Suflete câștigate

  „Rodul celui neprihănit este un pom de viață, și cel înțelept câștigă suflete.” (Proverbele 11:30)

  Ascultă ediția audio aici.

  De-a lungul mileniilor, înțelepciunea a fost legată de multe aspecte ale existenței umane. Acțiunile omului înțelept au fost observate cu mare atenție. Înțeleptul știe să asculte, este priceput în vorbire, oferă sfaturi valoroase, știe să tacă. Dar mai este o fațetă a înțelepciunii spre care ne trimite textul din dimineața acesta. Ce vrea să spună oare Biblia prin afirmația că „cel înțelept câștigă suflete”? Să fie vorba de evanghelizare, de câștigarea celuilalt într-o dispută, de abilitatea în negociere sau de convingerea cuiva cu privire la o anumită părere? Probabil putem aplica și așa. Dar cred că aici este vorba despre altceva.

  Bibliotecile lumii sunt pline de cărți care tratează problema relațiilor interumane. Rafturile librăriilor găzduiesc titluri care de care mai provocatoare cu privire la gestionarea legăturilor dintre oameni. Nu în zadar s-a scris atât de mult. Pe cât de diferiți suntem, pe atât de interesante și provocatoare sunt interacțiunile noastre unii cu alții. Acesta este motivul pentru care și în domeniul acesta avem nevoie de înțelepciune. Mulți dintre semenii noștri se așteaptă ca lucrurile să meargă bine de la sine. Știm însă din experiență că în domeniul relațiilor lucrurile nu funcționează așa. Nu te poți aștepta să îi apropii pe cei de lângă tine fără a face nimic intenționat și bine gândit. Doar spinii și pălămida cresc de la sine. Pentru a câștiga suflete, este nevoie să ai înțelepciunea de a iubi, a răbda, a ierta. Înțelepciunea trebuie să se vadă în priviri, în gesturi și mai ales în atitudine. Omul care în permanență caută pacea, care uită greșeala celuilalt imediat și pentru totdeauna, care vorbește calm și cald și care, când greșește, știe să ceară iertare are șansa de a gusta dulceața relațiilor frumoase.

  Doamne, învață-ne să fim prietenoși și buni cu cei din jurul nostru, așa cum ești Tu cu noi!

  Provocare:

  Fă din relațiile cu cei din jurul tău o prioritate! Ia-ți timp astăzi să suni un tânăr din biserica ta sau un prieten cu care nu ai mai vorbit de mult!

  Claudiu Gâșman
  Conferința Banat

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  Marele remediu pentru păcat

  Cunoașterea datoriei înseamnă îndeplinirea ei cu tot sufletul și fără teamă. Indiferent de consecințe, ei urmează lumina care le luminează cărarea. Adevărul lui Dumnezeu este de partea lor și nu-i va părăsi niciodată. GÂNDESC MAI DEPARTE Este viața mea o mărturie în favoarea sau împotriva păcatului? Cum pot afla răspunsul?

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...