Adevăratul motiv al mustrării

„Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te și mustră-l între tine și el singur. Dacă te ascultă, ai câștigat pe fratele tău.” (Matei 18:15)

Ascultă ediția audio aici.

Una dintre cele mai neplăcute situații prin care poți trece este ca între tine și altă persoană să existe un motiv de tensiune. Cu cât persoana este mai apropiată, cu atât situația pare mai grea, deși ar trebui să fie mai ușoară. Cuvintele Domnului Isus, pline de înțelepciune, ating o coardă sensibilă a relațiilor noastre interumane: „Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te și mustră-l între tine și el singur!” În primul rând, când cineva ne greșește în vreun fel, așteptăm ca el să vină la noi. Apoi, dacă avem ceva de spus, suntem gata să spunem acel lucru în fața tuturor. Cum să vorbești doar tu cu el singur? Fără să mai afle și alții ce poate face cineva împotriva ta?

Chiar dacă au trecut aproximativ două mii de ani de când au fost spuse aceste cuvinte, și astăzi continuăm să avem același comportament. Ne plângem unii de alții pe unde apucăm, lăsăm nerezolvate conflicte și neînțelegeri, sperând să se rezolve de la sine, și avem așteptarea ca cel care a greșit să rezolve păcatul.

Stăm azi, pentru a nu știu câta oară, în fața unui text biblic care ne descoperă varianta de acțiune divină, dumnezeiască. Așa ar face Isus! Pentru că El caută să câștige ce era greșit și să găsească ce era pierdut.

Oare toată această atitudine ostilă dezvoltată de noi, oamenii, cu care ne argumentăm comportamentul justițiar, nu a pierdut din vedere partea finală a acestui verset? Să câștigi pe fratele tău? Tu de ce ai mustra pe cineva care a greșit? Dacă te ai în vedere pe tine, atunci aștepți să vină el să-și ceară iertare, îl povestești la toți ca să se vadă că nu tu ai greșit. Dar, dacă l-ai avea în vedere pe „fratele” tău, ce s-ar schimba?

Domnul Isus i-a avut în vedere pe alții – pe mine, pe tine. De aceea, și azi El caută să te câștige. Prin mustrarea Lui se văd razele dragostei Sale.

Doamne, ajută-mă să nu mă mai simt așa de repede lezat de cuvintele sau faptele altora! Dă-mi dragostea de a vorbi cu ei și înțelepciunea de a găsi calea spre împăcare!

Provocare:

Este cineva care consideri că ți-a greșit? Ai curaj și mergi astăzi să vorbești cu el!

Daniel Oncea
Conferința Muntenia

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor