Mâzgâliturile neatenției

  „Lot a ieșit și a vorbit cu ginerii săi, care luaseră pe fetele lui: «Sculați-vă», a zis el, «ieșiți din locul acesta; căci Domnul are să nimicească cetatea.» Dar ginerii lui credeau că glumește.” (Geneza 19:14)

  Ascultă ediția audio aici.

  Nu s-a petrecut doar o singură dată. De cele mai multe ori, mă regăseam mâzgălind vreo hârtie de caiet. În fața clasei, profesorul își desfășura ora. În locul meu din bancă, instrumentul de scris, manevrat într-un ritm haotic, însemna aleatoriu un amalgam de linii dezordonate. Manevram timpul și starea mea de spirit într-un legănat continuu între pretenția mea de elev atent și o indiferență colosală. Singura moștenire lăsată în urmă era atenția deformată.

  Nu știu și nici nu cred că există o consemnare fidelă a motivațiilor lui Lot. Dar, citind textul inspirat, mesajul este elocvent. Lot și-a croit drum prin mulțime. Și-a realizat o parte din așteptările de părinte. Avea un loc stabil, o minimă siguranță economică și fetele căsătorite. Toate păreau să funcționeze ca unse. Până într-o zi…

  În momentul apelului, cei mai tineri se raportează față de urgența mesajului utilizând dinamica minții. Însumând trecutul și prezentul, liniaritatea faptelor și comportamentul lui Lot, ajung la concluzia că părintele lor se joacă cu ei. În ceasul urgenței, Lot se regăsește în fața dilemei: oare am mâzgălit viața tinerilor prin neatenția mea sau tinerii au perceput opera mea în maniera aceasta?

  Fiecare zi își are urgența ei. Momentele zilei pot fi marcate de teme majore. Între tineri și părinți există mai mult decât o simplă comunicare oficială. Între cele două generații sunt operele de zi cu zi ale vieții. Tinerii pot fi influențați de desenul nostru elocvent din zona vieții ori putem livra un comportament mâzgălit prin neatenția noastră.

  Doamne, ajută-mă să nu fiu o pricină de poticnire pentru familia mea și pentru toți cei care mă cunosc!

  Provocare:

  Gândește-te ce vrei să le livrezi astăzi celor din jurul tău! Lasă urme drepte pentru ei!

  Doru Parașcineț
  Conferința Transilvania de Nord

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...