Articolul precedentAz élő Igére kell alapoznunk
  Articolul următorUn bun leac

  Capcanele disciplinării

  „Dar împăratul a zis: «Să se ducă în casa lui și să nu-mi vadă fața.» Și Absalom s-a dus în casa lui și n-a văzut fața împăratului.” (2 Samuel 14:24)

  Ascultă ediția audio aici.

  Pentru părinți, aplicarea disciplinei comportă de multe ori riscul de a cădea în capcane diametral opuse: fie să considere disciplina o inițiativă arhaică, menită să distrugă personalitatea copilului, așa că nu mai este de actualitate, fie să devină exprimarea unei forme de dominare agresivă, în care abuzul să ajungă o parte integrantă a educației. Ce ai fi făcut în locul lui David? Pus în fața unei realități complicate, ca aceea în care Amnon este ucis de Absalom ca răzbunare pentru ce îi făcuse lui Tamar, David se trezește într-o situație fără ieșire ca părinte: dacă ar fi acționat ferm pentru disciplinarea lui Absalom, aceasta i-ar fi creat imaginea unui părinte părtinitor (lui Amnon nu-i făcuse nimic) sau i-ar fi atras reproșurile copiilor pentru abateri similare ale lui; dacă ar fi tăcut și ar fi evitat o acțiune hotărâtă, intra în contradicție cu ceea ce era chemat să facă în dreptul altora în fiecare zi. Ce era de făcut? Înghițindu-și emoțiile, David a adoptat tactica pedepsirii prin indiferență și distanțare, ca singura metodă de a dezaproba abaterea lui Absalom. Avea să descopere mai târziu că această metodă nu a dat roade, ba chiar a dus la o revoltă mult mai gravă decât faptele din trecut.

  Provocarea de a disciplina implică riscuri atât de mari, încât singurul model sigur la care să ne raportăm ar trebui să fie Dumnezeu. Exprimarea dragostei îmbinată cu o disciplinare bine intenționată a fost modelul pedagogic preferat de Dumnezeu: „Vă rog, nu-i corectați pe copiii voștri cu mânie. Acesta este timpul cel mai important când trebuie să acționați cu umilință, răbdare și rugăciune. Apoi, să îngenuncheați împreună cu copiii și să-I cereți iertare Domnului. Căutați să-i câștigați pentru Hristos prin manifestarea bunătății și a iubirii, și veți vedea că o putere mai înaltă decât cea pământească va coopera cu eforturile voastre” (ÎC, p. 178).

  Doamne, ajută-ne să vorbim, să iubim, să disciplinăm și să corectăm așa cum o faci Tu!

  Provocare:

  Caută astăzi să vorbești cu cineva drag care a gustat din disciplinarea aplicată de tine și discută despre aceasta, asigurându-te că a înțeles intenția și a simțit dragostea ta!

  Felix Mușat
  Conferința Muntenia

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  Marele remediu pentru păcat

  Cunoașterea datoriei înseamnă îndeplinirea ei cu tot sufletul și fără teamă. Indiferent de consecințe, ei urmează lumina care le luminează cărarea. Adevărul lui Dumnezeu este de partea lor și nu-i va părăsi niciodată. GÂNDESC MAI DEPARTE Este viața mea o mărturie în favoarea sau împotriva păcatului? Cum pot afla răspunsul?

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...