Articolul precedentIsten törvényével összhangban
  Articolul următorContra curentului

  Hai afară din chilie!

  „Eu sunt Ușa. Dacă intră cineva prin Mine, va fi mântuit.” (Ioan 10:9)

  Ascultă ediția audio aici.

  Puține personalități ale lumii au produs în societate un cutremur atât de mare ca acela produs de Martin Luther. Preacuvios și prea preocupat de el însuși în prima parte a căutării lui, Luther a devenit un singuratic. În sfera eului său nu mai încăpea nimic: nu încăpeau nici ceilalți, nu încăpea nici Dumnezeu. El își era singurul lui proiect, singurul lui locuitor. Eul propriu pârjolise totul în jur. Religia devenise materia primă a unor ambiții private, toți ceilalți deveniseră adversari sau unelte, viața nu mai era trăită decât ca o mare ocazie pentru un cult egolatru. Dacă Luther ar fi rămas printre sihaștri, ar fi fost probabil încă un anonim din mulțimea de oameni care s-au perindat pe acest pământ.

  „Când credea că totul este pierdut, Dumnezeu i-a trimis un prieten și un ajutor. Piosul Staupitz i-a luminat mintea lui Luther în ce privește Cuvântul lui Dumnezeu și l-a îndemnat să-și întoarcă privirea de la el însuși […]. «În loc să te chinuiești din cauza păcatelor tale, aruncă-te în brațele Răscumpărătorului. Încrede-te în El, în neprihănirea vieții Lui, în moartea Lui ispășitoare. […] El S-a făcut om ca să-ți asigure favoarea divină. Iubește-L pe Acela care te-a iubit mai întâi.» […] Astfel i-a vorbit acest sol al milei. Cuvintele lui au făcut o impresie adâncă asupra minții lui Luther. După multe lupte cu erori îndelung cultivate, a ajuns în stare să înțeleagă adevărul și peste sufletul lui tulburat a venit pacea” (TV, p. 101).

  Staupitz i-a deschis „Ușa” pe care nimeni n-o mai putea închide (Apocalipsa 3:8). Întunericul gros din chilie, cu toată suferința pe care o produce însingurarea, avea să fie străpuns pentru totdeauna de lumina credinței. Așezat în planul divin, Staupitz, prin măiestria lui, a permis ca această lumină să se propage spre alții prin faptul că i-a oferit lui Luther, pe lângă pelerinajul spre cetatea sfântă, amvonul și catedra lui. Ce a urmat a fost răsunător!

  Hai, deschide-i tânărului „Ușa”! În loc să-l așezi „în chilie” și să-i expui delicatețile tale satirice și dogmatice, mai bine, cu simpatie, formează un slujitor!

  Roagă-L pe Dumnezeu să scoată lideri potriviți la momentul potrivit!

  Provocare:

  Cheamă-i pe tineri să simtă gustul mântuirii slujind!

  Ionuț Pop-Coman
  Conferința Transilvania de Nord

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  Cel existent prin Sine însuși

  Prin măsurile luate de Dumnezeu pentru a pune o jertfă în locul lui Isaac se afirmă că niciun om nu poate face ispășire pentru sine. Sistemul păgân de jertfe era total inacceptabil la Dumnezeu. Numai Fiul lui Dumnezeu poate să poarte vinovăția lumii. GÂNDESC MAI DEPARTE Isus a văzut toate nevoile mele înainte de facerea lumii. Cum I-aș putea mulțumi astăzi pentru că m-a iubit de la întemeierea lumii?

  Mare-Preot

  Devoțiunea față de Dumnezeu și un spirit de sacrificiu au fost primele cerințe necesare în pregătirea unei locuințe pentru Cel Preaînalt. GÂNDESC MAI DEPARTE Există ceva ce se întâmplă în biserica mea și îmi motivează inima să dăruiesc?

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...