„Adevărat vă spun că, ori de câte ori ați făcut aceste lucruri unuia din acești foarte neînsemnați frați ai Mei, Mie Mi le-ați făcut.” (Matei 25:40)
Ascultă ediția audio aici.
Ediția din 27 februarie 1988 a programului de televiziune „That,s life!”, difuzat de BBC, prezenta detalii din viața lui Nicholas Winton (1909–2015), care se afla în public, pe primul rând. La un moment dat, prezentatoarea a arătat o agendă veche pe care o găsise soția lui Winton în podul casei lor. Agenda uitată avea în ea înregistrări, fotografii, nume și documente ale copiilor evrei pe care îi salvase în timpul ocupației naziste.
Povestea datează din 1939, când Winton, la doar 29 de ani, a plecat din Londra natală la Praga. Acolo lucra în timpul zilei ca agent de bursă, iar noaptea salva copii pe care îi trimitea cu trenul în Marea Britanie. El a salvat șase sute șaizeci și nouă de copii, dar nu a spus nimănui despre faptele sale, nici chiar soției sale.
La sfârșitul programului, celor din public care îi datorau viața lui Winton li s-a cerut să se ridice. A fost profund mișcat când și-a dat seama că o mare parte din public era alcătuită din copiii pe care îi salvase. Aceștia l-au declarat „tatăl lor de onoare”. La 31 decembrie 2002, el a primit rangul de cavaler din partea reginei Elisabeta a II-a, în semn de recunoaștere a meritelor sale, și a devenit Sir Nicholas Winton. La 28 octombrie 2014, a primit cea mai mare onoare în Republica Cehă.
Te poți imagina stând nu la un show TV, nici în fața reginei, ci în fața lui Dumnezeu? Îi poți vedea acolo, lângă El, pe copiii și tinerii nebăgați în seamă în societate, în biserici, poate chiar în propriile lor familii, tineri și copii pentru care te-ai rugat, pe care i-ai încurajat, cărora le-ai oferit sprijinul tău necondiționat? Cum se aude, în acest context, glasul care spune despre gesturile tale de iubire: „Mie Mi le-ați făcut”?
Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor!
Provocare:
Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!
Otilia Ardelean
Conferința Banat