Articolul precedentIdeje felébredni!
  Articolul următorPsihoneuroendocrinoimunologie

  A doua mare redeșteptare religioasă din SUA (I)

  „Pocăiți-vă dar și întoarceți-vă la Dumnezeu, pentru ca să vină de la Domnul vremurile de înviorare” (Faptele apostolilor 3:19)

  Ascultă ediția audio aici.

  Între anii 1795 și 1835 s-a desfășurat a doua redeșteptare religioasă pe teritoriul american. Printre cele mai importante efecte ale redeșteptării se pot aminti: temperanța (s-a militat pentru restricții în ceea ce privește folosirea tabacului și a lactatelor și s-au confecționat haine de reformă), abolirea sclaviei și drepturile femeilor (în special femeile caucaziene au început să aibă roluri publice). În ceea ce privește succesul celui de-al doilea val al redeșteptării, voi aminti două elementecheie ale acestuia: apariția predicatorilor itineranți și adunările de tabără. Aspectul acesta subliniază inovațiile bisericilor în ce privește tehnicile de organizare. Lucrarea misionară se afla într-o continuă transformare, de aceea era nevoie de putere și voință tinerească, alături de o capacitate continuă de adaptare în fața valurilor de oameni care soseau pe noul continent în calitate de coloniști. Tinerii erau indispensabili în slujire, iar în schimb primeau un animal de povară și un salariu foarte mic, socotit în produse agricole.

  Anii amintiți mai sus reprezintă un punct de cotitură pentru mulți tineri din bisericile metodiste și baptiste. Fiind sensibilizați de dovezile biblice prezentate de William Miller, au decis să le accepte, cu prețul pierderii sprijinului bisericilor în care crescuseră.

  Tinerețea este cea mai potrivită perioadă pentru schimbare, iar tinerii care au stat cu credincioșie lângă Sfânta Scriptură au reușit să transforme mica grupă de credincioși debusolați de Marea Dezamăgire într-o biserică mondială, cu idealuri înalte și într-o continuă reformă spirituală.

  Roagă-te pentru tinerii bisericii!

  Provocare:

  Sugerează comitetului bisericii să organizeze o campanie evanghelistică în care vorbitorii să fie tinerii din biserică!

  Nicu Mărie
  Conferința Transilvania de Sud

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  Marele remediu pentru păcat

  Cunoașterea datoriei înseamnă îndeplinirea ei cu tot sufletul și fără teamă. Indiferent de consecințe, ei urmează lumina care le luminează cărarea. Adevărul lui Dumnezeu este de partea lor și nu-i va părăsi niciodată. GÂNDESC MAI DEPARTE Este viața mea o mărturie în favoarea sau împotriva păcatului? Cum pot afla răspunsul?

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...