Articolul precedentHitehagyás és pusztulás
  Articolul următorInteligenţa

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  „Inima îmi zice din partea Ta: «Caută Fața Mea!» Și Fața Ta, Doamne, o caut!” (Psalmii 27:8)

  Ascultă ediția audio aici.

  Jonathan Edwards (1703–1758) s-a născut într-o familie de puritani, iar educația religioasă de care a avut parte l-a format pentru slujirea plină de dedicare și seriozitate din anii care au urmat. Începând cu anul 1733, în biserica păstorită de el au început să apară primele semne ale unei redeșteptări spirituale. Activitatea de slujire a lui Edwards a întreținut scânteia primului val al primei redeșteptări religioase din America, denumită ulterior „mama celorlalte redeșteptări spirituale”.

  Libertatea de exprimare a ideilor religioase a fost însoțită și de interpretări tendențioase ale Sfintelor Scripturi și de vorbitori care ar fi limitat efectele bune ale redeșteptării spirituale. De aceea, Edwards a militat pentru o înțelegere corectă a redeșteptării, susținând cu fermitate teme precum convertirea totală a omului și suveranitatea absolută a lui Dumnezeu și ținând seria evanghelistică „Mântuire prin credință”. S-a remarcat printre vorbitorii contemporani lui datorită predicilor sale bine documentate și ancorate în Biblie, dar, din păcate, și prin interpretări fanteziste ale Scripturii, el rămânând celebru în istoria protestantă prin predica intitulată „Păcătoși în mâinile unui Dumnezeu mânios”.

  Edwards considera că orice predicator ar trebui să petreacă timp îndelungat în studiu. Acest sfat este reflectat de cele treisprezece ore pe care el însuși le petrecea zilnic în studiul aprofundat al Sfintelor Scripturi. Trăirile spirituale au cunoscut intensități deosebite în viața acestui tânăr, care la doar 18-19 ani se retrăgea din zgomotul orașelor pentru a contempla măreția lui Dumnezeu.

  Lucrarea de redeșteptare nu se poate realiza fără o lucrare puternică a Duhului Sfânt. De aceea, orice tânăr care simte că este de datoria lui să trezească biserica din somn și crede că este condus de Dumnezeu trebuie să studieze zilnic Sfintele Scripturi.

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții!

  Provocare:

  Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Nicu Mărie
  Conferința Transilvania de Sud

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  Marele remediu pentru păcat

  Cunoașterea datoriei înseamnă îndeplinirea ei cu tot sufletul și fără teamă. Indiferent de consecințe, ei urmează lumina care le luminează cărarea. Adevărul lui Dumnezeu este de partea lor și nu-i va părăsi niciodată. GÂNDESC MAI DEPARTE Este viața mea o mărturie în favoarea sau împotriva păcatului? Cum pot afla răspunsul?

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...