aceasta să ai o zi specială de post și rugăciune pentru a te apropia mai mult de Dumnezeu și pentru a mijloci pentru cei din familia ta!

  Daniel Daniluc
  Conferința Moldova

   

  Două vieți și o istorie - Devoțional zilnic. PROVOCARE: Fă un plan ca luna aceasta să ai o zi specială de post și rugăciune pentru a te apropia mai mult de Dumnezeu și pentru a mijloci pentru cei din familia ta!
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Publicate astăzi

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Energie pierdută

  La ce folosește o aparență măreață care, în final, este respinsă de Dumnezeu? Deci, în timp ce vă îmbrăcați în vederea obținerii succesului, amintiți-vă că persoana cea mai impresionantă este cea care asortează frumusețea exterioară cu cea interioară.

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Spiritizmus és forradalom

  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és teljes elmédből;...