Îngerul de la porțile imaginației

  „Să nu comiți adulter!” (Exodul 20:14, NTR)

  Ascultă ediția audio aici.

  Dacă porunca a doua și a patra vorbesc despre datoriile părinților față de copiii lor, iar porunca a cincea despre datoriile copiilor față de părinți, ultimele două porunci care se referă la familie vorbesc despre relația dintre soți. Porunca a șaptea este cea dintâi dintre ele și spune foarte direct că soții au datoria să păstreze curat legământul căsătoriei, la care Însuși Dumnezeu a fost martor.

  Nu doar că starea de bine din familie are o influență evidentă și asupra copiilor, dar și modul nostru de comportare este pentru ei aproape singurul exemplu clar despre ce înseamnă familia. Tocmai de aceea, așa cum ne învață istoria lui David, o greșeală în privința aceasta scade autoritatea morală a părinților în fața propriilor copii, ceea ce, trebuie să recunoaștem, nu este puțin lucru.

  Isus însă merge și mai departe și spune că tot o încălcare a poruncii a șaptea este și privirea mânată de poftă sau gânduri păcătoase. Părinții au datoria de a fi un exemplu pentru copiii lor nu doar în ceea ce fac, ci și în ceea ce spun sau privesc. Expunerea noastră la imagini cu conținut imoral ne afectează mintea și ne erodează propriile valori morale. Indiferent de vârsta pe care o avem, glumele ușuratice, aluziile nepotrivite, istorisirile siropoase despre păcate făcute în vremea în care nu Îl cunoșteam pe Dumnezeu sunt o invitație pentru tineri și copii pe un drum care nu duce niciodată spre Adevăr.

  Ar trebui să îi încurajăm pe copiii noștri să păstreze inocența copilăriei și preocupările specifice vârstei lor, veghind cu dragoste la ce privesc, la ce citesc, la lucrurile care îi preocupă sau la prieteniile pe care le dezvoltă. Oferindu-le suficiente activități care să îi țină concentrați și preocupați cu ceea ce îi ajută să își formeze un caracter echilibrat, implicându-ne activ în viața lor și călăuzindu-le pașii pe drumul sigur al principiilor veșnice, le dăruim cel mai frumos dar cu putință. Iar atunci când vor dori să facă primul pas într-o relație de prietenie cu cineva care le-ar putea deveni partener pentru toată viața, să îi însoțim cu rugăciunile și dragostea noastră.

  Doamne, ajută-ne să fim exemple de moralitate pentru copiii noștri atât acasă, cât și în biserica Ta.

  Provocare:

  Există ceva în ceea ce faci sau privești de care nu ai vrea să știe copiii tăi? Roagă-L pe Dumnezeu să îți dea putere să renunți chiar azi!

  Adrian Neagu
  Editura Viață și Sănătate

   

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  Publicate astăzi

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Un ucenic al lui Isus

  Matei a luat hotărârea pentru el, dar ce vom face noi când Isus ne atinge inima cu dragostea și mila Sa și spune: „Urmează-Mă”?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  A lélek kardja

  „Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde." Ef 6:17Isten...

  Rugaciunea

  ”Rugați-vă neîncetat” 1 Tesaloniceni 5. 17Rugăciunea este ca escaladatul munților. Munții... masivi, impunători, frumoși. În vechime,...