Articolul precedentAz élő Igére kell alapoznunk
  Articolul următorUn bun leac

  Capcanele disciplinării

  „Dar împăratul a zis: «Să se ducă în casa lui și să nu-mi vadă fața.» Și Absalom s-a dus în casa lui și n-a văzut fața împăratului.” (2 Samuel 14:24)

  Ascultă ediția audio aici.

  Pentru părinți, aplicarea disciplinei comportă de multe ori riscul de a cădea în capcane diametral opuse: fie să considere disciplina o inițiativă arhaică, menită să distrugă personalitatea copilului, așa că nu mai este de actualitate, fie să devină exprimarea unei forme de dominare agresivă, în care abuzul să ajungă o parte integrantă a educației. Ce ai fi făcut în locul lui David? Pus în fața unei realități complicate, ca aceea în care Amnon este ucis de Absalom ca răzbunare pentru ce îi făcuse lui Tamar, David se trezește într-o situație fără ieșire ca părinte: dacă ar fi acționat ferm pentru disciplinarea lui Absalom, aceasta i-ar fi creat imaginea unui părinte părtinitor (lui Amnon nu-i făcuse nimic) sau i-ar fi atras reproșurile copiilor pentru abateri similare ale lui; dacă ar fi tăcut și ar fi evitat o acțiune hotărâtă, intra în contradicție cu ceea ce era chemat să facă în dreptul altora în fiecare zi. Ce era de făcut? Înghițindu-și emoțiile, David a adoptat tactica pedepsirii prin indiferență și distanțare, ca singura metodă de a dezaproba abaterea lui Absalom. Avea să descopere mai târziu că această metodă nu a dat roade, ba chiar a dus la o revoltă mult mai gravă decât faptele din trecut.

  Provocarea de a disciplina implică riscuri atât de mari, încât singurul model sigur la care să ne raportăm ar trebui să fie Dumnezeu. Exprimarea dragostei îmbinată cu o disciplinare bine intenționată a fost modelul pedagogic preferat de Dumnezeu: „Vă rog, nu-i corectați pe copiii voștri cu mânie. Acesta este timpul cel mai important când trebuie să acționați cu umilință, răbdare și rugăciune. Apoi, să îngenuncheați împreună cu copiii și să-I cereți iertare Domnului. Căutați să-i câștigați pentru Hristos prin manifestarea bunătății și a iubirii, și veți vedea că o putere mai înaltă decât cea pământească va coopera cu eforturile voastre” (ÎC, p. 178).

  Doamne, ajută-ne să vorbim, să iubim, să disciplinăm și să corectăm așa cum o faci Tu!

  Provocare:

  Caută astăzi să vorbești cu cineva drag care a gustat din disciplinarea aplicată de tine și discută despre aceasta, asigurându-te că a înțeles intenția și a simțit dragostea ta!

  Felix Mușat
  Conferința Muntenia

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (I)

  Roagă-te lui Dumnezeu să ridice tineri din biserica ta care să predice cu putere despre Împărăția cerurilor! PROVOCARE: Gândește-te la un tânăr din biserica ta care crezi că ar putea deveni un pastor bun și încurajează-l în această direcție!

  Adevăratul motiv al mustrării

  Doamne, ajută-mă să nu mă mai simt așa de repede lezat de cuvintele sau faptele altora! Dă-mi dragostea de a vorbi cu ei și înțelepciunea de a găsi calea spre împăcare! PROVOCARE: Este cineva care consideri că ți-a greșit? Ai curaj și mergi astăzi să vorbești cu el!

  Disciplinează prin vulnerabilitate!

  Tată, dă-mi tăria de caracter să fiu vulnerabil disciplinându-mi copilul spre slava Ta! PROVOCARE: Alege astăzi să îți controlezi mânia și, atunci când este nevoie de disciplină, gândește-te și la propriile tale greșeli!

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...