Ucenicul iubit, fiu al tunetului?

„Unul din ucenici, acela pe care-l iubea Isus, stătea la masă culcat pe sânul lui Isus.” (Ioan 13:23)

Ascultă ediția audio aici.

Ziua admiterii a adus și prima ocazie în care am intrat în contact cu viitorii colegi. Analizam atitudinea unora dintre ei, făcându-mi păreri despre cât sunt de prietenoși sau de capabili și tot atunci am presupus că știu exact cu cine voi fi prieten în anii viitori. Timpul m-a contrazis: tocmai cei cu care mă așteptam să leg prietenii strânse au fost prea diferiți de mine. Am rămas în schimb mult mai legat de cei la care nici nu m-aș fi gândit. Dintre ucenicii lui Isus, poate că în prima zi aș fi căutat prietenia manieratului Iuda și nicidecum pe cea a tânărului impetuos Ioan.

Invidios pe cei care fac lucrări în numele lui Hristos, dar nu fac parte și din numărul celor doisprezece, Ioan își ia sarcina de a aplica o critică aspră cuiva pe care îl consideră dușman: „Învățătorule, noi am văzut pe un om scoțând draci în Numele Tău și l-am oprit, pentru că nu merge după noi” (Luca 9:49). Isus nu îi trece cu vederea defectele de caracter, ci rând pe rând i le descoperă și le transformă: „Nu-l opriți, […] fiindcă cine nu este împotriva voastră este pentru voi” (Luca 9:50).

Probabil situația în care Ioan și fratele său primesc apelativul Boanerghes, însemnând „fiii zgomotului”, sau „fiii mâniei” (tradus liber „fiii tunetului”), este cea când au cerut permisiunea să tune foc din cer peste un sătuc din Samaria. Recent, Ioan fusese corectat de Învățător pentru că oprise un om să facă lucrări în numele lui Isus. Mustrarea lui Isus de această dată este mult mai severă: „Nu știți de ce duh sunteți însuflețiți!” (Luca 9:55).

Mustrările, învățăturile și exemplul lui Isus au produs o schimbare extraordinară în acest ucenic impulsiv. A învățat să fie și să facă lucrurile cu totul altfel, nu așa cum îi venea la îndemână să le facă. La finalul umblării sale cu Isus, vedem un Ioan schimbat: s-a lăsat modelat de puterea transformatoare a vieții Mântuitorului și a ajuns să reflecte chipul Lui mai deplin decât au făcut-o colegii săi ucenici. A ajuns într-o legătură mai strânsă de iubire cu Hristos și „prin el s-a transmis poporului Său cea mai profundă învățătură spirituală a Mântuitorului” (VI, p. 246).

Doamne, ajută-mă să văd, ca și Tine, ce pot deveni tinerii sub influența Ta și să fiu un canal al iubirii Tale revărsate către ei!

Provocare:

Roagă-te ca pentru acei tineri greu de iubit, asemenea lui Ioan, să ai dragostea pe care a avut-o Isus față de acesta!

Flavius Agape
Conferința Transilvania de Sud

 

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor