Articolul precedentAngyalok vigyázzák a Földet
  Articolul următorCrizele din familie

  Mânia – dușmanul acceptării

  „Și voi, părinților, nu întărâtați la mânie pe copiii voștri, ci creșteți-i în mustrarea și învățătura Domnului.” (Efeseni 6:4)

  Ascultă ediția audio aici.

  Pentru a fi copilul dispus să fie crescut sub mustrarea și învățătura Domnului, părinții trebuie să fie la fel de disponibili pentru copiii lor. Antiteza dintre mânia copiilor și supunerea față de învățătura Domnului scoate în evidență rolul radical și prioritar al părinților de a dezamorsa tensiunile acestora, în special în perioada critică a adolescenței. Avraam a reușit să-l convingă pe Isaac să se așeze pe altar.

  Am avut un tată preponderent sobru și un mare adorator al cultului muncii. Mai târziu, am înțeles că această atitudine se datora copilăriei lui extrem de grele. Îmi doream enorm o bicicletă, dar nu puteam deschide subiectul acesta acasă. Tata era terorizat de ideea înstrăinării banilor săi munciți din greu. Până la urmă, am cumpărat una de la un verișor cu promisiunea că o să i-o plătesc atunci când voi putea. Era defectă. Am căutat un loc bine ascuns în care îmi dezlănțuiam iscusința de meșter. Fără să știe de sacralitatea subiectului, un apropiat m-a întrebat de față cu tata în ce stare mai este bicicleta mea. Niciodată n-a fost sufletul meu mai zguduit de vulcanul mâniei provocat de reacția extrem de acidă a tatălui meu ca atunci.

  Ce diferență față de bunica mea dragă, care, la aproape fiecare vizită pe care i-o făceam inopinat sau nu, mă cerceta, anticipând răspunsul negativ, prin întrebarea sfredelitoare:

  — Copile, ai citit straja dimineții?

  Straja dimineții era versetul zilei din calendarul Bisericii Adventiste, pe care aceasta mi-l comanda și mie, neadventistul, pe bănuții ei. Nu aveam nicio putere împotriva acestei rigle care îmi măsura cu bunătate caracterul. Blândețea și dragostea ei m-au convins să accept mustrarea și învățătura Domnului. Nicio antiteză între purtarea ei și dispoziția mea de a accepta învățătura.

  Fie ca, în afară de mânia nevinovată față de cauza dreaptă a lui Dumnezeu, să ne rugăm să fim înceți la mânie, deschiși la nevoile adolescenților și atenți la strigătul inimii lor după acceptare!

  Provocare:

  Roagă-te astăzi să le poți face un mic compliment tutor persoanelor cu care stai de vorbă! Începe cu cei din casa ta!

  Ilie Cristea
  Conferința Transilvania de Nord

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Nepolitețea binecuvântată

  Să ne rugăm ca tinerii noștri iubiți să-I deschidă ușa Străinului care bate la ușa inimii ca să devină Prietenul lor veșnic. Numai El îi poate scoate pe toți străinii care le-au inundat viața, așa cum i-a scos pe negustorii ticăloși din Templu. Fie ca Domnul să îi ocrotească și azi de străini! PROVOCARE: Dacă ai ocazia, oferă-i unui străin o carte care să îi vorbească despre Isus! Fă-ți timp apoi să te rogi pentru el!

  Cineva știa

  Roagă-te precum Elisei, care I-a cerut Domnului să-i deschidă ochii celui care nu vedea ajutorul divin și se îngrijora teribil! Nu socoti că o fetiță sau un băiețel sunt prea mici pentru a le vorbi despre chemarea lui Dumnezeu în via Sa și acceptă începuturile slabe! Rezultatele pot fi incomensurabile. PROVOCARE: Fă-ți obiceiul de a-i încuraja pe ceilalți! Începe din Sabatul viitor cu tinerii din biserica ta!

  Dinamica acceptării anticipate

  Poate că te rogi de mult timp pentru un fiu rătăcitor și au trecut anii fără să se vadă vreo schimbare. Arată-i mai departe acceptarea ta și crede că Dumnezeu încă Se lasă înduplecat! PROVOCARE: Vorbește-I astăzi lui Dumnezeu în rugăciune despre toate cazurile „fără speranță” pe care le cunoști! Lasă-L să îți spună că El îi iubește la fel cum te iubește și pe tine!

  Publicate astăzi

  Spitalul numărul 9

  Există și o formă foarte pozitivă de nebunie – nebunia pentru Dumnezeu și pentru Evanghelie. Apostolul Pavel prefera ca oamenii să îl considere nebun când vorbea despre Mântuitorul lui, dar să știe că, în ochii lui Dumnezeu, el este văzut ca un slujitor înțelept și dedicat în totalitate.

  Discuția de la prânz

  Isus este la fiecare masă cu tine. El cântă cu vocea și la instrumente; El folosește pe oricine. Calitățile sonice ale vocii și ale pianului vor atrage bărbați și femei să Îl cunoască pe Împăratul nostru care Se întoarce curând.

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Éjjel és nappal Istenhez kiáltanak

  „És elküldettek a levelek futárok által a király minden tartományába, hogy kipusztítsák, megöljék és megsemmisítsék...