Articolul precedentA hívők tanúságtétele
  Articolul următorStiluri de reacţie

  Liber în adevăr

  „V-am scris nu că n-ați cunoaște adevărul, ci pentru că îl cunoașteți și știți că nicio minciună nu vine din adevăr.” (1 Ioan 2:21)

  Ascultă ediția audio aici.

  „Crede și nu cerceta” este o sintagmă despre care mulți oameni încă mai cred că aparține Bibliei. Expresia îi aparține însă unui filozof grec, Celsus.

  Vreme de secole, adevărul a fost stabilit prin apelul la autoritate. Regele era zeul suprem care deținea adevărul absolut. Odată cu apariția Iluminismului, începând cu filozoful și matematicianul René Descartes, am început să punem totul sub semnul întrebării. Îndoiala a luat locul certitudinii. Modelul acesta de aflare a adevărului, bazat pe întrebări, rațiune, și nu pe autoritatea clericală, a fost rapid adoptat de protestantism, care a supus dogma bisericească testului Scripturii. Sola Scriptura („doar prin Scriptură”) a fost dictonul acelei perioade. Din păcate însă, mulți s-au îndrăgostit de învățăturile bisericilor nou-formate și au uitat acest principiu.

  Tinerii în special folosesc acest instrument al cunoașterii și fiecare generație, în procesul devenirii și al formării ei, are propriile întrebări despre sursele de autoritate. Uneori, anumite tradiții bine statornicite, dar fără un fundament biblic solid sunt analizate și abandonate, ceea ce creează conflicte și reacții neașteptate din partea celor ce le susțin. Aceste reacții vehemente venite din partea unora care pretind că au Scriptura ca autoritate supremă, dar care se leagă de tradiții și obiceiuri cu lanțurile încăpățânării îi pot deruta pe tineri și îi pot îndepărta de adevăr.

  Singura autoritate este Scriptura, nicidecum opinia oamenilor, indiferent de poziția clericală sau socială pe care o au. Dacă valoarea pe care o comunitate creștină încearcă să o promoveze nu se regăsește în Biblie, acea comunitate va fi vehement și pe drept criticată de generația tânără.

  Adevărul nu se teme de întrebări, el va ieși întotdeauna victorios din orice situație. Nu trebuie să fim deranjați de întrebările cercetătoare și uneori incomode ale tinerilor. După cum spune apostolul, „fiți totdeauna gata să răspundeți oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi, dar cu blândețe și teamă” (1 Petru 3:15).

  Roagă-te ca în viața ta Adevărul să se manifeste liber de orice prejudecăți omenești!

  Provocare:

  Pregătește-te să ai o dezbatere tematică biblică cu un tânăr din biserica ta!

  Beniamin Claudiu Sisu
  Conferința Oltenia

   

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Fii un model autentic!

  Doamne, Te rog să desăvârșești în mine un caracter din care cinstea să nu facă parte doar ocazional! Și fă din influența mea un motiv în plus pentru care oamenii care mă întâlnesc să-și dorească Cerul! Provocare: Fă tot ce poți pentru a fi cinstit în toate domeniile vieții tale! Și pentru ca cinstea să fie deplină, caută să discuți deschis cu cineva căruia i-ai greșit, recunoscând în mod cinstit limitele tale umane și cerându-i iertare!

  Tu poți poți alege altceva decât părintele tău

  Doamne, ajută-mă să-Ți dau întâietate chiar față de cei dragi ai mei! Provocare: Identifică greșeli moștenite de la înaintași și, cu ajutorul Duhului Sfânt, rupe-te de ele!

  Dobânda ascunsă

  Doamne, pregătește-ne pentru a fi beneficiarii bogățiilor cerești și ajută-ne ca încă de pe Pământ să fim administratori credincioși! Provocare: Dacă simți că Dumnezeu te-a binecuvântat cu pâine din belșug, fă astăzi un plan să ajuți pe cineva care trece printr-o situație dificilă!

  Fii diamant!

  Doamne, ajută-ne să fim corecți în cele mai mici lucruri și în cele mari, ca să putem oglindi frumusețea Ta în toate! Provocare: Citește astăzi din nou Predica de pe Munte din Matei 5–7! Ce principiu de acolo crezi că trebuie să pui în practică începând chiar de astăzi?

  Publicate astăzi

  ARO 10

  Un obiect vechi așezat lângă ceva nou va face două lucruri: în primul rând, va arăta urâțenia celui vechi și va știrbi destul de mult și din frumusețea celui nou. Așadar, pune-ți ca țintă schimbarea totală și nu compromite eforturile pe care oricum le faci, dacă vrei să obții un rezultat cu adevărat bun!

  Poți învăța multe de la găini

  Când Dumnezeu a creat animalele, le-a învățat moduri diferite de a se comporta. Trebuie să ne rugăm în fiecare zi ca Dumnezeu să ne ajute să fim buni și răbdători și apoi, asemenea puicuței galbene, să avem grijă de corpul nostru așa cum El a intenționat de la început.

  „Păcatele îţi sunt iertate”

  Vindecarea spirituală din păcat este o nevoie pe care o are întreaga omenire: cei care suferă cel mai mult nu sunt cei mai mari păcătoşi; clerul nu are autoritate să ierte. Cel care le citeşte inimile şi unora, şi altora vrea să încurajeze pe oricine să caute iertarea.

  Fii un model autentic!

  Doamne, Te rog să desăvârșești în mine un caracter din care cinstea să nu facă parte doar ocazional! Și fă din influența mea un motiv în plus pentru care oamenii care mă întâlnesc să-și dorească Cerul! Provocare: Fă tot ce poți pentru a fi cinstit în toate domeniile vieții tale! Și pentru ca cinstea să fie deplină, caută să discuți deschis cu cineva căruia i-ai greșit, recunoscând în mod cinstit limitele tale umane și cerându-i iertare!

  Isten ítélete és az armageddoni csata

  „Elhat e harsogás a földnek végére, mert pere van az Úrnak a pogányokkal, Ő minden...