Articolul precedentA megváltottak öröksége
  Articolul următorŢepuşul din carne

  Două urechi

  „Știți bine lucrul acesta, preaiubiții mei frați! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie.” (Iacov 1:19)

  Ascultă ediția audio aici.

  Am ascultat o întâmplare povestită de un mare evanghelist despre o femeie care a învățat să aplice „principiul bananei” în relația cu fiica sa adolescentă. Ori de câte ori începeau să stea de vorbă, mama observa că fiica ei devenea tăcută și nu voia să spună ce avea pe suflet.

  Într-o zi, femeia a luat o banană din bucătărie, s-a așezat lângă fiica ei și i-a pus o întrebare. În timp ce fata răspundea, mama a desfăcut banana și a luat o gură din ea. După ce a mestecat bine, i-a mai pus o întrebare și a mai luat o gură de banană. A procedat în felul acesta toată seara. Atunci a descoperit că fiica ei i-a vorbit deschis despre multe lucruri.

  Ce se întâmplase? Mama a vrut să se asigure că avea să asculte după fiecare întrebare pe care o punea. Nu s-a grăbit să comenteze sau să critice în timp ce fiica ei îi răspundea. „Principiul bananei” înseamnă să îți iei timp să asculți. Cei mai mulți se gândesc numai la ei înșiși. Preocuparea lor este mai mult să spună ce gândesc decât să asculte cu atenție răspunsul.

  Când eram copil, un vecin îmi spunea că de aceea avem două urechi și o singură gură – ca să ascultăm dublu decât vorbim.

  Una dintre bătăliile adulților este legată de ascultare și vorbire. Esența creștinismului este preocuparea pentru ceilalți. De aceea, nu poți afla ce este în sufletul cuiva dacă vorbești tot timpul. Dragostea le oferă altora libertatea de a-și împărtăși gândurile și sentimentele cele mai intime.

  Nu poți iubi dacă nu cunoști și nu poți cunoaște dacă nu îți iei timp să asculți. Așadar, du-te, ia o banană, desfă-o de coajă, pune o întrebare și apoi ia o gură din banană! Ascultă cu toată inima și cu amândouă urechile!

  Doamne, dă-ne dragostea de a-i asculta pe semenii noștri fără să îi judecăm și fără să îi criticăm!

  Provocare:

  Pune-ți astăzi deoparte un timp în care să asculți pe cineva fără să critici sau să spui povestea ta grozavă!

  Daniel Oncea
  Conferința Muntenia

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  Cel existent prin Sine însuși

  Prin măsurile luate de Dumnezeu pentru a pune o jertfă în locul lui Isaac se afirmă că niciun om nu poate face ispășire pentru sine. Sistemul păgân de jertfe era total inacceptabil la Dumnezeu. Numai Fiul lui Dumnezeu poate să poarte vinovăția lumii. GÂNDESC MAI DEPARTE Isus a văzut toate nevoile mele înainte de facerea lumii. Cum I-aș putea mulțumi astăzi pentru că m-a iubit de la întemeierea lumii?

  Mare-Preot

  Devoțiunea față de Dumnezeu și un spirit de sacrificiu au fost primele cerințe necesare în pregătirea unei locuințe pentru Cel Preaînalt. GÂNDESC MAI DEPARTE Există ceva ce se întâmplă în biserica mea și îmi motivează inima să dăruiesc?

  Cel mai bun prieten

  Dacă cei care se declară creștini Îl iubesc pe Isus mai mult decât iubesc lumea vor fi încântați să vorbească despre El, cel mai bun Prieten al lor, asupra căruia își manifestă cea mai adâncă afecțiune. GÂNDESC MAI DEPARTE Este Isus cel mai bun prieten al meu? Dacă m-ar urmări cineva, m-ar auzi vorbind despre El mai mult decât vorbesc despre prietenii mei pământeni?

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....