Articolul precedentAz aranyló reggel
  Articolul următorRăzbunarea

  Nu-ți dezamăgi prietenii!

  „Oricine crede în El nu va fi dat de rușine.” (Romani 10:11)

  Ascultă ediția audio aici.

  În Epistola lui Pavel către Filimon facem cunoștință cu trei prieteni:

  ‒ Filimon, un creștin al bisericii primare, om evlavios, darnic, bun gospodar și în a cărui casă se întâlneau credincioșii la închinare;

  ‒ Pavel, apostolul misionar, aflat în lanțuri pentru credință;

  ‒ Onisim, un tânăr slujitor al lui Filimon care fuge de la stăpânul său după ce, se pare, l-a înșelat.

  În timpul pribegiei lui, Onisim se întâlnește cu Pavel. Află adevărul mântuirii, se predă lui Hristos și viața îi este schimbată. Apoi dorește să-și repare vechile greșeli, să își ceară iertare și să se împace cu stăpânul său, Filimon.

  Pavel îl trimite pe Onisim înapoi la stăpânul său, Filimon, însoțit de această scrisoare. În ea, apostolul pune o vorbă bună pentru tânăr, îl recomandă și chiar este dispus să plătească el însuși prejudiciul făcut.

  Fiecare decizie și faptă a noastră pot răni sau dezamăgi pe cineva. Relațiile se pot strica foarte ușor. Însă frumusețea mesajului Evangheliei este tocmai această minune a iertării, a refacerii. Și aceasta este însoțită de repararea daunelor produse, înapoierea datoriilor și restituirea lucrurilor furate.

  Onisim nu are cu ce plăti, iar Pavel e dispus să facă asta în locul lui. Poate întoarcerea acasă îi provoacă teamă, dar Evanghelia îl conduce pe acest drum al împăcării.

  Pleacă având încredere în Dumnezeu, în scrisoarea de la Pavel către stăpânul său și – cel mai important lucru – în hotărârea sinceră de a nu mai dezamăgi pe nimeni. Nici pe Dumnezeu, Cel pe care tocmai L-a cunoscut și care face imposibilul să îi refacă viața, nici pe Pavel, care pune o vorbă bună și garantează pentru el, nici pe Filimon, în față căruia nici viața nu îi mai este un drept.

  Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea putere să ceri iertare și să repari dezamăgirile și rănile pe care le-ai produs altora!

  Provocare:

  Nu dezamăgi astăzi pe nimeni: nici pe Dumnezeu, nici pe prieteni! Nici chiar pe tine însuți! Și să știi că Dumnezeu este Cel care nu te va dezamăgi niciodată!

  Dragoș Apostol
  Conferința Moldova

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...