Articolul precedentAz elpecsételés ideje
  Articolul următorPuterea obiceiului

  Iubirea, cunoașterea, credința și martirajul

  „Chiar dacă aș avea darul prorociei și aș cunoaște toate tainele și toată știința, chiar dacă aș avea toată credința, așa încât să mut și munții, și n-aș avea dragoste, nu sunt nimic.” (1 Corinteni 13:2)

  Ascultă ediția audio aici.

  Chiar dacă aș cunoaște toate științele, dar nu aș avea iubire, este ceva zadarnic. Mai mult, un om care deține cunoștințe tehnice și științifice avansate, dar care nu are iubire poate deveni un monstru. Istoria recentă e plină de exemple. De fapt, Lucifer este un intelectual. Șarpele era cel mai inteligent dintre toate fiarele câmpului. Inteligența fără iubire inventează arme de distrugere în masă, sparge conturi bancare, evadează, face crime în serie, copiază la examene, ironizează abil, ascunde adevărul etc. Așadar, chiar dacă aș avea toată cunoștința avansată a lumii, dar nu aș iubi, toată această cunoștință mă poate face luciferic.

  Sau pot să am toată credința… și să nu am iubire. Lucrul acesta e mai greu de imaginat. Biblia spune totuși că este o combinație stranie, dar posibilă. Adică un credincios fără iubire devine un dogmatic neiertător, rău, rece, extremist, trădător. Un credincios fără dragoste este poate cea mai nefirească formă umană, cea mai contradictorie formă de a trăi pe Pământ. Poate că Pavel ar fi inclus și cazul acesta când spunea că putem ajunge cei mai nefericiți oameni de pe Pământ.

  Dar extrema comparației lui Pavel este atinsă atunci când spune că un martir – teoretic cel puțin – ar putea să își dea trupul să fie ars fără ca aceasta să conteze câtuși de puțin dacă nu ar avea iubire. Mă întreb dacă ar exista în istorie un astfel de caz.

  Oricum, citim lăcrimând 1 Corinteni 13 la nunți, impresionați de poemul dragostei. Totuși, greu găsești un text mai șocant, mai tare… Te zguduie, te trezește la noua realitate pe care o poți trăi în Hristos.

  Gloria, înțelepciunea sau farmecul unui om sunt date de măsura cu care îi iubește pe Dumnezeu și pe semenii săi!

  Doamne, pune legea iubirii și în inima mea!

  Provocare:

  Iubește-i pe oameni așa cum sunt!

  Ovidiu Băluță
  Conferința Oltenia

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  Publicate astăzi

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Un ucenic al lui Isus

  Matei a luat hotărârea pentru el, dar ce vom face noi când Isus ne atinge inima cu dragostea și mila Sa și spune: „Urmează-Mă”?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  A lélek kardja

  „Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde." Ef 6:17Isten...

  Rugaciunea

  ”Rugați-vă neîncetat” 1 Tesaloniceni 5. 17Rugăciunea este ca escaladatul munților. Munții... masivi, impunători, frumoși. În vechime,...