Motivează și încurajează!

„Seamănă cu niște copii care stau în piață și strigă unii către alții: «V-am cântat din fluier, și n-ați jucat; v-am cântat de jale, și n-ați plâns.»” (Luca 7:32)

Ascultă ediția audio aici.

Destul de puțini oameni se pot abține să spună această frază care îngroapă spiritul inovator sau altruist din orice tânăr: „Ți-am spus eu!” Acest reproș va fi obstacolul major în următoarele ocazii și poate îl va împiedica să încerce lucruri noi.

În urmă cu mai mult timp, eu și fratele meu mergeam la câmp, la cules de pepeni, împreună cu tata. Fiind la vârsta când începeam să ajung la pedalele mașinii, am cerut, cu o îndrăzneală ce l-a lăsat cu gura căscată pe fratele meu, să fiu lăsat să mut mașina. În mod neașteptat, tata a acceptat, deși mă refuzase de multe ori înainte. Am fost în culmea fericirii. Presiunea era mare să nu mă fac de râs. Timpul parcă se oprise, iar eu eram cel mai cel. Acela a fost momentul în care mi-am dat seama că tatălui meu îi pasă de progresul pe care îl fac și nu e acolo doar ca să-mi pună restricții sau reguli.

E nemaipomenit când adulții înțeleg că tinerii au nevoie de încurajare, de implicare în jocurile lor și de toleranță atunci când greșesc. Din păcate, mulți aleg să fie veșnic mofturoși, veșnic nemulțumiți de progresul copiilor, exact ca în versetul de mai sus. Fii autentic în ce privește implicarea în dezvoltarea lor!

Adesea am asistat la situații când părinții își certau copiii pentru că nu au spus o poezie corect la programul de la biserică sau pentru că au uitat versurile unei cântări. E trist când acele suflete fragile iau în gândul lor decizia să nu mai participe niciodată la un astfel de program. Nu suntem într-o competiție: care spune sau cântă mai bine! Biserica este locul în care fiecare își aduce contribuția pentru lauda Domnului. Nu fi atât de greu de mulțumit, încât ei să depună eforturi mari pentru a-ți face pe plac! Atenția lor să fie îndreptată mai mult spre onorarea Domnului decât spre a te mulțumi pe tine.

Doamne, dă-ne înțelepciunea de a-i motiva pe cei mici!

Provocare:

Ai răbdare și oferă-le copiilor bisericii ocazii de creștere!

Paul Balaban
Conferința Banat

 

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor