Articolul precedentA hívők tanúságtétele
  Articolul următorStiluri de reacţie

  Liber în adevăr

  „V-am scris nu că n-ați cunoaște adevărul, ci pentru că îl cunoașteți și știți că nicio minciună nu vine din adevăr.” (1 Ioan 2:21)

  Ascultă ediția audio aici.

  „Crede și nu cerceta” este o sintagmă despre care mulți oameni încă mai cred că aparține Bibliei. Expresia îi aparține însă unui filozof grec, Celsus.

  Vreme de secole, adevărul a fost stabilit prin apelul la autoritate. Regele era zeul suprem care deținea adevărul absolut. Odată cu apariția Iluminismului, începând cu filozoful și matematicianul René Descartes, am început să punem totul sub semnul întrebării. Îndoiala a luat locul certitudinii. Modelul acesta de aflare a adevărului, bazat pe întrebări, rațiune, și nu pe autoritatea clericală, a fost rapid adoptat de protestantism, care a supus dogma bisericească testului Scripturii. Sola Scriptura („doar prin Scriptură”) a fost dictonul acelei perioade. Din păcate însă, mulți s-au îndrăgostit de învățăturile bisericilor nou-formate și au uitat acest principiu.

  Tinerii în special folosesc acest instrument al cunoașterii și fiecare generație, în procesul devenirii și al formării ei, are propriile întrebări despre sursele de autoritate. Uneori, anumite tradiții bine statornicite, dar fără un fundament biblic solid sunt analizate și abandonate, ceea ce creează conflicte și reacții neașteptate din partea celor ce le susțin. Aceste reacții vehemente venite din partea unora care pretind că au Scriptura ca autoritate supremă, dar care se leagă de tradiții și obiceiuri cu lanțurile încăpățânării îi pot deruta pe tineri și îi pot îndepărta de adevăr.

  Singura autoritate este Scriptura, nicidecum opinia oamenilor, indiferent de poziția clericală sau socială pe care o au. Dacă valoarea pe care o comunitate creștină încearcă să o promoveze nu se regăsește în Biblie, acea comunitate va fi vehement și pe drept criticată de generația tânără.

  Adevărul nu se teme de întrebări, el va ieși întotdeauna victorios din orice situație. Nu trebuie să fim deranjați de întrebările cercetătoare și uneori incomode ale tinerilor. După cum spune apostolul, „fiți totdeauna gata să răspundeți oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi, dar cu blândețe și teamă” (1 Petru 3:15).

  Roagă-te ca în viața ta Adevărul să se manifeste liber de orice prejudecăți omenești!

  Provocare:

  Pregătește-te să ai o dezbatere tematică biblică cu un tânăr din biserica ta!

  Beniamin Claudiu Sisu
  Conferința Oltenia

   

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  Cel existent prin Sine însuși

  Prin măsurile luate de Dumnezeu pentru a pune o jertfă în locul lui Isaac se afirmă că niciun om nu poate face ispășire pentru sine. Sistemul păgân de jertfe era total inacceptabil la Dumnezeu. Numai Fiul lui Dumnezeu poate să poarte vinovăția lumii. GÂNDESC MAI DEPARTE Isus a văzut toate nevoile mele înainte de facerea lumii. Cum I-aș putea mulțumi astăzi pentru că m-a iubit de la întemeierea lumii?

  Mare-Preot

  Devoțiunea față de Dumnezeu și un spirit de sacrificiu au fost primele cerințe necesare în pregătirea unei locuințe pentru Cel Preaînalt. GÂNDESC MAI DEPARTE Există ceva ce se întâmplă în biserica mea și îmi motivează inima să dăruiesc?

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...