Articolul precedentAngyalok vigyázzák a Földet
  Articolul următorCrizele din familie

  Mânia – dușmanul acceptării

  „Și voi, părinților, nu întărâtați la mânie pe copiii voștri, ci creșteți-i în mustrarea și învățătura Domnului.” (Efeseni 6:4)

  Ascultă ediția audio aici.

  Pentru a fi copilul dispus să fie crescut sub mustrarea și învățătura Domnului, părinții trebuie să fie la fel de disponibili pentru copiii lor. Antiteza dintre mânia copiilor și supunerea față de învățătura Domnului scoate în evidență rolul radical și prioritar al părinților de a dezamorsa tensiunile acestora, în special în perioada critică a adolescenței. Avraam a reușit să-l convingă pe Isaac să se așeze pe altar.

  Am avut un tată preponderent sobru și un mare adorator al cultului muncii. Mai târziu, am înțeles că această atitudine se datora copilăriei lui extrem de grele. Îmi doream enorm o bicicletă, dar nu puteam deschide subiectul acesta acasă. Tata era terorizat de ideea înstrăinării banilor săi munciți din greu. Până la urmă, am cumpărat una de la un verișor cu promisiunea că o să i-o plătesc atunci când voi putea. Era defectă. Am căutat un loc bine ascuns în care îmi dezlănțuiam iscusința de meșter. Fără să știe de sacralitatea subiectului, un apropiat m-a întrebat de față cu tata în ce stare mai este bicicleta mea. Niciodată n-a fost sufletul meu mai zguduit de vulcanul mâniei provocat de reacția extrem de acidă a tatălui meu ca atunci.

  Ce diferență față de bunica mea dragă, care, la aproape fiecare vizită pe care i-o făceam inopinat sau nu, mă cerceta, anticipând răspunsul negativ, prin întrebarea sfredelitoare:

  — Copile, ai citit straja dimineții?

  Straja dimineții era versetul zilei din calendarul Bisericii Adventiste, pe care aceasta mi-l comanda și mie, neadventistul, pe bănuții ei. Nu aveam nicio putere împotriva acestei rigle care îmi măsura cu bunătate caracterul. Blândețea și dragostea ei m-au convins să accept mustrarea și învățătura Domnului. Nicio antiteză între purtarea ei și dispoziția mea de a accepta învățătura.

  Fie ca, în afară de mânia nevinovată față de cauza dreaptă a lui Dumnezeu, să ne rugăm să fim înceți la mânie, deschiși la nevoile adolescenților și atenți la strigătul inimii lor după acceptare!

  Provocare:

  Roagă-te astăzi să le poți face un mic compliment tutor persoanelor cu care stai de vorbă! Începe cu cei din casa ta!

  Ilie Cristea
  Conferința Transilvania de Nord

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Familia și misiunea bisericii

  Provocare: Fii martor al lui Dumnezeu acasă, la biserică, la locul de muncă și în societate!

  Familia – o biserică

  În rugăciunea noastră să Îl avem în centru pe Hristos, Cel care poate face din familia noastră nucleul bisericii! Doresc ca familiile din care face parte fiecare să fie cele care Îi vor sluji Domnului. Provocare: Propune-ți ca în această săptămână să parcurgi studiul biblic în fiecare zi cu cei din familia ta!

  Dragostea pentru familia spirituală

  Dragostea pentru familie și pentru biserică este componenta esențială pentru o viață după voia lui Dumnezeu. Dă-ne, Doamne, această dragoste curată și veșnică! Provocare: Roagă-te astăzi pentru cei care nu au mai venit de mult la biserică! Dacă este posibil, fă un plan ca Sabatul viitor să mergi să îi vizitezi pe unii dintre ei!

  Casa Tatălui este casa Mea

  Doamne, învață-ne să prețuim întâlnirea cu Tine din fiecare Sabat și să venim cu bucurie la casa Ta! Provocare: Hotărăște-te ca în Sabatul viitor să participi la toate serviciile divine din biserica ta! Ajută-i și pe membrii familiei tale să meargă împreună cu tine!

  Publicate astăzi

  Zece negri mititei

  Faptul că Isus va fi Judecătorul nu este o veste rea, ci dimpotrivă. Nu poate exista un Judecător mai înțelept și mai drept decât Acela care Și-a dat viața pentru om.

  În siguranță în mâna Sa – partea 2

  Cuvintele de demult ale mamei chiar ni se aplică tuturor: „Ai fost salvată cu un scop; Dumnezeu are un plan pentru tine.” În ziua aceea mi-am amintit din nou că El veghează cu credincioșie asupra noastră.

  Nu sunt mai bun decât ei

  Să medităm astăzi la cât de mult L-am rănit pe Mântuitorul nostru şi apoi, gândindu-ne la cei care ne-au rănit pe noi, să nu uităm să repetăm: „Nu sunt mai bun decât ei.” Pregăteşte-te astfel să ierţi cum te-a iertat Hristos pe tine.

  Familia și misiunea bisericii

  Provocare: Fii martor al lui Dumnezeu acasă, la biserică, la locul de muncă și în societate!

  Az örök élet kezdete

  „Ez az a bizonyságtétel, hogy örök életet adott nékünk az Isten, és ez az élet...