Suflete câștigate

  „Rodul celui neprihănit este un pom de viață, și cel înțelept câștigă suflete.” (Proverbele 11:30)

  Ascultă ediția audio aici.

  De-a lungul mileniilor, înțelepciunea a fost legată de multe aspecte ale existenței umane. Acțiunile omului înțelept au fost observate cu mare atenție. Înțeleptul știe să asculte, este priceput în vorbire, oferă sfaturi valoroase, știe să tacă. Dar mai este o fațetă a înțelepciunii spre care ne trimite textul din dimineața acesta. Ce vrea să spună oare Biblia prin afirmația că „cel înțelept câștigă suflete”? Să fie vorba de evanghelizare, de câștigarea celuilalt într-o dispută, de abilitatea în negociere sau de convingerea cuiva cu privire la o anumită părere? Probabil putem aplica și așa. Dar cred că aici este vorba despre altceva.

  Bibliotecile lumii sunt pline de cărți care tratează problema relațiilor interumane. Rafturile librăriilor găzduiesc titluri care de care mai provocatoare cu privire la gestionarea legăturilor dintre oameni. Nu în zadar s-a scris atât de mult. Pe cât de diferiți suntem, pe atât de interesante și provocatoare sunt interacțiunile noastre unii cu alții. Acesta este motivul pentru care și în domeniul acesta avem nevoie de înțelepciune. Mulți dintre semenii noștri se așteaptă ca lucrurile să meargă bine de la sine. Știm însă din experiență că în domeniul relațiilor lucrurile nu funcționează așa. Nu te poți aștepta să îi apropii pe cei de lângă tine fără a face nimic intenționat și bine gândit. Doar spinii și pălămida cresc de la sine. Pentru a câștiga suflete, este nevoie să ai înțelepciunea de a iubi, a răbda, a ierta. Înțelepciunea trebuie să se vadă în priviri, în gesturi și mai ales în atitudine. Omul care în permanență caută pacea, care uită greșeala celuilalt imediat și pentru totdeauna, care vorbește calm și cald și care, când greșește, știe să ceară iertare are șansa de a gusta dulceața relațiilor frumoase.

  Doamne, învață-ne să fim prietenoși și buni cu cei din jurul nostru, așa cum ești Tu cu noi!

  Provocare:

  Fă din relațiile cu cei din jurul tău o prioritate! Ia-ți timp astăzi să suni un tânăr din biserica ta sau un prieten cu care nu ai mai vorbit de mult!

  Claudiu Gâșman
  Conferința Banat

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Nepolitețea binecuvântată

  Să ne rugăm ca tinerii noștri iubiți să-I deschidă ușa Străinului care bate la ușa inimii ca să devină Prietenul lor veșnic. Numai El îi poate scoate pe toți străinii care le-au inundat viața, așa cum i-a scos pe negustorii ticăloși din Templu. Fie ca Domnul să îi ocrotească și azi de străini! PROVOCARE: Dacă ai ocazia, oferă-i unui străin o carte care să îi vorbească despre Isus! Fă-ți timp apoi să te rogi pentru el!

  Cineva știa

  Roagă-te precum Elisei, care I-a cerut Domnului să-i deschidă ochii celui care nu vedea ajutorul divin și se îngrijora teribil! Nu socoti că o fetiță sau un băiețel sunt prea mici pentru a le vorbi despre chemarea lui Dumnezeu în via Sa și acceptă începuturile slabe! Rezultatele pot fi incomensurabile. PROVOCARE: Fă-ți obiceiul de a-i încuraja pe ceilalți! Începe din Sabatul viitor cu tinerii din biserica ta!

  Mânia – dușmanul acceptării

  Fie ca, în afară de mânia nevinovată față de cauza dreaptă a lui Dumnezeu, să ne rugăm să fim înceți la mânie, deschiși la nevoile adolescenților și atenți la strigătul inimii lor după acceptare! PROVOCARE: Roagă-te astăzi să le poți face un mic compliment tutor persoanelor cu care stai de vorbă! Începe cu cei din casa ta!

  Publicate astăzi

  Spitalul numărul 9

  Există și o formă foarte pozitivă de nebunie – nebunia pentru Dumnezeu și pentru Evanghelie. Apostolul Pavel prefera ca oamenii să îl considere nebun când vorbea despre Mântuitorul lui, dar să știe că, în ochii lui Dumnezeu, el este văzut ca un slujitor înțelept și dedicat în totalitate.

  Discuția de la prânz

  Isus este la fiecare masă cu tine. El cântă cu vocea și la instrumente; El folosește pe oricine. Calitățile sonice ale vocii și ale pianului vor atrage bărbați și femei să Îl cunoască pe Împăratul nostru care Se întoarce curând.

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Éjjel és nappal Istenhez kiáltanak

  „És elküldettek a levelek futárok által a király minden tartományába, hogy kipusztítsák, megöljék és megsemmisítsék...