Când temeliile se surpă

„Un cuvânt spus la vremea potrivită este ca niște mere de aur într-un coșuleț de argint.” (Proverbele 25:11)

Ascultă ediția audio aici.

Cu siguranță că aprecierile sunt bine-venite oricând. Aduc lumină în sufletul celuilalt, indiferent de contextul în care sunt rostite: fie că ești cu copiii în pat înainte de culcare, fie că te afli într-o drumeție alături de Exploratori ori în cadrul unui proiect alături de tineri. Dar sunt momente în viață în care un cuvânt de apreciere sau de încurajare este asemenea unui pahar cu apă în mijlocul deșertului, asemenea unei umbrele pe timp de ploaie sau asemenea unui curcubeu apărut în timp de furtună.

Când copiii, adolescenții sau tinerii devin descurajați, când sunt supărați pentru că din nou au greșit, când siguranța le este amenințată, când sentimentele de importanță personală sunt zdruncinate, când li se pare că eșuează, când se simt ca niște ratați, au nevoie să audă cuvinte de apreciere și de încurajare. Nicicum n-ar trebui să se audă în aceste momente expresii precum: „Colegul tău de ce poate, iar tu nu poți?” „Offff, cât de neîndemânatic ești!” „De ce nu ești și tu ca fratele tău?” Când copiii, adolescenții sau tinerii sunt supărați, necăjiți și descurajați, cea mai mare nevoie a lor este ca adulții să le transmită aprecieri și încurajări pe care să și le poată repeta și ei înșiși atunci când simt că dau greș, că eșuează. Iată câteva încurajări și aprecieri care, rostite la timpul potrivit, pot aduce atât lumină, cât și stabilitate:

‒ Apreciez mult dedicarea și implicarea ta!
‒ Ai progresat mult! Exersând, ajungi la desăvârșire.
‒ Ești un adevărat luptător!
‒ Nu există biruință fără suferință.
‒ Eșecul este o treaptă către biruință.
‒ Stejarul nu se doboară cu o singură lovitură.
‒ La Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putință.
‒ Poți face orice îți pui în gând.

Iartă-mă, Doamne, pentru cuvintele dezaprobatoare și demoralizatoare rostite față de tineri și copii atunci când ei aveau nevoie de încurajare și apreciere!

Provocare:

Observă pe parcursul zilei starea de spirit a celor de lângă tine, în special a celor tineri! Așază cel puțin o apreciere sau o încurajare în sufletul de multe ori însetat al celor mai mici!

Iulian Condrachi
Conferința Moldova

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video