Capitulare responsabilă

„Așa vorbește Domnul: «Nu vă suiți și nu faceți război împotriva fraților voștri, copiii lui Israel!»” (1 Împărați 12:24)

Ascultă ediția audio aici.

Aș vrea să te rog, fără niciun argument, să nu te grăbești deloc. Adună-ți resursele prețioase ale înțelepciunii și „stoarce” nectarul experienței lui Roboam! Fiecare picătură de scris din Scriptură transformă personajul într-un mesaj frontal. Între el și noi sunt mii de ani de existență, dar între mesajele vieții sale și cotidianul nostru sunt similitudini fără margini.

Crescut la curtea regală, este proiectat în derularea evenimentelor într-un context sensibil. Poporul resimțea nevoia unei reforme adevărate. Taxele pentru construcțiile ridicate de Solomon erau mari și îngreunaseră viața oamenilor. Au cerut un singur lucru: condiții de viață decente. În căutarea răspunsului, Roboam atinge epicentrul necazurilor din fiecare societate: divizarea dintre viziunea bătrânilor și cea a tinerilor. Necopt pentru politica mare, Roboam se raliază sfatului primit de la tineri. Urmarea? Regatul lui Israel se rupe în două. Și pentru ca imaginea să fie completă, Roboam mai face un pas nebunesc: pregătește războiul contra regatului din nord.

Intrarea lui Dumnezeu în arena deciziilor va opri nesăbuința lui Roboam. Observi? Dintre războaiele neconvenționale, cel al viziunilor domină agenda fiecărei zile. Ringul politic, aria științei, terenul credinței, perimetrul economic sunt în permanență sub focul acestui conflict. Niciunul însă nu este atât de crud precum conflictul dintre generații. Cine pe cine influențează? Sau cine este pregătit să capituleze?

Astăzi, cu siguranță, vei avea o listă personală de îndeplinit. Planurile așteaptă să fie realizate. Între deciziile pe care le vei lua, nu abandona provocarea acestei zile! Nu te provoc să argumentezi pro sau contra. Nu trebuie să te epuizezi în încercarea de a echilibra balanța acestui conflict. Te provoc să capitulezi în fața prezenței lui Dumnezeu. Pune viziunea ta despre viață în balanța analizei lui Dumnezeu! Ești tânăr? Ți se cere mult. Ești în vârstă? Ai o chemare și mai mare.

Roagă-te să poți folosi darul înțelepciunii pentru a-i ajuta pe cei din jur să clădească punți între generații!

Provocare:

Fă-ți timp să meditezi la felul în care te-a călăuzit Dumnezeu și la dovezile iubirii Sale pe care ți le-a oferit! Dacă simți harul și dragostea Sa, fii gata să le oferi și celor de lângă tine!

Doru Parașcineț
Conferința Transilvania de Nord

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video