Disciplină din dragoste

  „Fiule, nu disprețui mustrarea Domnului și nu te mâhni de pedepsele Lui! Căci Domnul mustră pe cine iubește, ca un părinte pe copilul pe care-l iubește!” (Proverbele 3:11,12)

  Ascultă ediția audio aici.

  Nu este nicio îndoială! Cele mai bune metode pentru educarea oamenilor sunt cele folosite de Dumnezeu. Ar trebui să privim mai des în Scriptură la sfaturile și exemplele oferite de El, pentru a învăța. Despre împăratul David cunoaștem foarte multe lucruri frumoase. A fost cel mai bun împărat al Israelului. Este totuși un lucru foarte important în care David a eșuat: familia. Copiii lui David nu au primit cea mai bună educație. Biblia ne spune că David nu-l mustrase niciodată pe Adonia (1 Împărați 1:6). Probabil că la fel procedase și cu Absalom, care a vrut să-și ucidă tatăl pentru a-i lua locul ca împărat. Acest model de educație a dus familia la dezastru.

  Nu cumva și astăzi se întâmplă la fel în multe familii? Este posibil ca părinții să își urmărească interesele lor și să-și neglijeze copiii. Familia nu mai este o prioritate decât teoretic, pentru că alte lucruri „importante” i-au luat locul. Apoi, acest mod de viață este numit pe nedrept dragoste. Mulți părinți ajung să spună că dragostea exclude disciplina sau mustrarea. Versetul de astăzi ne oferă motivul din spatele disciplinei: iubirea. Dumnezeu ne disciplinează tocmai pentru că ne iubește, iar părintele urmează exemplul Lui.

  Atunci când vrei să îți disciplinezi copilul, caută să analizezi mai întâi motivul pentru care o faci! Ești prea supărat, ești nervos sau o faci din dragoste pentru el? Roagă-te lui Dumnezeu să te învețe și ca, atunci când acționezi, copilul să înțeleagă dragostea ta și a Domnului!

  O disciplină corectă va fi binecuvântată de Dumnezeu. Ar trebui să ne amintim cuvintele Domnului Hristos, care ne spunea că fără El nu putem face nimic. Cerul va coopera cu părinții care nu vor neglija această datorie pentru ca aceste făpturi firave să fie sub influența bună a lucrării Duhului Sfânt. Pentru aceasta este nevoie ca mai întâi fiecare părinte să se supună lucrării Duhului Sfânt pentru ca prin ei, pe un ton liniștit al vocii, să se audă cuvintele plăcute ale Marelui Educator.

  Doamne, eu și familia mea vrem să fim ai Tăi!

  Provocare:

  Reconsacră-te astăzi lui Dumnezeu și cere-I puterea să-ți conduci familia mai aproape de Cer!

  Alexandru Ciurea
  Conferința Muntenia

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (I)

  Roagă-te lui Dumnezeu să ridice tineri din biserica ta care să predice cu putere despre Împărăția cerurilor! PROVOCARE: Gândește-te la un tânăr din biserica ta care crezi că ar putea deveni un pastor bun și încurajează-l în această direcție!

  Adevăratul motiv al mustrării

  Doamne, ajută-mă să nu mă mai simt așa de repede lezat de cuvintele sau faptele altora! Dă-mi dragostea de a vorbi cu ei și înțelepciunea de a găsi calea spre împăcare! PROVOCARE: Este cineva care consideri că ți-a greșit? Ai curaj și mergi astăzi să vorbești cu el!

  Disciplinează prin vulnerabilitate!

  Tată, dă-mi tăria de caracter să fiu vulnerabil disciplinându-mi copilul spre slava Ta! PROVOCARE: Alege astăzi să îți controlezi mânia și, atunci când este nevoie de disciplină, gândește-te și la propriile tale greșeli!

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...