Când temeliile se surpă

  „Un cuvânt spus la vremea potrivită este ca niște mere de aur într-un coșuleț de argint.” (Proverbele 25:11)

  Ascultă ediția audio aici.

  Cu siguranță că aprecierile sunt bine-venite oricând. Aduc lumină în sufletul celuilalt, indiferent de contextul în care sunt rostite: fie că ești cu copiii în pat înainte de culcare, fie că te afli într-o drumeție alături de Exploratori ori în cadrul unui proiect alături de tineri. Dar sunt momente în viață în care un cuvânt de apreciere sau de încurajare este asemenea unui pahar cu apă în mijlocul deșertului, asemenea unei umbrele pe timp de ploaie sau asemenea unui curcubeu apărut în timp de furtună.

  Când copiii, adolescenții sau tinerii devin descurajați, când sunt supărați pentru că din nou au greșit, când siguranța le este amenințată, când sentimentele de importanță personală sunt zdruncinate, când li se pare că eșuează, când se simt ca niște ratați, au nevoie să audă cuvinte de apreciere și de încurajare. Nicicum n-ar trebui să se audă în aceste momente expresii precum: „Colegul tău de ce poate, iar tu nu poți?” „Offff, cât de neîndemânatic ești!” „De ce nu ești și tu ca fratele tău?” Când copiii, adolescenții sau tinerii sunt supărați, necăjiți și descurajați, cea mai mare nevoie a lor este ca adulții să le transmită aprecieri și încurajări pe care să și le poată repeta și ei înșiși atunci când simt că dau greș, că eșuează. Iată câteva încurajări și aprecieri care, rostite la timpul potrivit, pot aduce atât lumină, cât și stabilitate:

  ‒ Apreciez mult dedicarea și implicarea ta!
  ‒ Ai progresat mult! Exersând, ajungi la desăvârșire.
  ‒ Ești un adevărat luptător!
  ‒ Nu există biruință fără suferință.
  ‒ Eșecul este o treaptă către biruință.
  ‒ Stejarul nu se doboară cu o singură lovitură.
  ‒ La Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putință.
  ‒ Poți face orice îți pui în gând.

  Iartă-mă, Doamne, pentru cuvintele dezaprobatoare și demoralizatoare rostite față de tineri și copii atunci când ei aveau nevoie de încurajare și apreciere!

  Provocare:

  Observă pe parcursul zilei starea de spirit a celor de lângă tine, în special a celor tineri! Așază cel puțin o apreciere sau o încurajare în sufletul de multe ori însetat al celor mai mici!

  Iulian Condrachi
  Conferința Moldova

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  Cel existent prin Sine însuși

  Prin măsurile luate de Dumnezeu pentru a pune o jertfă în locul lui Isaac se afirmă că niciun om nu poate face ispășire pentru sine. Sistemul păgân de jertfe era total inacceptabil la Dumnezeu. Numai Fiul lui Dumnezeu poate să poarte vinovăția lumii. GÂNDESC MAI DEPARTE Isus a văzut toate nevoile mele înainte de facerea lumii. Cum I-aș putea mulțumi astăzi pentru că m-a iubit de la întemeierea lumii?

  Mare-Preot

  Devoțiunea față de Dumnezeu și un spirit de sacrificiu au fost primele cerințe necesare în pregătirea unei locuințe pentru Cel Preaînalt. GÂNDESC MAI DEPARTE Există ceva ce se întâmplă în biserica mea și îmi motivează inima să dăruiesc?

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...