Fii un model autentic!

  „Uită-te bine la cel fără prihană și privește pe cel fără vicleșug, căci omul de pace are parte de moștenitori.” (Psalmii 37:37)

  Ascultă ediția audio aici.

  De multe ori, considerăm cinstea o calitate morală care face parte din profilul omului credincios și pe care Dumnezeu o așteaptă de la noi. Dar un alt avantaj al cultivării cinstei ține de reacțiile pe care le trezim în sufletul apropiaților noștri când își dau seama că au lângă ei oameni care nu doar vorbesc despre moralitate, ci o și trăiesc. Pentru părinți, observarea cinstei cultivate de la o vârstă fragedă poate reprezenta o mare satisfacție. Dar cei mici vor imita întotdeauna ceea ce au văzut la cei pe care i-au considerat modele.

  În anul 2018, începea un studiu interesant, „Our Heritage”, realizat pe aproximativ 1 000 de tineri din conferințele Muntenia și Transilvania de Sud. Unele din rezultatele acestui studiu evidențiază faptul că peste jumătate din cei chestionați (58,7%) consideră conflictele dintre membri și dintre generații cel mai slab punct al bisericii din care provin. Reprezentanții generației tinere sunt în căutare nu de oameni care să vorbească bine despre cinste, iar apoi să trădeze așteptările, ci de modele adevărate. Cinstea este și va rămâne o calitate pe care să o cultivăm cu toții în dorința de a reda „chipul lui Hristos” în noi și care va indica direct spre creșterea noastră spirituală.

  Dar nu trebuie scăpată din vedere influența pe care această calitate o are asupra celor aflați în căutare de modele: probarea cinstei și confirmarea ei deplină duce la încredere și dorința de imitare, pe când lipsa ei generează fenomenul de „pricină de poticnire”. Deși niciunul din cei ce se vor pierde în veșnicie nu va găsi scuze în fața lui Dumnezeu, gândul că influența unor oameni ce au mimat cinstea, dar nu au trăit-o l-a adus în punctul de a lua decizia depărtării de Hristos poate tulbura pe oricine.

  Doamne, Te rog să desăvârșești în mine un caracter din care cinstea să nu facă parte doar ocazional! Și fă din influența mea un motiv în plus pentru care oamenii care mă întâlnesc să-și dorească Cerul!

  Provocare:

  Fă tot ce poți pentru a fi cinstit în toate domeniile vieții tale! Și pentru ca cinstea să fie deplină, caută să discuți deschis cu cineva căruia i-ai greșit, recunoscând în mod cinstit limitele tale umane și cerându-i iertare!

  Felix Mușat
  Conferința Muntenia

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...