Disciplinează prin vulnerabilitate!

  „Prin El, să aducem totdeauna lui Dumnezeu o jertfă de laudă, adică rodul buzelor care mărturisesc Numele Lui.” (Evrei 13:15)

  Ascultă ediția audio aici.

  Dacă ești un tată creștin sau o mamă creștină, ești un ispravnic al Evangheliei. În această dublă calitate, noi am fost chemați de Dumnezeu nu doar să ne creștem copiii (să îi hrănim, să le oferim protecție, să-i îmbrăcăm etc.), ci și să-i disciplinăm. Trebuie să abandonăm ideea că e treaba bisericii sau a școlii să ne disciplineze copiii. Tot ce pot face ele mai bine pentru copiii noștri e să consolideze ce s-a format deja acasă. Am descoperit însă de-a lungul vremii că de multe ori părinților li se pare dificil să-și disciplineze copiii chemându-i către un standard divin mai înalt pentru că sunt conștienți că ei înșiși au eșuat (uneori foarte grav) în diverse contexte atât ca adolescenți, cât și ca oameni maturi. Ei simt astfel că au pierdut pârghia morală de a-i învăța pe copii să se comporte altfel decât au făcut-o ei. Dragi părinți, da, e posibil ca noi să fi făcut greșeli grave, dar trebuie să ne asumăm chemarea de a ne folosi greșelile personale ca pe lecții de viață pentru copiii noștri. Orice copil, pe măsură ce crește, conștientizează că părintele său nu e perfect, dar e fundamental ca el să știe că are un părinte integru, capabil să-și asume responsabilitatea pentru situație, să ceară iertare, să caute refacerea.

  Te încurajez, dragă părinte, ca, în locul adoptării unei poziții de pedagog neprihănit, de moralist desăvârșit, să înveți să disciplinezi prin vulnerabilitate. Fă în așa fel, încât copilul tău să nu te știe ca pe un fariseu ipocrit, ci ca pe un luptător cu propriile tale ispite și limitări! De ce crezi că Scriptura a înregistrat cu credincioșie greșelile oamenilor buni, uneori chiar mai amănunțit decât virtuțile lor? Pentru ca tu și eu să vedem cum alții s-au luptat și uneori au fost înfrânți de ispite ca și noi, totuși s-au îmbărbătat și au mers mai departe. Astfel, și noi devenim încrezători că putem birui prin Acela care ne iubește.

  Tată, dă-mi tăria de caracter să fiu vulnerabil disciplinându-mi copilul spre slava Ta!

  Provocare:

  Alege astăzi să îți controlezi mânia și, atunci când este nevoie de disciplină, gândește-te și la propriile tale greșeli!

  Dragoș Brașoveanu
  Conferința Muntenia

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  Marele remediu pentru păcat

  Cunoașterea datoriei înseamnă îndeplinirea ei cu tot sufletul și fără teamă. Indiferent de consecințe, ei urmează lumina care le luminează cărarea. Adevărul lui Dumnezeu este de partea lor și nu-i va părăsi niciodată. GÂNDESC MAI DEPARTE Este viața mea o mărturie în favoarea sau împotriva păcatului? Cum pot afla răspunsul?

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...