Lasă idolii în urmă!

„Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri sau jos pe pământ sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești, căci Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinților în copii până la al treilea și la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc și Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc și păzesc poruncile Mele.” (Exodul 20:4-6)

Ascultă ediția audio aici.

Când spune „să nu ai alți Dumnezeu afară de Mine” (Exodul 20:3), Biblia se referă nu doar la idolii de piatră sau lemn, ci și la ideile noastre, la preocupările noastre, la noi înșine sau la o altă persoană pe care o prețuim mai mult decât pe El.

Putem face un idol din tradițiile sau orgoliile noastre, din mândria sau egoismul nostru, din poziția pe care o ocupăm sau din relațiile în care suntem, din profesia noastră sau din bunurile noastre.

Copiii noștri sunt cei care văd atât în familie, cât și în biserică cine este cu adevărat autoritatea la care ne raportăm în mod absolut. Noi le putem vorbi de Dumnezeu, dar dacă prețuim mai mult tradițiile, orgoliile, bunurile sau ideile noastre, ei vor învăța să se raporteze la fel la Dumnezeu și la ei înșiși.

Care sunt lucrurile de care vorbim cu cel mai mare entuziasm? Către ce se îndreaptă cel mai des gândurile noastre?

A-L iubi pe Dumnezeu mai mult nu înseamnă doar supunerea rece față de niște reguli ale Scripturii, ci o relație vie și entuziastă cu El. Aceasta se vede în felul în care ne rugăm, cântăm sau vorbim despre El. Tinerii bisericii noastre au nevoie să vadă că noi vorbim și în pauză despre Dumnezeu cu aceeași vervă cu care am răspuns la Școala de Sabat, că religia nu este doar haina de Sabat, ci podoaba noastră zilnică.

Porunca a doua este prima care vorbește despre părinți și copii. Ea ne descoperă că moștenirea pe care le-o lăsăm trece dincolo de sume, case sau terenuri. Cea mai mare comoară pe care le-o putem dărui este aceea de a-i învăța cum să-L iubească pe Dumnezeu, cum să se bucure de credința lor și cum să o trăiască fericiți. Dumnezeu abia așteaptă să ne ajute să construim împreună această moștenire veșnică.

Doamne, ferește-ne să facem din idei, bunuri, tradiții sau persoane idoli care să ne îndepărteze de Tine!

Provocare:

Propune-ți astăzi să înveți împreună cu familia ta un imn nou!

Adrian Neagu
Editura Viață și Sănătate

 

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor