Lasă-mă să… greșesc!

„Domnul Dumnezeu a făcut pe om din țărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viață, și omul s-a făcut astfel un suflet viu.” (Geneza 2:7)

Ascultă ediția audio aici.

Michael Jordan, care, în 1999, era numit cel mai mare atlet nord-american al secolului al XX-lea, declara: „Am ratat mai mult de nouă mii de aruncări în carieră. Am pierdut aproape trei sute de jocuri. De douăzeci și șase de ori mi s-a încredințat responsabilitatea de a înscrie coșul decisiv și am ratat. Am eșuat iar și iar în viață și de aceea am reușit.”

Ca părinți, ne-am dori de la copiii noștri să aleagă întotdeauna binele, viața și binecuvântarea, ca să fie mereu fericiți. Ne-am dori să nu greșească niciodată, să nu eșueze și, dacă se poate, nici să nu repete greșelile tinereții noastre. La polul opus, ei încearcă să ne transmită, pe orice cale, să-i lăsăm să greșească, să sufere, să se rănească, să iubească, să piardă, să-i lăsăm să trăiască și să învețe din propriile greșeli. Immanuel Kant parcă e portavocea generației tinere când scria: „Nu-mi da sfaturi! Știu să greșesc și singur.”

Teama pentru eșecul lor aproape ne paralizează uneori în procesul educării, uitând că, de fapt, eșecul face parte din procesul învățării, este oportunitatea de a lua lucrurile de la început într-un mod inteligent.

Când Hristos a modelat mâna lui Adam, El trebuie să fi știut că mâinile omului, cândva, se vor purta brutal cu El și, în cele din urmă, Îl vor țintui pe cruce. Și, cu toate acestea, preștiința Sa divină nu L-a oprit. Sub norul amenințător al Golgotei, Hristos a suflat în nările lui Adam suflare de viață, știind că acest act creator al Său Îl va deposeda pe El de suflarea Sa de viață.

Dacă-i iubim și vrem să fie vii și puternici, trebuie să-i lăsăm uneori să învețe și din propriile greșeli, fiindu-le mereu aproape și asistându-i în acest proces, pentru că „greșelile unui om sunt ușile lui spre lumi nedescoperite” (James Joyce).

Doamne, ai grijă de copiii noștri când greșesc! Ajută-i să învețe din aceste experiențe triste că cel mai bun loc de pe Pământ este acasă, lângă Tine!

Provocare:

Gândește-te astăzi cum ai putea să-ți ajuți copilul cu tact să învețe din propriile greșeli!

Ciprian Ciurea
Conferința Oltenia

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor