Momente delicate

„Femeia I-a răspuns: «N-am bărbat.» Isus i-a zis: «Bine ai zis că n-ai bărbat. Pentru că cinci bărbați ai avut; și acela pe care-l ai acum nu-ți este bărbat. Aici ai spus adevărul.»” (Ioan 4:17,18)

Ascultă ediția audio aici.

Sunt momente în care, din loialitate față de Dumnezeu și dragoste față de celălalt, trebuie să îl înfrunți pe aproapele tău. Momente în care trebuie să pătrunzi în cotloanele întunecate ale existenței unui tânăr răvășit de prea multe căderi în păcat. Momente în care trebuie să atingi aspecte din viața celuilalt care sunt asemenea unor răni supurante. Momente delicate, încărcate de vulnerabilitate maximă.

Astfel de clipe a trăit samariteanca întâlnită de Isus Hristos. Fără să anticipeze ce avea să se întâmple în acea după-amiază toridă, s-a pomenit în mijlocul unei discuții sensibile cu un străin. S-a cutremurat când și-a dat seama că o mână misterioasă întorcea paginile din istoria vieții ei și scotea la iveală lucruri pe care le credea ascunse pentru totdeauna. Răspunsul ei: „N-am bărbat”, prin care încerca să evite orice discuție pe acest subiect, I-a oferit lui Isus ocazia să pătrundă și mai adânc în trecutul mizerabil al vieții ei.

Modul în care Isus avea să se raporteze la trecutul ei rușinos urma să influențeze întreg parcursul vieții ei viitoare. În acest moment crucial, Isus are grijă să strecoare o apreciere față de acest suflet care se aștepta mai degrabă la ocară: „Bine ai zis […]. Aici ai spus adevărul.” Câtă delicatețe, iubire și compasiune manifesta Isus! Astfel, femeia a fost convinsă că acest străin care citea tainele vieții ei îi era totodată și prieten plin de milă și iubire. În timp ce curăția prezenței Lui îi condamna păcatul, El nu rostea niciun cuvânt de acuzare. Continua să îi vorbească mai degrabă despre harul care-i putea înnoi sufletul.

Învăț o lecție importantă din această întâlnire a lui Isus cu samariteanca. Acceptarea tratamentului de către cel greșit ține de modul în care îi atingi rănile dureroase. Dacă în aceste clipe delicate reușești să strecori o apreciere punctuală, l-ai câștigat.

Doamne, ajută-mă să conștientizez că prin cuvintele mele pot influența destinul veșnic al tinerilor!

Provocare:

Când ți se pare că nu-i nimic de apreciat, apreciază ceva!

Iulian Condrachi
Conferința Moldova

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video