Curiozitatea de a citi

„Are ploaia tată? Cine dă naștere picăturilor de rouă?” (Iov 38:28)

Ascultă ediția audio aici.

Copiii se pricep la ceva foarte bine, și anume la a pune întrebări, mai ales în varianta „de ce?” Totul pleacă de la nevoia copilului de a descoperi lucruri noi sau neobișnuite, într-un cuvânt de la curiozitate.

Dorința de a afla informații despre ceva necunoscut combină imaginația, munca creativă și inovația. Un studiu publicat de revista Neuron arată cum curiozitatea îmbunătățește, de asemenea, învățarea și memoria. Unele dintre cele mai importante descoperiri ale istoriei au avut la bază curiozitatea. Un exemplu este Newton, care avea nevoie de un răspuns pentru fenomenul care făcea mărul să cadă pe pământ și să nu meargă în sus.

Avem datoria de a le stârni curiozitatea de a citi Biblia folosind chiar această înclinație naturală a lor. Putem începe prin adresarea de întrebări din categoria „Știați că”: Știați că, înainte cu mult timp ca astronauții să poată vedea Pământul din spațiu, Biblia a afirmat că Pământul nu este suspendat de/pe nimic (Iov 26:7) sau că Scriptura a descris în termeni simpli circuitul apei în natură ca o componentă a ecosistemului care face posibilă viața (Eclesiastul 1:7)?

Menționez, în continuare, câteva metode prin care putem stârni curiozitatea unui copil în privința citirii Bibliei: (1) dăruiește-i o Biblie nouă și adecvată vârstei pe care o are, și va fi curios să o deschidă și să o citească; (2) citește-i doar o parte dintr-o povestire biblică și roagă-l să-și imagineze continuarea, apoi citiți împreună finalul așa cum apare în Scriptură; (3) caută jocuri sau experimente prin care îi poți explica practic diferite lecții biblice!

Stârnește curiozitatea copiilor de a citi Biblia, căci ea este instrumentul prin care Dumnezeu ne vorbește astăzi! Biblia conține cunoștințele esențiale pentru viață, care așteaptă să fie descoperite de cei mici, încurajați de adulții de lângă ei.

Doamne, mă rog astăzi pentru angajații editurii, care pregătesc materiale pentru generația tânără!

Provocare:

Studiază astăzi Biblia împreună cu familia ta într-un mod creativ!

Simina Stăncescu
Conferința Oltenia

 

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video