Necomunicarea – un Goliat postmodern

  „Dar Domnul este turnul meu de scăpare, Dumnezeul meu este stânca mea de adăpost.” (Psalmii 94:22)

  Ascultă ediția audio aici.

  Rețelele de socializare magnetizează copiii și tinerii noștri cu o forță incredibilă, de la cele mai fragede vârste. Una din cauzele irezistibilității lor stă în farmecul acceptării atât de facile ca prieten. Impactul lor asupra copiilor este invers proporțional cu gradul de acceptare de acasă. Cu cât sunt mai puțin înțeleși în trăirile lor naturale, cu atât vor dori mai mult acceptarea în mediile virtuale.

  Aveam vreo 10 ani când am trăit dezamăgirea de a nu fi înțeles de fratele meu preferat. Un băiat mai mare mă jignise rău, punându-mi o poreclă abjectă. Copleșit de urgența refacerii demnității, i-am cerut fratelui meu să-mi facă dreptate. Părea că mă înțelege și deja soarele dreptății dădea să răsară, dar după ce am pregătit cu grijă întâlnirea lor, am băut cel mai amar pahar al dezamăgirii. În loc să-i ceară socoteală dușmanului meu, a dat mâna cu el și i-a transmis ceva de genul: „Nu-ți mai pune mintea cu ăsta mic! E prea sensibil.” Câteva zile n-am mai vorbit cu el.

  Probabil că Eliab nu avea timp să stea de vorbă cu fratele mai mic, să-i asculte cântecele stângace, să-i aprecieze micile responsabilități asumate, să-i laude curajul de a păzi turma de oi sau să-l creadă că s-a luptat cu fiarele câmpului. Cu toate acestea, pretindea că îi cunoaște inima. Era o pretenție invalidă din cauza carenței de comunicare, de atenție și de acceptare. Nu voi uita niciodată valoarea testamentară a cuvintelor scumpei mele mame, strălucitoare prin simplitatea lor:

  — Ilie, vorbește cu iubiții tăi copilași, vorbește mult cu ei, până sunt lângă tine…

  Să ne rugăm și azi pentru copiii și tinerii noștri să fie pregătiți pentru lupta cu cel care hulește Numele Domnului și, dacă nu le putem oferi armura noastră, măcar să le oferim câteva „pietre” netede ale încurajării și aprecierii.

  Provocare:

  Dacă este posibil, ia-ți astăzi un timp special să vorbești cu copiii tăi!

  Ilie Cristea
  Conferința Transilvania de Nord

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Nepolitețea binecuvântată

  Să ne rugăm ca tinerii noștri iubiți să-I deschidă ușa Străinului care bate la ușa inimii ca să devină Prietenul lor veșnic. Numai El îi poate scoate pe toți străinii care le-au inundat viața, așa cum i-a scos pe negustorii ticăloși din Templu. Fie ca Domnul să îi ocrotească și azi de străini! PROVOCARE: Dacă ai ocazia, oferă-i unui străin o carte care să îi vorbească despre Isus! Fă-ți timp apoi să te rogi pentru el!

  Cineva știa

  Roagă-te precum Elisei, care I-a cerut Domnului să-i deschidă ochii celui care nu vedea ajutorul divin și se îngrijora teribil! Nu socoti că o fetiță sau un băiețel sunt prea mici pentru a le vorbi despre chemarea lui Dumnezeu în via Sa și acceptă începuturile slabe! Rezultatele pot fi incomensurabile. PROVOCARE: Fă-ți obiceiul de a-i încuraja pe ceilalți! Începe din Sabatul viitor cu tinerii din biserica ta!

  Mânia – dușmanul acceptării

  Fie ca, în afară de mânia nevinovată față de cauza dreaptă a lui Dumnezeu, să ne rugăm să fim înceți la mânie, deschiși la nevoile adolescenților și atenți la strigătul inimii lor după acceptare! PROVOCARE: Roagă-te astăzi să le poți face un mic compliment tutor persoanelor cu care stai de vorbă! Începe cu cei din casa ta!

  Publicate astăzi

  Spitalul numărul 9

  Există și o formă foarte pozitivă de nebunie – nebunia pentru Dumnezeu și pentru Evanghelie. Apostolul Pavel prefera ca oamenii să îl considere nebun când vorbea despre Mântuitorul lui, dar să știe că, în ochii lui Dumnezeu, el este văzut ca un slujitor înțelept și dedicat în totalitate.

  Discuția de la prânz

  Isus este la fiecare masă cu tine. El cântă cu vocea și la instrumente; El folosește pe oricine. Calitățile sonice ale vocii și ale pianului vor atrage bărbați și femei să Îl cunoască pe Împăratul nostru care Se întoarce curând.

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Éjjel és nappal Istenhez kiáltanak

  „És elküldettek a levelek futárok által a király minden tartományába, hogy kipusztítsák, megöljék és megsemmisítsék...