Agenți ai iertării

„Te rog pentru copilul meu pe care l-am născut în lanțurile mele, pentru Onisim.” (Filimon 10)

Ascultă ediția audio aici.

Copil fiind, aveam o problemă sâmbăta la biserică. Ajunși acolo, noi, băieții, ignoram regula de a arunca guma de mestecat la intrare. O ascundeam în gură, iar mai apoi, pe ascuns, o mestecam în timpul serviciului divin. Problema era că își pierdea gustul foarte repede. Ce să mai faci cu guma? Aici ajuta designul scaunelor, care aveau un loc unde le puteam îndesa – sub mânerele de lemn susținute de țevi de metal. Apoi, intendentul a descoperit nesimțirea noastră. Au urmat mustrări publice și private.

Este inevitabil ca neastâmpărul copiilor să producă pagube, uneori mai mari, alteori mai mici. Cred că fiecare credincios s-a pomenit nemaisuportând pereții mânjiți, geamurile sparte, curățenia ignorată de copiii și tinerii bisericii. Puțini însă au darul de a mustra în așa fel, încât copiii să nu simtă ură și frustrare. Mai mult, chiar dacă unele pagube sunt mari (instrumente muzicale stricate, zugrăveli ruinate etc.), niciodată să nu le dai tinerilor impresia că au făcut un lucru care nu se poate ierta decât cu penitențe nesfârșite.

Modul în care iertarea le este acordată este fix modul în care ei vor învăța adevărul despre iertarea divină. Aceasta vine în urma recunoașterii greșelii. Nu stoarce de la copii păreri de rău forțate! Vorbește-le responsabil, arată-le efectele negative și apoi așteaptă autenticitate în părerea de rău! Forțând scuzele și promisiunile de a nu mai face, doar vei denatura modelul iertării divine. Părinții și membrii sunt cei care îi pot învăța eficient pe copii și tineri ce înseamnă iertarea autentică.

Suntem cu toții în postura de a fi pedagogi ai iertării divine pentru copiii bisericii. Ridică-te la înălțimea pe care Domnul o cere! Dăruiește-te celor mai mici de dragul viitorului unei biserici iertate!

Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai!

Provocare:

Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

Paul Balaban
Conferința Banat

 

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor