Articolul precedentPajzsunk Sátán hatalma ellen
  Articolul următorMinte şi sănătate

  Mustrarea mustrării

  „Eu mustru și pedepsesc pe toți aceia pe care-i iubesc. Fii plin de râvnă dar și pocăiește-te!” (Apocalipsa 3:19)

  Ascultă ediția audio aici.

  Dacă primul lucru pe care l-ai făcut recitind acest verset a fost să te gândești ce bine ți se potrivește în raport cu alții și cât de bine justifică el comportamentul de mustrare sau de pedepsire a celuilalt, fie el chiar propriul copil, îți propun să-l recitim împreună, de data aceasta însă punând accentul pe identitatea pronumelui „Eu” și pe semnificația expresiei „pe toți aceia pe care-i iubesc”.

  Cel care se prezintă ca „Eu” nu este altcineva decât „Isus Hristos, Martorul credincios, Cel Întâi Născut din morți”, Cel „care ne iubește, care ne-a spălat de păcatele noastre cu sângele Său” (Apocalipsa 1:5). Iar dacă am citat aceste verset este pentru că el face lumină și în sensul expresiei „pe toți aceia pe care-i iubesc”. Ne ajută să înțelegem că această iubire nu este demonstrată de mustrare sau de pedeapsă. O, nu!

  Iubirea a fost exemplificată și legitimată într-un cu totul alt context – cel al sacrificiului și al sângelui vărsat. El are autoritate să mustre și să pedepsească pentru că El este Dumnezeu și pentru că, înainte de a face aceasta, El este Mântuitor și pe deplin capabil să-Și păstreze dreptatea și dragostea pe deplin autentice.

  Și acum mă întorc la noi: la mine și la tine. Avem, poate, legitimitatea dată de postura de părinte, de exemplu, de a aplica mustrarea sau pedeapsa în dreptul copiilor noștri. Dar sunt eu oare îndreptățit de dragoste să fac lucrul acesta de fiecare dată când poate chiar mă grăbesc să-l fac? Aceasta este întrebarea pe care te provoc să ți-o adresezi de fiecare dată când simți că este nevoie să aplici disciplina. Este dragostea motorul din spatele acestei acțiuni? I-am demonstrat eu oare copilului meu până acum că îl iubesc și sunt pe deplin încredințat de dragostea mea pentru el, astfel încât ceea ce sunt pe cale să fac și modul, spiritul în care o voi face să fie în deplină armonie cu cele ale Domnului meu?

  Iartă-ne, Doamne, pentru prea multele noastre greșeli! Și Îți mulțumim pentru mustrarea Ta cu privire la mustrările noastre!

  Provocare:

  Dacă ești părinte, propune-ți să te rogi ori de câte ori trebuie să aplici mustrarea sau pedeapsa!

  Mihai Liviu Papadopol
  Conferința Muntenia

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (I)

  Roagă-te lui Dumnezeu să ridice tineri din biserica ta care să predice cu putere despre Împărăția cerurilor! PROVOCARE: Gândește-te la un tânăr din biserica ta care crezi că ar putea deveni un pastor bun și încurajează-l în această direcție!

  Adevăratul motiv al mustrării

  Doamne, ajută-mă să nu mă mai simt așa de repede lezat de cuvintele sau faptele altora! Dă-mi dragostea de a vorbi cu ei și înțelepciunea de a găsi calea spre împăcare! PROVOCARE: Este cineva care consideri că ți-a greșit? Ai curaj și mergi astăzi să vorbești cu el!

  Disciplinează prin vulnerabilitate!

  Tată, dă-mi tăria de caracter să fiu vulnerabil disciplinându-mi copilul spre slava Ta! PROVOCARE: Alege astăzi să îți controlezi mânia și, atunci când este nevoie de disciplină, gândește-te și la propriile tale greșeli!

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...