Între două lumi

  „Și un tânăr, numit Eutih, care ședea pe fereastră, a adormit de-a binelea în timpul lungii vorbiri a lui Pavel; biruit de somn, a căzut din catul al treilea și a fost ridicat mort.” (Faptele apostolilor 20:9)

  Ascultă ediția audio aici.

  Buridan, un filozof francez din secolul al XIV-lea, în încercarea de a ilustra condiția umană, propune o imagine paradoxală. Un măgar flămând și însetat are lângă el, la distanță egală, un balot de fân și o găleată de apă. Măgarul sfârșește murind de foame și de sete, nefiind în stare să aleagă între fân și apă. Această imagine nu este străină de Scriptură. Hristos i-a atenționat pe cei care vor și cu Dumnezeu, și cu Mamona că acest lucru este imposibil. Totuși, mulți nu au curajul să-și dea arama pe față. E mai convenabil ca imagine să stai în casa lui Dumnezeu cu mintea în altă parte. E istoria fratelui mai mare, rămas acasă fără drag de tată. Cel tânăr își asumă decadența, cel mare o înăbușă doar de ochii lumii! Din păcate, ambele categorii sunt larg răspândite în biserica lui Dumnezeu.

  Vestea bună vine de la unul dintre cei mai „norocoși” oameni. În plin sezon agricol (era începutul secerișului), la biserica din Troa se anunță un invitat special. Apostolul Pavel captează auditoriul, doar că, venind rar, își lungește expunerea până sâmbătă spre miezul nopții. Pentru foarte mulți, seara de sâmbătă este o ocazie de relaxare. Eutih, un tânăr al bisericii, se vede prins între două lumi: biserica și viața nocturnă a cetății. Își găsește un loc de unde poate fi atent și la una, și la alta – pe geamul exterior. De aici cade și moare. Legea gravitației ne obligă să acceptăm că Eutih era mai mult în exterior decât în interior. Vestea bună este că, dintre toate „luminile” (erau multe în biserică!), Eutih are norocul prezenței lui Pavel acolo. De fapt, Eutih înseamnă „norocos”. Dintre toți, Pavel vede ceva bun în cel pierdut între două lumi. Coboară și îl ia în brațe. Sufletul încă nu și-l pierduse!

  Lumina nu doarme, ci alungă întunericul. Diseară nu dormi la închinare! Încearcă să vezi ce a mai rămas bun în oameni! Coboară-te și iubește!

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale!

  Provocare:

  Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Adrian Dorgo
  Conferința Transilvania de Nord

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  Cel existent prin Sine însuși

  Prin măsurile luate de Dumnezeu pentru a pune o jertfă în locul lui Isaac se afirmă că niciun om nu poate face ispășire pentru sine. Sistemul păgân de jertfe era total inacceptabil la Dumnezeu. Numai Fiul lui Dumnezeu poate să poarte vinovăția lumii. GÂNDESC MAI DEPARTE Isus a văzut toate nevoile mele înainte de facerea lumii. Cum I-aș putea mulțumi astăzi pentru că m-a iubit de la întemeierea lumii?

  Mare-Preot

  Devoțiunea față de Dumnezeu și un spirit de sacrificiu au fost primele cerințe necesare în pregătirea unei locuințe pentru Cel Preaînalt. GÂNDESC MAI DEPARTE Există ceva ce se întâmplă în biserica mea și îmi motivează inima să dăruiesc?

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...