Fii un model autentic!

„Uită-te bine la cel fără prihană și privește pe cel fără vicleșug, căci omul de pace are parte de moștenitori.” (Psalmii 37:37)

Ascultă ediția audio aici.

De multe ori, considerăm cinstea o calitate morală care face parte din profilul omului credincios și pe care Dumnezeu o așteaptă de la noi. Dar un alt avantaj al cultivării cinstei ține de reacțiile pe care le trezim în sufletul apropiaților noștri când își dau seama că au lângă ei oameni care nu doar vorbesc despre moralitate, ci o și trăiesc. Pentru părinți, observarea cinstei cultivate de la o vârstă fragedă poate reprezenta o mare satisfacție. Dar cei mici vor imita întotdeauna ceea ce au văzut la cei pe care i-au considerat modele.

În anul 2018, începea un studiu interesant, „Our Heritage”, realizat pe aproximativ 1 000 de tineri din conferințele Muntenia și Transilvania de Sud. Unele din rezultatele acestui studiu evidențiază faptul că peste jumătate din cei chestionați (58,7%) consideră conflictele dintre membri și dintre generații cel mai slab punct al bisericii din care provin. Reprezentanții generației tinere sunt în căutare nu de oameni care să vorbească bine despre cinste, iar apoi să trădeze așteptările, ci de modele adevărate. Cinstea este și va rămâne o calitate pe care să o cultivăm cu toții în dorința de a reda „chipul lui Hristos” în noi și care va indica direct spre creșterea noastră spirituală.

Dar nu trebuie scăpată din vedere influența pe care această calitate o are asupra celor aflați în căutare de modele: probarea cinstei și confirmarea ei deplină duce la încredere și dorința de imitare, pe când lipsa ei generează fenomenul de „pricină de poticnire”. Deși niciunul din cei ce se vor pierde în veșnicie nu va găsi scuze în fața lui Dumnezeu, gândul că influența unor oameni ce au mimat cinstea, dar nu au trăit-o l-a adus în punctul de a lua decizia depărtării de Hristos poate tulbura pe oricine.

Doamne, Te rog să desăvârșești în mine un caracter din care cinstea să nu facă parte doar ocazional! Și fă din influența mea un motiv în plus pentru care oamenii care mă întâlnesc să-și dorească Cerul!

Provocare:

Fă tot ce poți pentru a fi cinstit în toate domeniile vieții tale! Și pentru ca cinstea să fie deplină, caută să discuți deschis cu cineva căruia i-ai greșit, recunoscând în mod cinstit limitele tale umane și cerându-i iertare!

Felix Mușat
Conferința Muntenia

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video