Articolul precedent.Miért jön el a nyomorúságos idő?
  Articolul următorÎndoielile

  Plin de sfat sau răsfăț?

  „Ascultă sfaturile și primește învățătura, ca să fii înțelept pe viitor!” (Proverbele 19:20)

  Ascultă ediția audio aici.

  La un moment dat, am citit un articol despre succesul în viață al studenților din diferite facultăți. Care era cheia succesului? Cei mai influenți dintre acești tineri erau fie cei care învățau mereu de nota 10, fie cei care se chinuiau să se mențină la media 5. Care era numitorul comun? Lupta era ceea ce îi făcea pe unii să se mențină în top, iar pe alții să supraviețuiască. Nu știu cât de veridic este acest lucru, dar următoarea afirmație transmite aceeași idee: dacă vrei să rămâi în memoria oamenilor, fie faci un lucru extraordinar de bun, fie faci un lucru extraordinar de greșit. Din păcate, de cele mai multe ori e mai simplă a doua variantă, și de aceea este și cea la care apelăm cel mai des.

  Un pasaj biblic care să exemplifice momentul unei greșeli memorabile este episodul din 1 Împărați 12. După moartea tatălui său, Roboam este pus în fața unei responsabilități imense – conducerea poporului israelit. Nu l-au încântat sfaturile sfetnicilor cu experiență și, pentru că voia să facă din domnia lui ceva memorabil, a mai cerut un sfat, chiar de la tinerii de seama lui cu care crescuse, iar sfatul a fost cu totul altul: „Acum, tatăl meu a pus peste voi un jug greu, dar eu vi-l voi face și mai greu; tatăl meu v-a bătut cu bice, dar eu vă voi bate cu scorpioane” (1 Împărați 12:11). În analiza celor două păreri, tânărul împărat s-a oprit parcă la sfatul tatălui său din Eclesiastul 8:4: „Vorba împăratului are putere. Cine poate zice: «Ce faci?»”

  Dezastrul alegerii pe care a făcut-o Roboam merită citit în întregime, începând cu 1 Împărați 12. Efectul produs nu este asemenea unei mari explozii, ci mai degrabă seamănă cu prăbușirea primei piese de domino care avea să facă israeliții să cadă din ce în ce mai mult în raport cu celelalte popoare, dar mai ales cu planul lui Dumnezeu pentru ei. Care a fost una dintre probleme? Lipsa lui de respect față de supușii săi i-a determinat pe aceștia să arate la fel de puțin respect pentru dinastia davidică, zece dintre triburi alegându-și alt conducător.

  Doamne, ajută-mă să văd chipul și asemănarea Ta în ceilalți și să-i iubesc așa cum ai făcut-o Tu!

  Provocare:

  Fă tot ce poți ca astăzi să-i tratezi într-o manieră plină de respect atât pe cei cunoscuți, cât și pe necunoscuți!

  Tiberiu Iordan
  Conferința Muntenia

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Model perfect

  Dacă ne mărturisim păcatele și le abandonăm, dacă venim la Isus în pocăință și în umilința sufletului, recunoscându-ne incapacitatea de a îndepărta chiar și un punct sau o pată de păcat și sprijinindu-ne numai pe meritele Mântuitorului crucificat, putem aștepta iertarea, căci cuvântul Lui e garantat. GÂNDESC MAI DEPARTE Se află ceva în viața mea care mă împiedică să-L urmez pe Hristos fără rezerve?

  Conducător divin

  Ca popor, noi nu suntem pregătiți pentru venirea Domnului. Dacă ar pune în practică adevărurile mari, înalte, superioare ale acestei perioade, fiecare membru al bisericii ar fi o lumină puternică, strălucitoare. GÂNDESC MAI DEPARTE La ce este bună cunoașterea adevărului dacă îmi lipsește iubirea pe care a arătat-o Hristos?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Publicate astăzi

  Sătul să fi bun

  A fi bun - a fi ascultător așa cum îți cere Dumnezeu - înseamnă a fi pregătit pentru ce are Dumnezeu mai bun să ofere.

  Totul va fi clar

  Poate niciodată nu vom înțelege motivul pentru multele lucruri care ni se întâmplă în această viață, dar știu că „Într-o zi, El îmi va explica totul”. Aștept cu nerăbdare acea zi.

  Model perfect

  Dacă ne mărturisim păcatele și le abandonăm, dacă venim la Isus în pocăință și în umilința sufletului, recunoscându-ne incapacitatea de a îndepărta chiar și un punct sau o pată de păcat și sprijinindu-ne numai pe meritele Mântuitorului crucificat, putem aștepta iertarea, căci cuvântul Lui e garantat. GÂNDESC MAI DEPARTE Se află ceva în viața mea care mă împiedică să-L urmez pe Hristos fără rezerve?

  A hűség követelménye

  „Te azért a munkának terhét hordozzad, mint Jézus Krisztus jó vitéze.” (2Tim 2:3)Krisztus katonái vagyunk,...

  Un pas necontrolat

  "Dumnezeu este adăpostul şi sprijinul nostru, un ajutor care nu lipsește niciodată în nevoi. "...