Cum să ne lungim zilele

„Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ți se lungească zilele în țara pe care ți-o dă Domnul Dumnezeul tău.” (Exodul 20:12)

Ascultă ediția audio aici.

Porunca a cincea este prin excelență cea care stabilește relațiile dintre părinți și copii. Dacă în porunca a doua și a patra ni se spune care sunt datoriile părinților pentru copiii lor, aici ni se explică datoria copiilor față de părinți.

Copiii sunt chemați să le ofere părinților lor în mod necondiționat un singur lucru: cinstea. Biblia ne spune însă că părinții pot și trebuie să îi ajute pe copiii lor să respecte această poruncă străduindu-se să fie demni de încredere, respectuoși cu propriii lor părinți, atenți să nu își întărâte copiii la mânie, înțelepți și grijulii față de cei din casa lor.

Nu le putem cere copiilor noștri să ne cinstească dacă nu le arătăm cum să o facă, comportându-ne într-o manieră plină de respect cu cei de lângă noi.

Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că cinstea este ceva ce ni se oferă, nu ceva ce trebuie să pretindem, și este oferită după înțelegerea celui care o oferă, nu după așteptările noastre. Am fi mult mai fericiți dacă ne-am preocupa de ce trebuie să oferim noi și mai puțin de ce ne datorează alții nouă.

Mai mult, Biblia spune că acest mod de raportare unul la celălalt ne poate ajuta să avem o societate mai sănătoasă și o viață mai lungă.

Dar porunca aceasta ne mai spune ceva. Noi trebuie să ne raportăm într-o manieră plină de respect și față de cei care, din perspectiva noastră sau chiar a societății ori a bisericii, nu merită acest respect. Este imposibil să nu greșim unul față de altul în relațiile dintre noi, mai ales în familie, dar aceste greșeli, chiar și atunci când au consecințe dureroase, nu ne pot împiedica totuși să Îi cerem lui Dumnezeu puterea de a fi respectuoși și buni.

Noi îi cinstim pe ceilalți pentru El, pentru Cel care a murit pentru fiecare dintre noi și care, culmea, a făcut-o pe când eram vrăjmașii Lui.

Doamne, ajută-mă să le arăt astăzi bunătate și respect tuturor celor pe care îi întâlnesc și în mod special celor din familia mea!

Provocare:

Propune-ți ca săptămâna aceasta să nu spui niciun cuvânt rău despre semenii tăi, ci, de fiecare dată când ai ocazia să vorbești despre ei, să alegi măcar o apreciere!

Adrian Neagu
Editura Viață și Sănătate

 

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video