Cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun.
1 Tesaloniceni 5:21
Ascultă ediția audio aici.
Zilnic ne confruntăm cu o multitudine de informații, bune sau mai puțin bune, care ne influențează viața uneori fără să ne dăm seama. Primim informații vizuale, auditive, kinestezice, care pot declanșa emoții care determină reacții. Se poate declanșa așa-numita gândire emoțională, care împinge persoana în formarea sau menținerea unor obiceiuri distructive. Trăim în epoca minunilor tehnologice, când realitatea virtuală îi oferă omului modern iluzii pe care acesta încearcă să le regăsească în viața reală, însă nu au legătură cu realitatea. Se pot face trucaje fascinante, care pot promova idei greșite, cum ar fi ,,slăbești mâncând orice” sau cineva ajuns pe un vârf de munte se înviorează cu o doză răcoritoare, lăsând impresia că starea de bine este generată de conținutul flaconului sau chiar de ambalaj!!!
De aceea, în fiecare moment trebuie să ne păstrăm capacitatea de a evalua ceea ce este valoros și care merită păstrat, după o analiză a lucrurilor. Se poate să fim duși în eroare de aparențe. A cerceta este opusul superficialității, implică energie și timp, dar și criterii de evaluare. Dacă o urmă de stricăciune este trecută cu vederea, poate să facă ravagii în caracter precum o piersică stricată în coșul cu piersici bune. Așadar, știind că timpul este scurt și provocările sunt multe, evitați distragerile de atenție. Pauză de muncă a minții…, relaxare îi zicem noi. Dar câte lucruri se pot întâmpla atunci când noi stăm relaxați și ne permitem să înghițim tot ce ni se oferă!
Educația înseamnă mai mult decât acumulare de cunoștințe; înseamnă instruire holistică, echipare cu un arsenal de abilități, valori, convingeri și obiceiuri. Educația ideală e cea care rezistă oricărui cataclism, spre supraviețuirea adevărului.
Așadar, ,,cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun” este un îndemn pentru părinți și pentru copii, pentru mari și mici deopotrivă.
autor: Ramona Costea