Nevoia de prieteni

  „Tovărășiile rele strică obiceiurile bune.” (1 Corinteni 15:33)

  Ascultă ediția audio aici.

  Una dintre cele mai dureroase experiențe trăite de credincioși este pierderea interesului copiilor pentru Dumnezeu și pentru biserică. Și asta cu atât mai mult, cu cât Scriptura oferă garanția: „Învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, și când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea” (Proverbele 22:6). Unul dintre semnele de creștere și dezvoltare ale copilului este nevoia de apartenență. Vrea să își găsească locul unde să stea pe picioarele lui. Problema este că tot mai des societatea secularizată câștigă încrederea tinerilor noștri. Conform teoriei lui Abraham Maslow, la mijlocul traseului omului spre ideal (care începe cu împlinirea nevoilor fizice) se găsește nevoia de prieteni, de grup. Acesta este momentul în care din ecuația apartenenței încep să dispară părinții (împreună, bineînțeles, cu viziunea lor despre viață!) și să apară „tovarășii” și, la urmă, partenerii de viață. Din acest moment, conduita tânărului este previzibilă, după principiul „spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești”.

  Când Iefta a fost izgonit de acasă de frații lui, a intrat în haită cu niște „oameni fără căpătâi […] și făceau plimbări” (Judecătorii 11:3). Nu știm cât și dacă a sacrificat Iefta ceva din învățătura primită acasă, dar știm cu siguranță că astăzi cei care susțin că nu își mai găsesc locul acasă între frați abdică ușor de la bunele obiceiuri deprinse în copilărie în favoarea prietenilor sau a partenerului de viață. Din ce în ce mai mulți tineri aleg să-și unească viața cu persoane necredincioase și se expun astfel colapsului spiritual.

  Ce este de făcut? În primul rând, societatea oamenilor lui Dumnezeu (părinții și biserica) are nevoie să devină mai plăcută și mai primitoare. Apoi trebuie să îl ajute pe om să-și găsească locul, oferindu-i ceva de făcut. Când Iefta e chemat înapoi acasă, i se oferă mai mult decât avea înainte. Investește încredere în ciuda eșecurilor tinerilor!

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu.

  Provocare:

  Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  Adrian Dorgo
  Conferința Transilvania de Nord

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  Cel existent prin Sine însuși

  Prin măsurile luate de Dumnezeu pentru a pune o jertfă în locul lui Isaac se afirmă că niciun om nu poate face ispășire pentru sine. Sistemul păgân de jertfe era total inacceptabil la Dumnezeu. Numai Fiul lui Dumnezeu poate să poarte vinovăția lumii. GÂNDESC MAI DEPARTE Isus a văzut toate nevoile mele înainte de facerea lumii. Cum I-aș putea mulțumi astăzi pentru că m-a iubit de la întemeierea lumii?

  Mare-Preot

  Devoțiunea față de Dumnezeu și un spirit de sacrificiu au fost primele cerințe necesare în pregătirea unei locuințe pentru Cel Preaînalt. GÂNDESC MAI DEPARTE Există ceva ce se întâmplă în biserica mea și îmi motivează inima să dăruiesc?

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...