Articolul precedentAz üdvözültek hálája
  Articolul următorRidică-te! Ieşi din oraş!

  Apreciază creșterea!

  „Isus a văzut că a răspuns cu pricepere și i-a zis: «Tu nu ești departe de Împărăția lui Dumnezeu.»” (Marcu 12:34)

  Ascultă ediția audio aici.

  Am descoperit în urmă cu câțiva ani că poți învăța lecții prețioase dacă schimbi modul de formulare a unui principiu sau a unui text. De pildă, textul din Ezechiel 20:20: „Sfințiți Sabatele Mele, căci ele sunt un semn între Mine și voi, ca să știți că eu sunt Domnul Dumnezeul vostru!”, așezat într-o formă negativă, îmi poate zdruncina puternic liniștea spirituală dată de propria nepăsare: „Nu sfințiți Sabatele mele și ele rămân un semn între Mine și voi, ca să știți că Eu nu sunt Dumnezeul vostru!”

  Îmi place mult aprecierea din textul de astăzi adresată cărturarului interesat de răspunsul lui Isus: „Tu nu ești departe de Împărăția lui Dumnezeu.” Dar cum ar suna această apreciere într-o formă pozitivă? Iată câteva variante: „Tu ești aproape de Împărăția lui Dumnezeu”, „Mai ai un pic până în Împărăția lui Dumnezeu”, „Ai parcurs un drum lung în călătoria ta spre Împărăția lui Dumnezeu”. Învăț astfel un principiu important – că este bine să apreciezi creșterea, progresul celuilalt.

  Sunt două moduri în care ne putem raporta la un copil sau un tânăr care a avut un punct în programul de la biserică – un cântec, o poezie, un scurt mesaj spiritual sau orice altceva. O variantă este aceea de a puncta greșelile, de multe ori inerente. Altă variantă este aceea de a observa și de a aprecia progresul făcut. Care variantă este mai bună? Răspunsul se găsește chiar în cuvintele lui Isus.

  Există pericolul ca unele aprecieri să nu aibă acoperire în realitate, ceea ce face ca ele să fie lipsite de forță. Aceste aprecieri trebuie abandonate. Dar dacă sunt schimbări pozitive produse în viața copiilor și a tinerilor noștri, de ce n-ar fi evidențiate? De fiecare dată când le arătăm copiilor și tinerilor care este ținta pe care trebuie să o atingă, ar trebui să le amintim și de victoriile obținute.

  Doamne, ajută-mă să văd cum cresc copiii Tăi!

  Provocare:

  Folosește mai degrabă aprecieri autentice, care să evidențieze progresul, decât cuvinte ce seamănă a laudă!

  Iulian Condrachi
  Conferința Moldova

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  Marele remediu pentru păcat

  Cunoașterea datoriei înseamnă îndeplinirea ei cu tot sufletul și fără teamă. Indiferent de consecințe, ei urmează lumina care le luminează cărarea. Adevărul lui Dumnezeu este de partea lor și nu-i va părăsi niciodată. GÂNDESC MAI DEPARTE Este viața mea o mărturie în favoarea sau împotriva păcatului? Cum pot afla răspunsul?

  Căpetenie a oștirii Domnului

  Ne-am pierde credința și curajul în luptă dacă nu am fi susținuți de puterea lui Dumnezeu. Orice formă a răului izbucnește într-o activitate intensă. GÂNDESC MAI DEPARTE Satana și armatele lui vor face tot posibilul să lupte împotriva oștirilor lui Dumnezeu. Sunt eu gata să-mi ocup locul în marea confruntare care urmează? Ce pot face astăzi ca să mă pregătesc?

  Ajutor atotputernic

  Mântuitorul nostru a plătit prețul pentru răscumpărarea noastră. Nimeni nu trebuie să fie înrobit de Satana. Domnul Hristos stă înaintea noastră ca un Ajutor atotputernic. GÂNDESC MAI DEPARTE Când a fost ultima dată când Isus m-a eliberat de vrăjmaș?

  Publicate astăzi

  Cum să rămâi în viață

  Ai murit față de păcat - așa că rămâi mort! Ți-ai luat angajamentul de a-L urma pe Dumnezeu - așa că lucrează la acel angajament! Te-ai hotărât să renunți la rău - rămâi hotărât! Ai hotărât să nu intri în ring - atunci nu intra!

  Alegând viața din belșug

  Sper să învățăm să căutăm fața Lui și să ne încredem în cuvântul Său. El ne oferă viață din belșug – doar dacă Îi cerem. El ne iubește cu o iubire veșnică. Mă rog în fiecare zi să alegem viața trăită cu Dumnezeu.

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  A békesség evangéliuma

  „És felsaruzván lábaitokat a békesség evangéliumának készségével... ” (Ef 6:15)A bűn járványa" között élünk, amit...

  Faptul că trăiești, Dumnezeu are un plan cu tine

  „Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale, te cunoșteam, și mai...