Un exemplu de prietenie

  „Ionatan a întărit și mai mult față de David dragostea pe care o avea pentru el, căci îl iubea ca pe sufletul lui.” (1 Samuel 20:17)

  Ascultă ediția audio aici.

  Cel de-al Doilea Război Mondial. Desmond Doss se înrolează în armată cu gândul de a-și sluji țara, având un singur principiu: nu va ucide pe nimeni în acest război, de fapt nici nu va purta vreo armă asupra lui.

  Decizia lui legată de necombatanță și de păzirea Sabatului a făcut să fie ironizat, urât și ținta multor farse și jigniri. Însă lucrul acesta nu l-a descurajat, nu l-a făcut să abandoneze armata și să plece, deși avea posibilitatea aceasta, ci a rămas și și-a tratat camarazii cu aceeași căldură și iubire. De fapt, Desmond Doss își considera camarazii prieteni și se simțea în siguranță în compania lor atunci când era în bătaia armelor în linia întâi, cu toate că aceștia nu îl considerau prietenul lor. Atitudinea camarazilor săi față de el s-a schimbat însă când i-au văzut hotărârea cu care le salva viața atunci când erau răniți, riscându-și propria viață în încercarea de a ajunge la cei doborâți de gloanțele inamice.

  Mai mult decât atât, relația dintre Desmond Doss și cadrele militare avansate în grad a prins contur, iar colegii lui, acum prietenii lui Desmond, nu ieșeau la luptă fără ca, mai înainte, Desmond să se roage pentru ei.

  Însă momentul care a marcat istoria acestui erou a fost bătălia de la Okinawa, în care armata Statelor Unite a fost răpusă de inamici. În acea zi, Desmond Doss a salvat șaptezeci și cinci de soldați de unul singur, fără să pună măcar o dată mâna pe armă. De fapt, a pus, însă doar pentru a face din pușca unui soldat căzut o atelă pentru a-l ajuta să se deplaseze către punctul de prim ajutor.

  Atât povestea lui David și Ionatan, cât și povestea lui Desmond Doss ne stau ca dovezi vii ale faptului că o prietenie adevărată nu are rezerve. Ba mai mult, o astfel de prietenie se bazează întotdeauna pe cuvintele Mântuitorului: „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți.” Te-ai gândit vreodată că tinerii asta așteaptă de la „bătrânii” bisericii?

  Roagă-te pentru relația dintre generații și impactul acesteia asupra bisericii și misiunii ei!

  Provocare:

  Dezvoltă o relație de prietenie cu un tânăr sau o tânără din biserica ta!

  Alin Cătinean
  Conferința Transilvania de Sud

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  Cel existent prin Sine însuși

  Prin măsurile luate de Dumnezeu pentru a pune o jertfă în locul lui Isaac se afirmă că niciun om nu poate face ispășire pentru sine. Sistemul păgân de jertfe era total inacceptabil la Dumnezeu. Numai Fiul lui Dumnezeu poate să poarte vinovăția lumii. GÂNDESC MAI DEPARTE Isus a văzut toate nevoile mele înainte de facerea lumii. Cum I-aș putea mulțumi astăzi pentru că m-a iubit de la întemeierea lumii?

  Mare-Preot

  Devoțiunea față de Dumnezeu și un spirit de sacrificiu au fost primele cerințe necesare în pregătirea unei locuințe pentru Cel Preaînalt. GÂNDESC MAI DEPARTE Există ceva ce se întâmplă în biserica mea și îmi motivează inima să dăruiesc?

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...