Articolul precedentAz ezeréves ítélkezés
  Articolul următorSlujirea

  Din „unghiul mort” al iubirii

  „El s-a întărâtat de mânie și nu voia să intre în casă. Tatăl său a ieșit afară și l-a rugat să intre.” (Luca 15:28)

  Ascultă ediția audio aici.

  Întotdeauna mă asigur când plec de pe loc cu mașina, când ajung la o trecere de pietoni și când pătrund într-o intersecție. Îmi doresc siguranța. Și totuși au fost momente, puține, dar intense. M-am trezit că toată atenția mea a fost zadarnică. Doar inspirația m-a oprit să nu comit vreo catastrofă în trafic.

  Ochii nu pot asigura tot perimetrul. Chiar și atunci când te asiguri de mai multe ori, rămâne o parte, numită „unghiul mort”. O porțiune mică. Mereu mobilă. Ține de cadru și de poziționare. Din această cauză, în lumea șoferilor se caută variante de ajutor, precum oglinzile retrovizoare.

  Hristos a recunoscut acest unghi, accentuându-l în cadrul pildei fiului risipitor. Într-o zi normală din relația dintre tată și fiu, textul ne proiectează un gest profund și edificator al iubirii pe care fiul cel mare nu a vrut să-l recunoască. Pătruns de furie, refuză să intre în casă. Este momentul în care Isus descrie unghiul mort al iubirii: tatăl se roagă de fiul său să intre în casă.

  Puterea părintelui de a iubi trece dincolo de raza ochilor copiilor. Tinerii recunosc iubirea convențională, tradițională, spirituală, dar rareori pot să observe iubirea din unghiul mort. Iubirea care transcende reperele noastre și se manifestă prin atitudinea fantastică a părintelui din parabolă. Un tată care se roagă de fiul său să intre în casă!

  Mă cutremură gândul acesta. Adultul poate folosi oricând autoritatea ca argument în raport cu tinerii. Dar capacitatea celui mare de a-i lăsa copilului un spațiu al individualității prin maniera iubirii este surpriza acestui Dumnezeu mare. Da, azi ești invitat să admiri partea nevăzută a iubirii.

  Dumnezeu ne-a arătat unghiul mort al iubirii când a venit între noi să ne invite acasă. Nu ne-a obligat, ci de două mii de ani ne roagă să intrăm în casă. Ai ocazia să pleci genunchiul și să-I mulțumești.

  Cere-I sprijin să poți să te concentrezi pe iubirea Lui! Vezi ce parte a ei trebuie să o manifești mai departe pentru cei de lângă tine! La final, roagă-L să te întărească să poți ajunge asemenea Lui!

  Provocare:

  Gândește-te astăzi mai mult la iubirea lui Dumnezeu! Arată această iubire dezinteresată celui ce pare, în ochii tăi, că o merită cel mai puțin!

  Doru Parașcineț
  Conferința Transilvania de Nord

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...