Articolul precedentA nagy nyomorúság
  Articolul următorMă cunoşti doar

  Adevăr relativ sau absolut?

  „I-am spus că vreau să pedepsesc casa lui pentru totdeauna, din pricina fărădelegii de care are cunoștință și prin care fiii lui s-au făcut vrednici de lepădat, fără ca el să-i fi oprit.” (1 Samuel 3:13)

  Ascultă ediția audio aici.

  Cu trecerea timpului, oamenii își permit tot mai multe lucruri, fără a se simți vinovați sau fără a crede că poate exista vreo limită. Până la un moment dat, oamenii spuneau că cerul este limita, dar după ce au descoperit că dincolo de el este un univers infinit, nimic nu mai are limite. Probabil nici modul în care ne raportăm unii la alții sau chiar la Dumnezeu. Postmodernismul a adus și ideea de relativism în toate privințele: nu mai există impuneri sau adevăruri absolute; în consecință, religia care propune un adevăr absolut este irelevantă pentru generația care consideră că totul este relativ.

  Eli, ca preot și părinte, ar fi putut să le predea o lecție categorică fiilor săi, prin care ei să înțeleagă diferența dintre sacru și nesacru, dar a ales să-i lase fără niciun fel de limitare, de aceea neglijența lui a avut o consecință inevitabilă. Ce a făcut sau ce a omis să facă a fost probabil în ideea de a nu-și pierde fiii, la fel cum fac mulți creștini azi, care renunță la mustrare sau limitare doar pentru a-i ține aproape pe copiii lor. Dumnezeu însă dezaprobă această atitudine delăsătoare, în care părintele nu ia nicio măsură.

  Educația nu înseamnă implementarea anumitor obiceiuri sau informații bune, ci etimologia cuvântului ne sugerează că ea înseamnă în primul rând înlăturarea înclinațiilor rebele înrădăcinate în natura decăzută a omului, de aceea „a educa” nu înseamnă doar „a adăuga”, ci și „a plivi buruienile”.

  Să ne rugăm pentru puterea de a fi hotărâți și categorici, dar totodată blânzi și smeriți cu inima!

  Provocare:

  Descoperă și ia măsuri în acel domeniu al vieții unde ți-ai permis să faci cum crezi tu, și nu cum vrea Dumnezeu!

  Edmond Lucaciu
  Conferința Transilvania de Sud

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Ziua în care măștile vor cădea

  Cu limitări umane și prea adesea imperfecți, venim, Părinte, către Tine, cerându-Ți să ne faci autentici și curați! Provocare: Permite-I astăzi Duhului Sfânt să îți descopere aspectele cele mai ascunse ale caracterului și să opereze acolo unde este cazul!

  Fii un model autentic!

  Doamne, Te rog să desăvârșești în mine un caracter din care cinstea să nu facă parte doar ocazional! Și fă din influența mea un motiv în plus pentru care oamenii care mă întâlnesc să-și dorească Cerul! Provocare: Fă tot ce poți pentru a fi cinstit în toate domeniile vieții tale! Și pentru ca cinstea să fie deplină, caută să discuți deschis cu cineva căruia i-ai greșit, recunoscând în mod cinstit limitele tale umane și cerându-i iertare!

  Tu poți poți alege altceva decât părintele tău

  Doamne, ajută-mă să-Ți dau întâietate chiar față de cei dragi ai mei! Provocare: Identifică greșeli moștenite de la înaintași și, cu ajutorul Duhului Sfânt, rupe-te de ele!

  Dobânda ascunsă

  Doamne, pregătește-ne pentru a fi beneficiarii bogățiilor cerești și ajută-ne ca încă de pe Pământ să fim administratori credincioși! Provocare: Dacă simți că Dumnezeu te-a binecuvântat cu pâine din belșug, fă astăzi un plan să ajuți pe cineva care trece printr-o situație dificilă!

  Publicate astăzi

  Limitele iertării

  Mărturisirea păcatelor unii altora este necesară numai între agresor şi victimă (Iacov 5:16). Atunci când rănim pe cineva şi îi producem durere şi lui Dumnezeu, trebuie să îi mărturisim Lui toate păcatele noastre pentru a primi iertare deplină.

  Ziua în care măștile vor cădea

  Cu limitări umane și prea adesea imperfecți, venim, Părinte, către Tine, cerându-Ți să ne faci autentici și curați! Provocare: Permite-I astăzi Duhului Sfânt să îți descopere aspectele cele mai ascunse ale caracterului și să opereze acolo unde este cazul!

  A végső harc jellege

  „Felnyitotta az Úr az Ő tárházát, és előhozta az Ő haragjának szereit: mert e cselekedet...

  Stima de sine

  Nimeni să nu-ți disprețuiască tinerețea; ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare,...

  ARO 10

  Un obiect vechi așezat lângă ceva nou va face două lucruri: în primul rând, va arăta urâțenia celui vechi și va știrbi destul de mult și din frumusețea celui nou. Așadar, pune-ți ca țintă schimbarea totală și nu compromite eforturile pe care oricum le faci, dacă vrei să obții un rezultat cu adevărat bun!