Articolul precedentBölcsességre van szükségünk
  Articolul următorActele de bunătate

  Istorii repetate

  „Și poruncile acestea, pe care ți le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipărești în mintea copiilor tăi și să vorbești de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca și când te vei scula.” (Deuteronomul 6:6,7)

  Ascultă ediția audio aici.

  Experiența poporului ales al lui Dumnezeu, așa cum o descoperim în Scriptură și în istorie, este extrem de diferită de planul lui Dumnezeu prezentat în cărțile lui Moise, și în mod deosebit în Deuteronomul. Cartea Judecătorilor, în ciuda faptului că se ocupă de generațiile de evrei care s-au succedat celei căreia Dumnezeu îi dăduse în mâini țara promisă, prezintă o perioadă cu nimic diferită de celelalte perioade din istoria acestui popor. Dimpotrivă, găsim pe paginile ei unele dintre cele mai dificile și chiar mai întunecate momente din istoria evreilor.

  Aspectul asupra căruia te invit să reflectăm împreună este dat de o particularitate a acestei cărți. În șapte rânduri întâlnim aici expresia amară: „Copiii lui Israel au făcut (iarăși) ce nu plăcea Domnului” (Judecătorii 2:11; 3:7,12; 4:1; 6:1; 10:6; 13:1), lucrul acesta fiind în strânsă legătură cu momentul stingerii unui lider sau a unei generații întregi. Și de fiecare dată ciclul este același: poporul trăiește consecințele propriilor alegeri și, în momentul în care nu mai suportă, se întoarce la Dumnezeu, care ridică un eliberator din mijlocul lui, dar aceasta până la următoarea generație, când ciclul se repetă aparent implacabil.

  În realitate, soluția a fost mereu la îndemână. Era scrisă în lege și era însăși legea pe care Dumnezeu i-o dăduse poporului Său de la bun început. „Să le ai în inima ta. Să le întipărești în mintea copiilor tăi” fusese mesajul clar și repetat de Dumnezeu pe paginile Deuteronomului. Din păcate însă, de cele mai multe ori întoarcerea poporului la Dumnezeu se petrecea sub presiunea consecințelor, fără o fundamentare pe Scripturi și mai ales fără exercițiul întipăririi legii în mintea copiilor, a viitoarei generații.

  Învață-ne, Doamne, să căutăm voia Ta în Scripturi! Și învață-ne, Te rugăm, să le oferim cunoașterea de Tine și copiilor noștri!

  Provocare:

  Dacă ai ocazia, spune-i astăzi unui copil sau unui tânăr cât de mult îl iubește Dumnezeu și ce planuri mari a pregătit pentru el!

  Mihai Liviu Papadopol
  Conferința Muntenia

   

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (I)

  Roagă-te lui Dumnezeu să ridice tineri din biserica ta care să predice cu putere despre Împărăția cerurilor! PROVOCARE: Gândește-te la un tânăr din biserica ta care crezi că ar putea deveni un pastor bun și încurajează-l în această direcție!

  Adevăratul motiv al mustrării

  Doamne, ajută-mă să nu mă mai simt așa de repede lezat de cuvintele sau faptele altora! Dă-mi dragostea de a vorbi cu ei și înțelepciunea de a găsi calea spre împăcare! PROVOCARE: Este cineva care consideri că ți-a greșit? Ai curaj și mergi astăzi să vorbești cu el!

  Disciplinează prin vulnerabilitate!

  Tată, dă-mi tăria de caracter să fiu vulnerabil disciplinându-mi copilul spre slava Ta! PROVOCARE: Alege astăzi să îți controlezi mânia și, atunci când este nevoie de disciplină, gândește-te și la propriile tale greșeli!

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...