Articolul precedentHitehagyás és pusztulás
  Articolul următorInteligenţa

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  „Inima îmi zice din partea Ta: «Caută Fața Mea!» Și Fața Ta, Doamne, o caut!” (Psalmii 27:8)

  Ascultă ediția audio aici.

  Jonathan Edwards (1703–1758) s-a născut într-o familie de puritani, iar educația religioasă de care a avut parte l-a format pentru slujirea plină de dedicare și seriozitate din anii care au urmat. Începând cu anul 1733, în biserica păstorită de el au început să apară primele semne ale unei redeșteptări spirituale. Activitatea de slujire a lui Edwards a întreținut scânteia primului val al primei redeșteptări religioase din America, denumită ulterior „mama celorlalte redeșteptări spirituale”.

  Libertatea de exprimare a ideilor religioase a fost însoțită și de interpretări tendențioase ale Sfintelor Scripturi și de vorbitori care ar fi limitat efectele bune ale redeșteptării spirituale. De aceea, Edwards a militat pentru o înțelegere corectă a redeșteptării, susținând cu fermitate teme precum convertirea totală a omului și suveranitatea absolută a lui Dumnezeu și ținând seria evanghelistică „Mântuire prin credință”. S-a remarcat printre vorbitorii contemporani lui datorită predicilor sale bine documentate și ancorate în Biblie, dar, din păcate, și prin interpretări fanteziste ale Scripturii, el rămânând celebru în istoria protestantă prin predica intitulată „Păcătoși în mâinile unui Dumnezeu mânios”.

  Edwards considera că orice predicator ar trebui să petreacă timp îndelungat în studiu. Acest sfat este reflectat de cele treisprezece ore pe care el însuși le petrecea zilnic în studiul aprofundat al Sfintelor Scripturi. Trăirile spirituale au cunoscut intensități deosebite în viața acestui tânăr, care la doar 18-19 ani se retrăgea din zgomotul orașelor pentru a contempla măreția lui Dumnezeu.

  Lucrarea de redeșteptare nu se poate realiza fără o lucrare puternică a Duhului Sfânt. De aceea, orice tânăr care simte că este de datoria lui să trezească biserica din somn și crede că este condus de Dumnezeu trebuie să studieze zilnic Sfintele Scripturi.

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții!

  Provocare:

  Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Nicu Mărie
  Conferința Transilvania de Sud

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Nepolitețea binecuvântată

  Să ne rugăm ca tinerii noștri iubiți să-I deschidă ușa Străinului care bate la ușa inimii ca să devină Prietenul lor veșnic. Numai El îi poate scoate pe toți străinii care le-au inundat viața, așa cum i-a scos pe negustorii ticăloși din Templu. Fie ca Domnul să îi ocrotească și azi de străini! PROVOCARE: Dacă ai ocazia, oferă-i unui străin o carte care să îi vorbească despre Isus! Fă-ți timp apoi să te rogi pentru el!

  Cineva știa

  Roagă-te precum Elisei, care I-a cerut Domnului să-i deschidă ochii celui care nu vedea ajutorul divin și se îngrijora teribil! Nu socoti că o fetiță sau un băiețel sunt prea mici pentru a le vorbi despre chemarea lui Dumnezeu în via Sa și acceptă începuturile slabe! Rezultatele pot fi incomensurabile. PROVOCARE: Fă-ți obiceiul de a-i încuraja pe ceilalți! Începe din Sabatul viitor cu tinerii din biserica ta!

  Mânia – dușmanul acceptării

  Fie ca, în afară de mânia nevinovată față de cauza dreaptă a lui Dumnezeu, să ne rugăm să fim înceți la mânie, deschiși la nevoile adolescenților și atenți la strigătul inimii lor după acceptare! PROVOCARE: Roagă-te astăzi să le poți face un mic compliment tutor persoanelor cu care stai de vorbă! Începe cu cei din casa ta!

  Publicate astăzi

  Spitalul numărul 9

  Există și o formă foarte pozitivă de nebunie – nebunia pentru Dumnezeu și pentru Evanghelie. Apostolul Pavel prefera ca oamenii să îl considere nebun când vorbea despre Mântuitorul lui, dar să știe că, în ochii lui Dumnezeu, el este văzut ca un slujitor înțelept și dedicat în totalitate.

  Discuția de la prânz

  Isus este la fiecare masă cu tine. El cântă cu vocea și la instrumente; El folosește pe oricine. Calitățile sonice ale vocii și ale pianului vor atrage bărbați și femei să Îl cunoască pe Împăratul nostru care Se întoarce curând.

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Éjjel és nappal Istenhez kiáltanak

  „És elküldettek a levelek futárok által a király minden tartományába, hogy kipusztítsák, megöljék és megsemmisítsék...