Articolul precedentPajzsunk Sátán hatalma ellen
  Articolul următorMinte şi sănătate

  Mustrarea mustrării

  „Eu mustru și pedepsesc pe toți aceia pe care-i iubesc. Fii plin de râvnă dar și pocăiește-te!” (Apocalipsa 3:19)

  Ascultă ediția audio aici.

  Dacă primul lucru pe care l-ai făcut recitind acest verset a fost să te gândești ce bine ți se potrivește în raport cu alții și cât de bine justifică el comportamentul de mustrare sau de pedepsire a celuilalt, fie el chiar propriul copil, îți propun să-l recitim împreună, de data aceasta însă punând accentul pe identitatea pronumelui „Eu” și pe semnificația expresiei „pe toți aceia pe care-i iubesc”.

  Cel care se prezintă ca „Eu” nu este altcineva decât „Isus Hristos, Martorul credincios, Cel Întâi Născut din morți”, Cel „care ne iubește, care ne-a spălat de păcatele noastre cu sângele Său” (Apocalipsa 1:5). Iar dacă am citat aceste verset este pentru că el face lumină și în sensul expresiei „pe toți aceia pe care-i iubesc”. Ne ajută să înțelegem că această iubire nu este demonstrată de mustrare sau de pedeapsă. O, nu!

  Iubirea a fost exemplificată și legitimată într-un cu totul alt context – cel al sacrificiului și al sângelui vărsat. El are autoritate să mustre și să pedepsească pentru că El este Dumnezeu și pentru că, înainte de a face aceasta, El este Mântuitor și pe deplin capabil să-Și păstreze dreptatea și dragostea pe deplin autentice.

  Și acum mă întorc la noi: la mine și la tine. Avem, poate, legitimitatea dată de postura de părinte, de exemplu, de a aplica mustrarea sau pedeapsa în dreptul copiilor noștri. Dar sunt eu oare îndreptățit de dragoste să fac lucrul acesta de fiecare dată când poate chiar mă grăbesc să-l fac? Aceasta este întrebarea pe care te provoc să ți-o adresezi de fiecare dată când simți că este nevoie să aplici disciplina. Este dragostea motorul din spatele acestei acțiuni? I-am demonstrat eu oare copilului meu până acum că îl iubesc și sunt pe deplin încredințat de dragostea mea pentru el, astfel încât ceea ce sunt pe cale să fac și modul, spiritul în care o voi face să fie în deplină armonie cu cele ale Domnului meu?

  Iartă-ne, Doamne, pentru prea multele noastre greșeli! Și Îți mulțumim pentru mustrarea Ta cu privire la mustrările noastre!

  Provocare:

  Dacă ești părinte, propune-ți să te rogi ori de câte ori trebuie să aplici mustrarea sau pedeapsa!

  Mihai Liviu Papadopol
  Conferința Muntenia

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  Marele remediu pentru păcat

  Cunoașterea datoriei înseamnă îndeplinirea ei cu tot sufletul și fără teamă. Indiferent de consecințe, ei urmează lumina care le luminează cărarea. Adevărul lui Dumnezeu este de partea lor și nu-i va părăsi niciodată. GÂNDESC MAI DEPARTE Este viața mea o mărturie în favoarea sau împotriva păcatului? Cum pot afla răspunsul?

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...