Articolul precedentA megpróbáltatás óráiban
  Articolul următorAdevărata eliberare

  A doua mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  „Evanghelia aceasta a Împărăției va fi propovăduită în toată lumea, ca să slujească de mărturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfârșitul.” (Matei 24:14)

  Ascultă ediția audio aici.

  La sfârșitul secolului al XVIII-lea, Statele Unite ale Americii se confruntau cu două provocări religioase importante: deismul (credință sceptică ce respinge creștinismul, cu minunile și revelația sa supranaturală) și expansiunea rapidă a Vestului (zona proaspăt colonizată, a cărei barbarie trezea temerile cetățenilor americani). În fața unor astfel de amenințări, Statele Unite au trecut prin cea mai mare redeșteptare religioasă din istoria lor.

  A doua mare trezire (cca 1795–1835) a început în 1794, cu inițiativa lui Isaac Backus (pastor baptist), numită „Concert of Prayer” („Acțiunea Comună de Rugăciune”). Pastorul a făcut apel la rugăciune către pastorii și slujitorii din toate confesiunile. Bisericile au pus deoparte fiecare zi de luni pentru rugăciune și, la scurt timp, a urmat o înviorare în Noua Anglie ce a durat zece ani. Numărul membrilor bisericilor a crescut semnificativ, iar prezența la biserică a crescut de la 40% la 70%. Creștinismul a adus o renaștere în viața națiunii. Alexis de Tocqueville, un călător francez renumit, declara că „nu există o altă țară în toată lumea în care religia creștină să aibă o influență mai mare asupra sufletelor oamenilor ca în America”. Dumnezeu parcă pregătea noua națiune pentru mișcarea de așteptare a revenirii lui Hristos. Mișcarea millerită a fost apogeul celei de-a doua mari treziri. Dar această trezire a devenit un fenomen mondial și s-a întemeiat pe profeția biblică. Fiecare om părea că este atins de febra mileniului. Atât de mulți L-au așteptat pe Hristos să vină în 1844, încât Ellen White își amintește de acel an ca fiind „cel mai fericit an din viața mea” (1MB, p. 50).

  Mesajul Evangheliei a fost dus în toate centrele misionare din lume. În această perioadă, conștiința nevoii de misiune a străbătut atmosfera religioasă americană la un nivel fără precedent.

  Roagă-te lui Dumnezeu să te ajute să simți astăzi puterea cuvântului Său!

  Provocare:

  Fă-i cadou unui tânăr o carte cu biografia unuia dintre pionierii adventiști de ziua a șaptea!

  Daniel Toma
  Conferința Transilvania de Sud

   

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Nepolitețea binecuvântată

  Să ne rugăm ca tinerii noștri iubiți să-I deschidă ușa Străinului care bate la ușa inimii ca să devină Prietenul lor veșnic. Numai El îi poate scoate pe toți străinii care le-au inundat viața, așa cum i-a scos pe negustorii ticăloși din Templu. Fie ca Domnul să îi ocrotească și azi de străini! PROVOCARE: Dacă ai ocazia, oferă-i unui străin o carte care să îi vorbească despre Isus! Fă-ți timp apoi să te rogi pentru el!

  Cineva știa

  Roagă-te precum Elisei, care I-a cerut Domnului să-i deschidă ochii celui care nu vedea ajutorul divin și se îngrijora teribil! Nu socoti că o fetiță sau un băiețel sunt prea mici pentru a le vorbi despre chemarea lui Dumnezeu în via Sa și acceptă începuturile slabe! Rezultatele pot fi incomensurabile. PROVOCARE: Fă-ți obiceiul de a-i încuraja pe ceilalți! Începe din Sabatul viitor cu tinerii din biserica ta!

  Mânia – dușmanul acceptării

  Fie ca, în afară de mânia nevinovată față de cauza dreaptă a lui Dumnezeu, să ne rugăm să fim înceți la mânie, deschiși la nevoile adolescenților și atenți la strigătul inimii lor după acceptare! PROVOCARE: Roagă-te astăzi să le poți face un mic compliment tutor persoanelor cu care stai de vorbă! Începe cu cei din casa ta!

  Publicate astăzi

  Spitalul numărul 9

  Există și o formă foarte pozitivă de nebunie – nebunia pentru Dumnezeu și pentru Evanghelie. Apostolul Pavel prefera ca oamenii să îl considere nebun când vorbea despre Mântuitorul lui, dar să știe că, în ochii lui Dumnezeu, el este văzut ca un slujitor înțelept și dedicat în totalitate.

  Discuția de la prânz

  Isus este la fiecare masă cu tine. El cântă cu vocea și la instrumente; El folosește pe oricine. Calitățile sonice ale vocii și ale pianului vor atrage bărbați și femei să Îl cunoască pe Împăratul nostru care Se întoarce curând.

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Éjjel és nappal Istenhez kiáltanak

  „És elküldettek a levelek futárok által a király minden tartományába, hogy kipusztítsák, megöljék és megsemmisítsék...