Articolul precedent. Az igazság elferdítése
  Articolul următorRebel fără cauză

  Adevărul din inimă

  „Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.” (Exodul 20:16)

  Ascultă ediția audio aici.

  Porunca a noua este fără îndoială una dintre primele porunci de care ne-au spus părinții noștri, pentru că ascunderea adevărului este una dintre primele ispite cu care ne confruntăm. Părinți și copii deopotrivă, suntem în fiecare zi puși în situații în care pare mai ușor să rostim o minciună decât un adevăr. Fie că este vorba de o apreciere falsă sau de o scuză inventată pe loc, multe din neadevărurile pe care le spunem par să ne facă bine și nouă, și celorlalți, fiind o modalitate politicoasă de a ieși din încurcături și necazuri. Prietenii nu vor lua în seamă toate cuvintele frumoase pe care le-am spus despre ei și nici nu vor afla că noi am gândit altceva, așa că în ochii noștri „micile minciuni cotidiene” devin încet parte din viață, nicidecum ceva culpabil sau vinovat. Dar interdicția Scripturii este clară: fără minciună!

  Pare absurd ca, după ce copiii noștri ne văd că folosim mici neadevăruri pentru a ieși repede din situații dificile, să ne supărăm că ei fac la fel în relația cu noi. Exemplul nostru este pentru ei motivația perfectă.

  Porunca a noua nu oprește doar rostirea neadevărului în privința situațiilor de viață. Ea se referă în primul rând la felul în care vorbim despre ceilalți, la mărturia pe care o dăm despre ei sau „împotriva” lor. Ea oprește bârfa sub orice formă, calomnia și vorbirea de rău, semințe care nasc neîncredere, resentimente și chiar ură in inimile noastre și ale celor de lângă noi. De multe ori, copiii noștri află despre ceilalți doar lucrurile rele pe care noi le povestim despre ei, continuând să construiască de-a lungul a generații întregi zidurile începute de noi.

  Mai este însă o formă de minciună de care ar trebui să îi ferim pe copiii noștri. În fiecare Sabat la biserică și în fiecare zi în familie, noi deschidem Scriptura și accentuăm lecțiile ei importante pentru noi. Dar dacă acele adevăruri nu se regăsesc în viața noastră, nu facem decât să îi învățăm pe copiii noștri să trăiască la fel ca noi: într-o iluzie de neprihănire tot așa de ineficientă ca frunzele de smochin cusute în Eden.

  Dacă Dumnezeul nostru este adevăr, așa ar trebui să fim și noi, indiferent cât ar costa. Aceasta ne va face liberi și fericiți.

  Doamne, fă ca buzele noastre să spună cuvinte frumoase și adevărate despre ceilalți, despre noi și despre Tine!

  Provocare:

  Alege astăzi să rostești adevărul prin puterea lui Dumnezeu!

  Adrian Neagu
  Editura Viață și Sănătate

   

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Nepolitețea binecuvântată

  Să ne rugăm ca tinerii noștri iubiți să-I deschidă ușa Străinului care bate la ușa inimii ca să devină Prietenul lor veșnic. Numai El îi poate scoate pe toți străinii care le-au inundat viața, așa cum i-a scos pe negustorii ticăloși din Templu. Fie ca Domnul să îi ocrotească și azi de străini! PROVOCARE: Dacă ai ocazia, oferă-i unui străin o carte care să îi vorbească despre Isus! Fă-ți timp apoi să te rogi pentru el!

  Cineva știa

  Roagă-te precum Elisei, care I-a cerut Domnului să-i deschidă ochii celui care nu vedea ajutorul divin și se îngrijora teribil! Nu socoti că o fetiță sau un băiețel sunt prea mici pentru a le vorbi despre chemarea lui Dumnezeu în via Sa și acceptă începuturile slabe! Rezultatele pot fi incomensurabile. PROVOCARE: Fă-ți obiceiul de a-i încuraja pe ceilalți! Începe din Sabatul viitor cu tinerii din biserica ta!

  Mânia – dușmanul acceptării

  Fie ca, în afară de mânia nevinovată față de cauza dreaptă a lui Dumnezeu, să ne rugăm să fim înceți la mânie, deschiși la nevoile adolescenților și atenți la strigătul inimii lor după acceptare! PROVOCARE: Roagă-te astăzi să le poți face un mic compliment tutor persoanelor cu care stai de vorbă! Începe cu cei din casa ta!

  Publicate astăzi

  Spitalul numărul 9

  Există și o formă foarte pozitivă de nebunie – nebunia pentru Dumnezeu și pentru Evanghelie. Apostolul Pavel prefera ca oamenii să îl considere nebun când vorbea despre Mântuitorul lui, dar să știe că, în ochii lui Dumnezeu, el este văzut ca un slujitor înțelept și dedicat în totalitate.

  Discuția de la prânz

  Isus este la fiecare masă cu tine. El cântă cu vocea și la instrumente; El folosește pe oricine. Calitățile sonice ale vocii și ale pianului vor atrage bărbați și femei să Îl cunoască pe Împăratul nostru care Se întoarce curând.

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Éjjel és nappal Istenhez kiáltanak

  „És elküldettek a levelek futárok által a király minden tartományába, hogy kipusztítsák, megöljék és megsemmisítsék...