Necomunicarea – un Goliat postmodern

„Dar Domnul este turnul meu de scăpare, Dumnezeul meu este stânca mea de adăpost.” (Psalmii 94:22)

Ascultă ediția audio aici.

Rețelele de socializare magnetizează copiii și tinerii noștri cu o forță incredibilă, de la cele mai fragede vârste. Una din cauzele irezistibilității lor stă în farmecul acceptării atât de facile ca prieten. Impactul lor asupra copiilor este invers proporțional cu gradul de acceptare de acasă. Cu cât sunt mai puțin înțeleși în trăirile lor naturale, cu atât vor dori mai mult acceptarea în mediile virtuale.

Aveam vreo 10 ani când am trăit dezamăgirea de a nu fi înțeles de fratele meu preferat. Un băiat mai mare mă jignise rău, punându-mi o poreclă abjectă. Copleșit de urgența refacerii demnității, i-am cerut fratelui meu să-mi facă dreptate. Părea că mă înțelege și deja soarele dreptății dădea să răsară, dar după ce am pregătit cu grijă întâlnirea lor, am băut cel mai amar pahar al dezamăgirii. În loc să-i ceară socoteală dușmanului meu, a dat mâna cu el și i-a transmis ceva de genul: „Nu-ți mai pune mintea cu ăsta mic! E prea sensibil.” Câteva zile n-am mai vorbit cu el.

Probabil că Eliab nu avea timp să stea de vorbă cu fratele mai mic, să-i asculte cântecele stângace, să-i aprecieze micile responsabilități asumate, să-i laude curajul de a păzi turma de oi sau să-l creadă că s-a luptat cu fiarele câmpului. Cu toate acestea, pretindea că îi cunoaște inima. Era o pretenție invalidă din cauza carenței de comunicare, de atenție și de acceptare. Nu voi uita niciodată valoarea testamentară a cuvintelor scumpei mele mame, strălucitoare prin simplitatea lor:

— Ilie, vorbește cu iubiții tăi copilași, vorbește mult cu ei, până sunt lângă tine…

Să ne rugăm și azi pentru copiii și tinerii noștri să fie pregătiți pentru lupta cu cel care hulește Numele Domnului și, dacă nu le putem oferi armura noastră, măcar să le oferim câteva „pietre” netede ale încurajării și aprecierii.

Provocare:

Dacă este posibil, ia-ți astăzi un timp special să vorbești cu copiii tăi!

Ilie Cristea
Conferința Transilvania de Nord

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video