Ziua în care măștile vor cădea

„Cel cu inima prefăcută nu găsește fericirea și cel cu limba stricată cade în nenorocire.” (Proverbele 17:20)

Ascultă ediția audio aici.

În lumea în care trăim, ascunderea unor acte de necinste comportă riscuri semnificative pentru cel ce trece prin astfel de situații. Suntem învățați de mici cum este bine să ne purtăm și ce nu se cade să facem. Cea mai întâlnită metodă de educare este imitarea celorlalți. Învățăm să dezvoltăm comportamente privind la oamenii de lângă noi. De mici ni se spune: „Uite, așa se poartă un creștin, așa se îmbracă, așa reacționează”, iar una din marile capcane în care putem cădea este să ne formăm ca imitatori de comportamente, fără ca acestea să fie interiorizate ca principii proprii de viață. Iluzia pe care un imitator o „vinde” poate fi periculoasă pentru toată lumea, dar mai ales pentru el însuși. Să imităm un om spiritual fără a fi unul… Să simulăm cinstea, când în minte scenariile pe care le colorăm nu au nimic de-a face cu aceasta…

Thamsanqa Jantjie a rămas în istorie ca interpretul pentru surdomuți de la ceremonia de comemorare a lui Nelson Mandela din 2003. A stat lângă marile figuri politice ale lumii, traducându-i într-un limbaj transmis pe tot globul, dar neînțeles de nimeni. Era un imitator, care a reușit să înșele vigilența serviciilor secrete. Ba, mai mult, conflictul lui cu cinstea merge până la descoperirea unui trecut infracțional bine ascuns sub masca unui profesionist. Modelul lui poate sluji de șablon pentru mulți oameni: deși nu suntem ceea ce declarăm, ne dorim să imităm virtuți și calități pe care nu le avem, de dragul unei imagini mai frumoase sau poate pur și simplu pentru a nu-i dezamăgi pe cei de lângă noi. Textul acestei zile ne transmite ideea că va exista un moment în care falsitatea va fi dată de gol, în care se va proba că ceea ce s-a imitat în realitate lipsește. Așadar, cinstea nu se simulează, ci merită să fie trăită din plin.

Cu limitări umane și prea adesea imperfecți, venim, Părinte, către Tine, cerându-Ți să ne faci autentici și curați!

Provocare:

Permite-I astăzi Duhului Sfânt să îți descopere aspectele cele mai ascunse ale caracterului și să opereze acolo unde este cazul!

Felix Mușat
Conferința Muntenia

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor