Articolul precedent.Miért jön el a nyomorúságos idő?
  Articolul următorÎndoielile

  Plin de sfat sau răsfăț?

  „Ascultă sfaturile și primește învățătura, ca să fii înțelept pe viitor!” (Proverbele 19:20)

  Ascultă ediția audio aici.

  La un moment dat, am citit un articol despre succesul în viață al studenților din diferite facultăți. Care era cheia succesului? Cei mai influenți dintre acești tineri erau fie cei care învățau mereu de nota 10, fie cei care se chinuiau să se mențină la media 5. Care era numitorul comun? Lupta era ceea ce îi făcea pe unii să se mențină în top, iar pe alții să supraviețuiască. Nu știu cât de veridic este acest lucru, dar următoarea afirmație transmite aceeași idee: dacă vrei să rămâi în memoria oamenilor, fie faci un lucru extraordinar de bun, fie faci un lucru extraordinar de greșit. Din păcate, de cele mai multe ori e mai simplă a doua variantă, și de aceea este și cea la care apelăm cel mai des.

  Un pasaj biblic care să exemplifice momentul unei greșeli memorabile este episodul din 1 Împărați 12. După moartea tatălui său, Roboam este pus în fața unei responsabilități imense – conducerea poporului israelit. Nu l-au încântat sfaturile sfetnicilor cu experiență și, pentru că voia să facă din domnia lui ceva memorabil, a mai cerut un sfat, chiar de la tinerii de seama lui cu care crescuse, iar sfatul a fost cu totul altul: „Acum, tatăl meu a pus peste voi un jug greu, dar eu vi-l voi face și mai greu; tatăl meu v-a bătut cu bice, dar eu vă voi bate cu scorpioane” (1 Împărați 12:11). În analiza celor două păreri, tânărul împărat s-a oprit parcă la sfatul tatălui său din Eclesiastul 8:4: „Vorba împăratului are putere. Cine poate zice: «Ce faci?»”

  Dezastrul alegerii pe care a făcut-o Roboam merită citit în întregime, începând cu 1 Împărați 12. Efectul produs nu este asemenea unei mari explozii, ci mai degrabă seamănă cu prăbușirea primei piese de domino care avea să facă israeliții să cadă din ce în ce mai mult în raport cu celelalte popoare, dar mai ales cu planul lui Dumnezeu pentru ei. Care a fost una dintre probleme? Lipsa lui de respect față de supușii săi i-a determinat pe aceștia să arate la fel de puțin respect pentru dinastia davidică, zece dintre triburi alegându-și alt conducător.

  Doamne, ajută-mă să văd chipul și asemănarea Ta în ceilalți și să-i iubesc așa cum ai făcut-o Tu!

  Provocare:

  Fă tot ce poți ca astăzi să-i tratezi într-o manieră plină de respect atât pe cei cunoscuți, cât și pe necunoscuți!

  Tiberiu Iordan
  Conferința Muntenia

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Fii un model autentic!

  Doamne, Te rog să desăvârșești în mine un caracter din care cinstea să nu facă parte doar ocazional! Și fă din influența mea un motiv în plus pentru care oamenii care mă întâlnesc să-și dorească Cerul! Provocare: Fă tot ce poți pentru a fi cinstit în toate domeniile vieții tale! Și pentru ca cinstea să fie deplină, caută să discuți deschis cu cineva căruia i-ai greșit, recunoscând în mod cinstit limitele tale umane și cerându-i iertare!

  Tu poți poți alege altceva decât părintele tău

  Doamne, ajută-mă să-Ți dau întâietate chiar față de cei dragi ai mei! Provocare: Identifică greșeli moștenite de la înaintași și, cu ajutorul Duhului Sfânt, rupe-te de ele!

  Dobânda ascunsă

  Doamne, pregătește-ne pentru a fi beneficiarii bogățiilor cerești și ajută-ne ca încă de pe Pământ să fim administratori credincioși! Provocare: Dacă simți că Dumnezeu te-a binecuvântat cu pâine din belșug, fă astăzi un plan să ajuți pe cineva care trece printr-o situație dificilă!

  Fii diamant!

  Doamne, ajută-ne să fim corecți în cele mai mici lucruri și în cele mari, ca să putem oglindi frumusețea Ta în toate! Provocare: Citește astăzi din nou Predica de pe Munte din Matei 5–7! Ce principiu de acolo crezi că trebuie să pui în practică începând chiar de astăzi?

  Publicate astăzi

  ARO 10

  Un obiect vechi așezat lângă ceva nou va face două lucruri: în primul rând, va arăta urâțenia celui vechi și va știrbi destul de mult și din frumusețea celui nou. Așadar, pune-ți ca țintă schimbarea totală și nu compromite eforturile pe care oricum le faci, dacă vrei să obții un rezultat cu adevărat bun!

  Poți învăța multe de la găini

  Când Dumnezeu a creat animalele, le-a învățat moduri diferite de a se comporta. Trebuie să ne rugăm în fiecare zi ca Dumnezeu să ne ajute să fim buni și răbdători și apoi, asemenea puicuței galbene, să avem grijă de corpul nostru așa cum El a intenționat de la început.

  „Păcatele îţi sunt iertate”

  Vindecarea spirituală din păcat este o nevoie pe care o are întreaga omenire: cei care suferă cel mai mult nu sunt cei mai mari păcătoşi; clerul nu are autoritate să ierte. Cel care le citeşte inimile şi unora, şi altora vrea să încurajeze pe oricine să caute iertarea.

  Fii un model autentic!

  Doamne, Te rog să desăvârșești în mine un caracter din care cinstea să nu facă parte doar ocazional! Și fă din influența mea un motiv în plus pentru care oamenii care mă întâlnesc să-și dorească Cerul! Provocare: Fă tot ce poți pentru a fi cinstit în toate domeniile vieții tale! Și pentru ca cinstea să fie deplină, caută să discuți deschis cu cineva căruia i-ai greșit, recunoscând în mod cinstit limitele tale umane și cerându-i iertare!

  Isten ítélete és az armageddoni csata

  „Elhat e harsogás a földnek végére, mert pere van az Úrnak a pogányokkal, Ő minden...