Articolul precedentKit követ a világ?
  Articolul următorSă vedem părţile bune!

  Adevăratul motiv al mustrării

  „Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te și mustră-l între tine și el singur. Dacă te ascultă, ai câștigat pe fratele tău.” (Matei 18:15)

  Ascultă ediția audio aici.

  Una dintre cele mai neplăcute situații prin care poți trece este ca între tine și altă persoană să existe un motiv de tensiune. Cu cât persoana este mai apropiată, cu atât situația pare mai grea, deși ar trebui să fie mai ușoară. Cuvintele Domnului Isus, pline de înțelepciune, ating o coardă sensibilă a relațiilor noastre interumane: „Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te și mustră-l între tine și el singur!” În primul rând, când cineva ne greșește în vreun fel, așteptăm ca el să vină la noi. Apoi, dacă avem ceva de spus, suntem gata să spunem acel lucru în fața tuturor. Cum să vorbești doar tu cu el singur? Fără să mai afle și alții ce poate face cineva împotriva ta?

  Chiar dacă au trecut aproximativ două mii de ani de când au fost spuse aceste cuvinte, și astăzi continuăm să avem același comportament. Ne plângem unii de alții pe unde apucăm, lăsăm nerezolvate conflicte și neînțelegeri, sperând să se rezolve de la sine, și avem așteptarea ca cel care a greșit să rezolve păcatul.

  Stăm azi, pentru a nu știu câta oară, în fața unui text biblic care ne descoperă varianta de acțiune divină, dumnezeiască. Așa ar face Isus! Pentru că El caută să câștige ce era greșit și să găsească ce era pierdut.

  Oare toată această atitudine ostilă dezvoltată de noi, oamenii, cu care ne argumentăm comportamentul justițiar, nu a pierdut din vedere partea finală a acestui verset? Să câștigi pe fratele tău? Tu de ce ai mustra pe cineva care a greșit? Dacă te ai în vedere pe tine, atunci aștepți să vină el să-și ceară iertare, îl povestești la toți ca să se vadă că nu tu ai greșit. Dar, dacă l-ai avea în vedere pe „fratele” tău, ce s-ar schimba?

  Domnul Isus i-a avut în vedere pe alții – pe mine, pe tine. De aceea, și azi El caută să te câștige. Prin mustrarea Lui se văd razele dragostei Sale.

  Doamne, ajută-mă să nu mă mai simt așa de repede lezat de cuvintele sau faptele altora! Dă-mi dragostea de a vorbi cu ei și înțelepciunea de a găsi calea spre împăcare!

  Provocare:

  Este cineva care consideri că ți-a greșit? Ai curaj și mergi astăzi să vorbești cu el!

  Daniel Oncea
  Conferința Muntenia

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Nepolitețea binecuvântată

  Să ne rugăm ca tinerii noștri iubiți să-I deschidă ușa Străinului care bate la ușa inimii ca să devină Prietenul lor veșnic. Numai El îi poate scoate pe toți străinii care le-au inundat viața, așa cum i-a scos pe negustorii ticăloși din Templu. Fie ca Domnul să îi ocrotească și azi de străini! PROVOCARE: Dacă ai ocazia, oferă-i unui străin o carte care să îi vorbească despre Isus! Fă-ți timp apoi să te rogi pentru el!

  Cineva știa

  Roagă-te precum Elisei, care I-a cerut Domnului să-i deschidă ochii celui care nu vedea ajutorul divin și se îngrijora teribil! Nu socoti că o fetiță sau un băiețel sunt prea mici pentru a le vorbi despre chemarea lui Dumnezeu în via Sa și acceptă începuturile slabe! Rezultatele pot fi incomensurabile. PROVOCARE: Fă-ți obiceiul de a-i încuraja pe ceilalți! Începe din Sabatul viitor cu tinerii din biserica ta!

  Mânia – dușmanul acceptării

  Fie ca, în afară de mânia nevinovată față de cauza dreaptă a lui Dumnezeu, să ne rugăm să fim înceți la mânie, deschiși la nevoile adolescenților și atenți la strigătul inimii lor după acceptare! PROVOCARE: Roagă-te astăzi să le poți face un mic compliment tutor persoanelor cu care stai de vorbă! Începe cu cei din casa ta!

  Publicate astăzi

  Spitalul numărul 9

  Există și o formă foarte pozitivă de nebunie – nebunia pentru Dumnezeu și pentru Evanghelie. Apostolul Pavel prefera ca oamenii să îl considere nebun când vorbea despre Mântuitorul lui, dar să știe că, în ochii lui Dumnezeu, el este văzut ca un slujitor înțelept și dedicat în totalitate.

  Discuția de la prânz

  Isus este la fiecare masă cu tine. El cântă cu vocea și la instrumente; El folosește pe oricine. Calitățile sonice ale vocii și ale pianului vor atrage bărbați și femei să Îl cunoască pe Împăratul nostru care Se întoarce curând.

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Éjjel és nappal Istenhez kiáltanak

  „És elküldettek a levelek futárok által a király minden tartományába, hogy kipusztítsák, megöljék és megsemmisítsék...