„Pocăiți-vă dar și întoarceți-vă la Dumnezeu, pentru ca să vină de la Domnul vremurile de înviorare” (Faptele apostolilor 3:19)
Ascultă ediția audio aici.
Între anii 1795 și 1835 s-a desfășurat a doua redeșteptare religioasă pe teritoriul american. Printre cele mai importante efecte ale redeșteptării se pot aminti: temperanța (s-a militat pentru restricții în ceea ce privește folosirea tabacului și a lactatelor și s-au confecționat haine de reformă), abolirea sclaviei și drepturile femeilor (în special femeile caucaziene au început să aibă roluri publice). În ceea ce privește succesul celui de-al doilea val al redeșteptării, voi aminti două elementecheie ale acestuia: apariția predicatorilor itineranți și adunările de tabără. Aspectul acesta subliniază inovațiile bisericilor în ce privește tehnicile de organizare. Lucrarea misionară se afla într-o continuă transformare, de aceea era nevoie de putere și voință tinerească, alături de o capacitate continuă de adaptare în fața valurilor de oameni care soseau pe noul continent în calitate de coloniști. Tinerii erau indispensabili în slujire, iar în schimb primeau un animal de povară și un salariu foarte mic, socotit în produse agricole.
Anii amintiți mai sus reprezintă un punct de cotitură pentru mulți tineri din bisericile metodiste și baptiste. Fiind sensibilizați de dovezile biblice prezentate de William Miller, au decis să le accepte, cu prețul pierderii sprijinului bisericilor în care crescuseră.
Tinerețea este cea mai potrivită perioadă pentru schimbare, iar tinerii care au stat cu credincioșie lângă Sfânta Scriptură au reușit să transforme mica grupă de credincioși debusolați de Marea Dezamăgire într-o biserică mondială, cu idealuri înalte și într-o continuă reformă spirituală.
Roagă-te pentru tinerii bisericii!
Provocare:
Sugerează comitetului bisericii să organizeze o campanie evanghelistică în care vorbitorii să fie tinerii din biserică!
Nicu Mărie
Conferința Transilvania de Sud