Articolul precedentAz örökkévalóság iskolája
  Articolul următorUn test clinic controlat

  Muzica și mintea noastră

  „Ce este de făcut atunci? Mă voi ruga cu duhul, dar mă voi ruga și cu mintea; voi cânta cu duhul, dar voi cânta și cu mintea.” (1 Corinteni 14:15)

  Ascultă ediția audio aici.

  „Am văzut că toți ar trebui să cânte atât cu sufletul, cât și cu mintea” (1MB, p. 129). „Când ființele omenești cântă cu sufletul și cu mintea, cântăreții cerești preiau firul melodiei și li se alătură în cântarea de recunoștință” (9MB, p. 109).

  Mintea este acea capacitate dăruită omului de Dumnezeu prin care ne asemănăm cel mai mult cu El și care ne deosebește de celelalte ființe create pe pământ. Mintea este sediul gândirii, al analizei și al deciziilor libere. De aceea sfatul Scripturii este ca, în demersul de a ne păstra legătura cu Cerul, să ne manifestăm atât latura afectivă, subiectivă, cât și cea rațională, deoarece altfel nu ar fi completă și trainică legătura noastră cu Dumnezeu. Astfel, cântarea închinată lui Dumnezeu trebuie să treacă și prin filtrul minții, nu doar al sufletului. Aceasta presupune ca nu doar versurile, ci și muzica în sine să ne influențeze mintea și caracterul în bine.

  Studiile arată că există genuri muzicale care activează mai mult sau mai puțin activitatea cerebrală. Iar cele care o fac cel mai mult sunt apreciate ca fiind și cele mai spirituale.

  În Manualul doctrinelor biblice A.Z.Ș. găsim următorul citat: „Fiind de acord cu finalitatea muzicii astfel descrise de Bach și deoarece muzica se adresează trupului, sufletului și spiritului, adventiștii folosesc muzica spirituală și intelectuală. Refuză pe cea care se adresează trupului, fiind senzuală, deci nepotrivită creșterii în caracter” (Wilhelm Moldovan, Manualul doctrinelor biblice A.Z.Ș., Viață și Sănătate, Pantelimon, 2017, p. 278).

  Doamne, ajută copiii și tinerii din biserică să descopere muzica bună, care să-i ajute în dezvoltarea spirituală!

  Provocare:

  Alege azi să cânți și să asculți nu doar ce-i place sufletului, ci acea muzică ce îți va conduce gândurile spre Dumnezeu! Merită să fii un model pentru generația tânără chiar și în privința aceasta.

  Felix Jercău
  Conferința Oltenia

  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  Publicate astăzi

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Un ucenic al lui Isus

  Matei a luat hotărârea pentru el, dar ce vom face noi când Isus ne atinge inima cu dragostea și mila Sa și spune: „Urmează-Mă”?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  A lélek kardja

  „Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde." Ef 6:17Isten...

  Rugaciunea

  ”Rugați-vă neîncetat” 1 Tesaloniceni 5. 17Rugăciunea este ca escaladatul munților. Munții... masivi, impunători, frumoși. În vechime,...