Articolul precedentKit követ a világ?
  Articolul următorSă vedem părţile bune!

  Adevăratul motiv al mustrării

  „Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te și mustră-l între tine și el singur. Dacă te ascultă, ai câștigat pe fratele tău.” (Matei 18:15)

  Ascultă ediția audio aici.

  Una dintre cele mai neplăcute situații prin care poți trece este ca între tine și altă persoană să existe un motiv de tensiune. Cu cât persoana este mai apropiată, cu atât situația pare mai grea, deși ar trebui să fie mai ușoară. Cuvintele Domnului Isus, pline de înțelepciune, ating o coardă sensibilă a relațiilor noastre interumane: „Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te și mustră-l între tine și el singur!” În primul rând, când cineva ne greșește în vreun fel, așteptăm ca el să vină la noi. Apoi, dacă avem ceva de spus, suntem gata să spunem acel lucru în fața tuturor. Cum să vorbești doar tu cu el singur? Fără să mai afle și alții ce poate face cineva împotriva ta?

  Chiar dacă au trecut aproximativ două mii de ani de când au fost spuse aceste cuvinte, și astăzi continuăm să avem același comportament. Ne plângem unii de alții pe unde apucăm, lăsăm nerezolvate conflicte și neînțelegeri, sperând să se rezolve de la sine, și avem așteptarea ca cel care a greșit să rezolve păcatul.

  Stăm azi, pentru a nu știu câta oară, în fața unui text biblic care ne descoperă varianta de acțiune divină, dumnezeiască. Așa ar face Isus! Pentru că El caută să câștige ce era greșit și să găsească ce era pierdut.

  Oare toată această atitudine ostilă dezvoltată de noi, oamenii, cu care ne argumentăm comportamentul justițiar, nu a pierdut din vedere partea finală a acestui verset? Să câștigi pe fratele tău? Tu de ce ai mustra pe cineva care a greșit? Dacă te ai în vedere pe tine, atunci aștepți să vină el să-și ceară iertare, îl povestești la toți ca să se vadă că nu tu ai greșit. Dar, dacă l-ai avea în vedere pe „fratele” tău, ce s-ar schimba?

  Domnul Isus i-a avut în vedere pe alții – pe mine, pe tine. De aceea, și azi El caută să te câștige. Prin mustrarea Lui se văd razele dragostei Sale.

  Doamne, ajută-mă să nu mă mai simt așa de repede lezat de cuvintele sau faptele altora! Dă-mi dragostea de a vorbi cu ei și înțelepciunea de a găsi calea spre împăcare!

  Provocare:

  Este cineva care consideri că ți-a greșit? Ai curaj și mergi astăzi să vorbești cu el!

  Daniel Oncea
  Conferința Muntenia

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  Marele remediu pentru păcat

  Cunoașterea datoriei înseamnă îndeplinirea ei cu tot sufletul și fără teamă. Indiferent de consecințe, ei urmează lumina care le luminează cărarea. Adevărul lui Dumnezeu este de partea lor și nu-i va părăsi niciodată. GÂNDESC MAI DEPARTE Este viața mea o mărturie în favoarea sau împotriva păcatului? Cum pot afla răspunsul?

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...