Disciplină din dragoste

  „Fiule, nu disprețui mustrarea Domnului și nu te mâhni de pedepsele Lui! Căci Domnul mustră pe cine iubește, ca un părinte pe copilul pe care-l iubește!” (Proverbele 3:11,12)

  Ascultă ediția audio aici.

  Nu este nicio îndoială! Cele mai bune metode pentru educarea oamenilor sunt cele folosite de Dumnezeu. Ar trebui să privim mai des în Scriptură la sfaturile și exemplele oferite de El, pentru a învăța. Despre împăratul David cunoaștem foarte multe lucruri frumoase. A fost cel mai bun împărat al Israelului. Este totuși un lucru foarte important în care David a eșuat: familia. Copiii lui David nu au primit cea mai bună educație. Biblia ne spune că David nu-l mustrase niciodată pe Adonia (1 Împărați 1:6). Probabil că la fel procedase și cu Absalom, care a vrut să-și ucidă tatăl pentru a-i lua locul ca împărat. Acest model de educație a dus familia la dezastru.

  Nu cumva și astăzi se întâmplă la fel în multe familii? Este posibil ca părinții să își urmărească interesele lor și să-și neglijeze copiii. Familia nu mai este o prioritate decât teoretic, pentru că alte lucruri „importante” i-au luat locul. Apoi, acest mod de viață este numit pe nedrept dragoste. Mulți părinți ajung să spună că dragostea exclude disciplina sau mustrarea. Versetul de astăzi ne oferă motivul din spatele disciplinei: iubirea. Dumnezeu ne disciplinează tocmai pentru că ne iubește, iar părintele urmează exemplul Lui.

  Atunci când vrei să îți disciplinezi copilul, caută să analizezi mai întâi motivul pentru care o faci! Ești prea supărat, ești nervos sau o faci din dragoste pentru el? Roagă-te lui Dumnezeu să te învețe și ca, atunci când acționezi, copilul să înțeleagă dragostea ta și a Domnului!

  O disciplină corectă va fi binecuvântată de Dumnezeu. Ar trebui să ne amintim cuvintele Domnului Hristos, care ne spunea că fără El nu putem face nimic. Cerul va coopera cu părinții care nu vor neglija această datorie pentru ca aceste făpturi firave să fie sub influența bună a lucrării Duhului Sfânt. Pentru aceasta este nevoie ca mai întâi fiecare părinte să se supună lucrării Duhului Sfânt pentru ca prin ei, pe un ton liniștit al vocii, să se audă cuvintele plăcute ale Marelui Educator.

  Doamne, eu și familia mea vrem să fim ai Tăi!

  Provocare:

  Reconsacră-te astăzi lui Dumnezeu și cere-I puterea să-ți conduci familia mai aproape de Cer!

  Alexandru Ciurea
  Conferința Muntenia

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Considerație

  Doamne, ajută-mă să îmi descopăr locul în lucrarea Ta și să învăț să colaborez cu frații mei! PROVOCARE: Caută o modalitate de a implica un tânăr în activitatea pe care o îndeplinești la biserică!

  Mustrarea nu dăunează acceptării

  Dragi părinți, nu ocoliți cuvintele de avertizare pentru copiii și tinerii din casele voastre! Veți secera cele mai mari bucurii când îi veți vedea că Îi dau dreptate lui Dumnezeu și fac legământ cu El. Chiar azi, semănați o avertizare cu blândețe și dragoste! PROVOCARE: Ce lucru pe care îl fac copiii tăi ești convins că nu este bun? Roagă-te astăzi să ai putere să le spui cu blândețe că Dumnezeu vrea să le dea putere să renunțe la el!

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Nepolitețea binecuvântată

  Să ne rugăm ca tinerii noștri iubiți să-I deschidă ușa Străinului care bate la ușa inimii ca să devină Prietenul lor veșnic. Numai El îi poate scoate pe toți străinii care le-au inundat viața, așa cum i-a scos pe negustorii ticăloși din Templu. Fie ca Domnul să îi ocrotească și azi de străini! PROVOCARE: Dacă ai ocazia, oferă-i unui străin o carte care să îi vorbească despre Isus! Fă-ți timp apoi să te rogi pentru el!

  Publicate astăzi

  Luna când începe școala

  Dacă ești printre cei care pot învăța mai ușor și mai mult, nu te mulțumi să aduni în palmaresul personal note bune, ci fă din capacitățile tale un atu pentru tot grupul! Ajută-i pe ceilalți să te ajungă din urmă! Vei simți mult mai multă satisfacție decât dacă o faci pe deșteptul și îi lași în urmă.

  Un uragan și o minune – partea 2

  Dumnezeu a promis să restaureze, să reconstruiască și să refacă. El are puterea de a da o viață nouă visurilor tale ofilite, vieții tale distruse. Amintește-ți ce a făcut El pentru noi după uraganul Maria. Și tu poți trăi o așa minune.

  Atacul de panică

  Îţi poţi ridica ochii spre cer şi să fii sigur că Dumnezeu te va ajuta. Cel care poate să te păzească de orice lucru rău nici nu doarme şi nici nu dormitează. „Domnul te va păzi la plecare şi la venire, de acum şi până în veac”.

  Considerație

  Doamne, ajută-mă să îmi descopăr locul în lucrarea Ta și să învăț să colaborez cu frații mei! PROVOCARE: Caută o modalitate de a implica un tânăr în activitatea pe care o îndeplinești la biserică!

  Amikor már túl késő

  „Ímé, napok jőnek, azt mondja az Úr Isten, és éhséget bocsátok e földre; nem kenyér...