Articolul precedentA megpróbáltatás óráiban
  Articolul următorAdevărata eliberare

  A doua mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  „Evanghelia aceasta a Împărăției va fi propovăduită în toată lumea, ca să slujească de mărturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfârșitul.” (Matei 24:14)

  Ascultă ediția audio aici.

  La sfârșitul secolului al XVIII-lea, Statele Unite ale Americii se confruntau cu două provocări religioase importante: deismul (credință sceptică ce respinge creștinismul, cu minunile și revelația sa supranaturală) și expansiunea rapidă a Vestului (zona proaspăt colonizată, a cărei barbarie trezea temerile cetățenilor americani). În fața unor astfel de amenințări, Statele Unite au trecut prin cea mai mare redeșteptare religioasă din istoria lor.

  A doua mare trezire (cca 1795–1835) a început în 1794, cu inițiativa lui Isaac Backus (pastor baptist), numită „Concert of Prayer” („Acțiunea Comună de Rugăciune”). Pastorul a făcut apel la rugăciune către pastorii și slujitorii din toate confesiunile. Bisericile au pus deoparte fiecare zi de luni pentru rugăciune și, la scurt timp, a urmat o înviorare în Noua Anglie ce a durat zece ani. Numărul membrilor bisericilor a crescut semnificativ, iar prezența la biserică a crescut de la 40% la 70%. Creștinismul a adus o renaștere în viața națiunii. Alexis de Tocqueville, un călător francez renumit, declara că „nu există o altă țară în toată lumea în care religia creștină să aibă o influență mai mare asupra sufletelor oamenilor ca în America”. Dumnezeu parcă pregătea noua națiune pentru mișcarea de așteptare a revenirii lui Hristos. Mișcarea millerită a fost apogeul celei de-a doua mari treziri. Dar această trezire a devenit un fenomen mondial și s-a întemeiat pe profeția biblică. Fiecare om părea că este atins de febra mileniului. Atât de mulți L-au așteptat pe Hristos să vină în 1844, încât Ellen White își amintește de acel an ca fiind „cel mai fericit an din viața mea” (1MB, p. 50).

  Mesajul Evangheliei a fost dus în toate centrele misionare din lume. În această perioadă, conștiința nevoii de misiune a străbătut atmosfera religioasă americană la un nivel fără precedent.

  Roagă-te lui Dumnezeu să te ajute să simți astăzi puterea cuvântului Său!

  Provocare:

  Fă-i cadou unui tânăr o carte cu biografia unuia dintre pionierii adventiști de ziua a șaptea!

  Daniel Toma
  Conferința Transilvania de Sud

   

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  Marele remediu pentru păcat

  Cunoașterea datoriei înseamnă îndeplinirea ei cu tot sufletul și fără teamă. Indiferent de consecințe, ei urmează lumina care le luminează cărarea. Adevărul lui Dumnezeu este de partea lor și nu-i va părăsi niciodată. GÂNDESC MAI DEPARTE Este viața mea o mărturie în favoarea sau împotriva păcatului? Cum pot afla răspunsul?

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...