Articolul precedentIsten műve befejeződik
  Articolul următorRugăciunea

  Mai înțelept

  „Cine umblă cu înțelepții se face înțelept, dar cui îi place să se însoțească cu nebunii o duce rău.” (Proverbele 13:20)

  Ascultă ediția audio aici.

  Căutarea înțelepciunii a fost o preocupare constantă a fiecărei generații. De mii de ani, oamenii privesc spre cer, spre pământ sau unii spre alții încercând să înțeleagă tainele universului, cum funcționează lumea, dar mai ales modul în care este alcătuită ființa umană. Deslușind în parte puțin din fiecare aspect amintit mai sus, ei au înțeles că înțelepciunea este totuși altceva decât informație. Au conștientizat că a fi înțelept nu înseamnă doar a ști, a avea sau a face. Au înțeles că înțelepciunea are legătură mai degrabă cu ceea ce ești, cu gândirea, cu felul de a fi. Dar cum se ajunge la ea? Cum poți dobândi înțelepciunea? Cui îi este ea disponibilă?

  După cercetări atente, cei ce se ocupă cu observarea dezvoltării indivizilor au ajuns la o concluzie care astăzi poate fi verificată științific: cel mai complet mod în care oamenii învață este imitarea. Noi ne transformăm privind. Observând, suntem schimbați. Aici este frumusețea textului din dimineața aceasta. Dumnezeu ne arată modalitatea prin care putem ajunge înțelepți. Dar este nevoie de o alegere, iar această alegere trebuie să devină o prioritate pentru fiecare dintre noi. Suntem chemați să facem o selecție riguroasă a celor care alcătuiesc anturajul nostru. Nu poți deveni înțelept dacă îți place compania bârfitorilor. Nu poți dobândi înțelepciunea dacă cei care te înconjoară sunt plini de ură, minciună sau invidie. Nu vei fi înțelept dacă te înconjori de oameni imorali. Dar există și o altă variantă. Te-ai întrebat vreodată cum a fost posibil ca o mână de oameni, majoritatea neinstruiți, ucenicii lui Isus, să schimbe lumea? Care a fost secretul lor? Priviseră la Isus, iar mai târziu, când Acesta nu mai era cu ei, au încercat să imite ceea ce văzuseră la El. Au fost schimbați pentru că într-o zi au ales să se însoțească cu Cel Înțelept.

  Doamne, ajută-ne să nu uităm că „tovărășiile rele strică obiceiurile bune” (1 Corinteni 15:33)!

  Provocare:

  Roagă-L pe Dumnezeu să îți dea înțelepciunea de a ști să îți faci prieteni! Roagă-te astăzi pentru prietenii tăi!

  Claudiu Gâșman
  Conferința Banat

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  Publicate astăzi

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Un ucenic al lui Isus

  Matei a luat hotărârea pentru el, dar ce vom face noi când Isus ne atinge inima cu dragostea și mila Sa și spune: „Urmează-Mă”?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  A lélek kardja

  „Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde." Ef 6:17Isten...

  Rugaciunea

  ”Rugați-vă neîncetat” 1 Tesaloniceni 5. 17Rugăciunea este ca escaladatul munților. Munții... masivi, impunători, frumoși. În vechime,...