Prețul jertfelor

  „Căci bunătate voiesc, nu jertfe, și cunoștință de Dumnezeu mai mult decât arderi-de-tot!” (Osea 6:6)

  Ascultă ediția audio aici.

  Pentru perioada Vechiului Testament, evreii aveau cea mai rațională și mai blândă religie. Când spun blândă, mă gândesc inclusiv la legile care cereau moartea unui om care încălca prevederile legii lui Dumnezeu. Fiecare păcat avea un preț, iar pentru cele mai grele păcate se impunea pedeapsa capitală. Multe din religiile popoarelor din jurul lor prevedeau jertfe umane nu din motive punitive, pentru a executa o sentință, ci pentru a intra în grațiile zeului lor. Conceptele religiei evreilor erau mult mai blânde și mai pline de dragoste. Totul părea construit perfect pentru salvarea omului care greșește. Numai că au ajuns să creadă că păcatul poate fi plătit cu jertfe de animale, excluzând pocăința ce trebuia să însoțească jertfa. În acest context, Dumnezeu denunță sistemul jertfelor, care fusese instituit chiar de El, pentru că nu mai aducea eliberarea de păcat. Adevărata eliberare de păcat vine numai din cunoașterea lui Dumnezeu. Textul de astăzi, care apare la sfârșitul perioadei veterotestamentare, pune bazele unei religii superioare. Acesta păstrează esența celei dinaintea ei, dar aduce mai multă eficiență în ce privește transformarea individului. Îndurarea, sau bunătatea, este religia practică, cunoștința de Dumnezeu este călăuza bunei purtări. Lipsită de aceste două elemente fundamentale, religia tinde să fie doar o formă goală și ajunge în dizgrația divină.

  Gândindu-ne la prețul religiei noastre, suntem ispitiți să acceptăm un gând care spune: „Păzesc Sabatul, dau zecime, am o dietă biblică, nu fur, nu omor etc.” Foarte bine! Dar insuficient! Hai să mai adăugăm și bunătate pe lângă toate acestea! Este voința declarată a lui Dumnezeu.

  Doamne, azi mă rog pentru tinerii care sunt copleșiți de păcatele lor!

  Provocare:

  Pune bunătatea înaintea regulilor! Ori de câte ori vei fi ispitit astăzi să acționezi cu violență când cineva nu respectă regulile, alege să unești cu dreptatea dragostea, mila și bunătatea!

  Rubin Atomei
  Conferința Moldova

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  Cel existent prin Sine însuși

  Prin măsurile luate de Dumnezeu pentru a pune o jertfă în locul lui Isaac se afirmă că niciun om nu poate face ispășire pentru sine. Sistemul păgân de jertfe era total inacceptabil la Dumnezeu. Numai Fiul lui Dumnezeu poate să poarte vinovăția lumii. GÂNDESC MAI DEPARTE Isus a văzut toate nevoile mele înainte de facerea lumii. Cum I-aș putea mulțumi astăzi pentru că m-a iubit de la întemeierea lumii?

  Mare-Preot

  Devoțiunea față de Dumnezeu și un spirit de sacrificiu au fost primele cerințe necesare în pregătirea unei locuințe pentru Cel Preaînalt. GÂNDESC MAI DEPARTE Există ceva ce se întâmplă în biserica mea și îmi motivează inima să dăruiesc?

  Cel mai bun prieten

  Dacă cei care se declară creștini Îl iubesc pe Isus mai mult decât iubesc lumea vor fi încântați să vorbească despre El, cel mai bun Prieten al lor, asupra căruia își manifestă cea mai adâncă afecțiune. GÂNDESC MAI DEPARTE Este Isus cel mai bun prieten al meu? Dacă m-ar urmări cineva, m-ar auzi vorbind despre El mai mult decât vorbesc despre prietenii mei pământeni?

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....